Poronienie a L4
-
Cześć. Czy któraś z Was orientuje sie jak to jest ze zwolnieniem lekarskim po poronieniu w szpitalu? Chciałabym pojsc na zwolnienie wystawione w szpitalu, natomiast nie informowałam wczesniej pracodawcy o ciazy. Nie chciałabym żeby w jakiś sposób się dowiedział. Czy zwolnienie w takim przypadku dostaje się zwykle na 70/80%? Czy pracodawca jakoś się dowie, ze byłam w ciazy?Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
-
Cześć. Wiesz nie do końca się orientuję w tym temacie ale L4 jak jest wpisywane to chyba jest kod choroby poprostu i wątpię żeby pracodawcy chciało się to sprawdzać a nawet gdyby to kod nie jest konkretny akurat na poronienie tylko np że przeszłaś zabieg poprostu i musisz leżeć lub nie bo to też na L4 jest oznaczane. Chyba że poroniłaś po 20tyg i należy Ci się już tzw skrócony macierzyński to już inna sprawa.
-
Moim zdaniem szpital wystawia zwykłe L4 płatne 70% . Po poronieniu nie jesteś już w ciąży. Nie powinni też wpisywać kodu choroby (to podają tylko na L4 płatnym 100%).
Jeśli znasz płeć dziecka możesz iść na 8 tygodni skróconego urlopu macierzyńskiego (płatne 100%). Tylko to wymaga trochę papierologii i w takim przypadku pracodawca by się dowiedział.1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
Drzemka wrote:Cześć. Czy któraś z Was orientuje sie jak to jest ze zwolnieniem lekarskim po poronieniu w szpitalu? Chciałabym pojsc na zwolnienie wystawione w szpitalu, natomiast nie informowałam wczesniej pracodawcy o ciazy. Nie chciałabym żeby w jakiś sposób się dowiedział. Czy zwolnienie w takim przypadku dostaje się zwykle na 70/80%? Czy pracodawca jakoś się dowie, ze byłam w ciazy?
-
MakowaPanienka wrote:Niestety dowie sie ale jest platne 100%
to chyba zależy jednak od szpitala. Ja po poronieniu dostałam normalne 80% L4 na 3 tygodnie -