niekształtny pecherzyk płodowy
-
Jestem w 5tygodniu ciąży i 1 dzien dzisiaj na USG doktor zaniepokoił się ze mój pęcherzyk płodowy jest niekształtny tzn. nie jest okrągły tak jak to powinno być i nie kazał mi sie jeszcze cieszyć tą ciążą. Dodam ze jestem już po jednym poronieniu. Powiedzcie mi czy mam powody do niepokoju?
-
Jesteś na samym początku 6 tygodnia (5t1d) więc zarodek zasadniczo praktycznie ma prawa być widoczny na usg, bardzo rzadko się to zdarza żeby było już widać i to przy wczesnej owulacji, w tym dniu ciąży przy książkowej owulacji dopiero zaczyna bić serce, a jest to jeszcze niemal niemożliwe do zobaczenia na usg.
Niekształtny pęcherzyk tzn, że owalny bardziej czy całkiem spłaszczony jakoś?Mówił coś więcej lekarz?12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Tak naprawdę nawet to liczenie tygodni ciąży jest trudne, jeśli mamy nieregularne cykle, a przecież nawet przy regularnych, akurat w tym cyklu owulacja mogła wystąpić później. U mnie np. było tak, że w 16dc jeden lekarz powiedział mi, że nie mam szans na zajście w ciąźę w tym cyklu, a i w kolejńych będzie trudno. Drugi lekarz w 25 dc dał mi leki na wywołanie okresu, twierdząc, że pęcherzyk 23mm jest niedojrzały:/ jak się później okazało, już od 3 dni byłam w ciąży. Lekarze niestety traktują nas taśmowo i czasem nie są w stanie zrozumieć pewńych odmienności.
Wracając jednak do zmiany kształtu pęcherzyka. Ja pierwszą ciążę straciłam, zarodek obumarł. Ale pęcherzyk zaczął się zapadać dopiero 2,5 tyg. po obumarciu zarodka, jeszcze 3 dni wcześniej nic nie było widoczne, a u Ciebie to dopiero sam początek, więc miejmy nadzieję, że będzie dobrze.
Lekarz pewnie myślał, że jeśli się nie nastawisz na ciążę łatwiej będzie Ci przeżyć ewentualną stratę. Ale ja wierzę, że wszystko będzie dobrze i gdy wybierzesz się na kolejne usg, zobaczysz już zarodek z małym serduszkiem:)stefka19887, Arwi lubią tę wiadomość
Aniołek 8 tc. 27 styczeń 2016 -