Guzek tarczycy
-
Ostatnio byłam na USG tarczycy i wykryto u mnie mały guzek, jestem aktualnie w 20tc, miała któraś z Was taką sytuację? Czy biopsję można zrobić w ciąży? Słyszałam,że są podzielone zdania na ten temat, a powiem, że się martwię, bo genetycznie mam już wyrokCzekamy 21.09
-
nick nieaktualnyHej. Po pierwsze guzek to nieodrazu wyrok gdyz sa rozne rodzaje guzkow i wiekszosc jest niegrozna. Po drugie jezeli lekarz nic nie mowil o biopsji a ufasz mu to znaczy ze nie musisz jej wykonywac. Po trzecie czasami guzek moze pojawic sie od nadmiaru hormonow a w czasie ciazy wiadomo ze jest ich duzo. Pisze o tym gdyz sama choruje na haschimoto i mam kilka guzkow od dobrych kilku lat a jestem bardzo obciazona genetycznie. Moj endokrynolog nie zalecal mi biopsji a kontrole no i u mnie dodatkowo leki ale ze wzgledu na chorobe tarczycy. Mysle ze warto kontroowac tarczyce oraz przynajmniej raz na jakis czas zrobic podstawowe badania tarczycy. Mozesz tez skonsultowac sie z innym lekarzem. Zycze spokojnej dalszej ciazy!!
-
Hej, nie martw się na zapas. U mnie w trakcie ciąży wyszło, że mam kilka guzków ale lekarz powiedział, żeby się nie martwić, a za rok ponownie zrobić USG tarczycy i wtedy ewentualnie pomyśleć nad biopsją. Wszystko związane z Hashimoto. Głowa do góry Poza tym podpisuję się pod tym co napisała koleżanka powyżej
Wszystko będzie dobrze, nie martw się
-