X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Minimalizm ubraniowy w ciąży
Odpowiedz

Minimalizm ubraniowy w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Jagnam Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie bardziej do Pań. Czy macie może doświadczenia z minimalizmem w szafie vs ciąża? Jak sobie poradziłyście z koniecznością zakupów, tak naprawdę na chwilę?

zwaniola lubi tę wiadomość

• Vienne Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża nie jest najlepszym czasem na minimalizm, a w szczególności jeśli chodzi o garderobę. O ile pierwsze miesiące nie mają znaczenia, bo i tak wszystko co mamy w szafie na nas jeszcze pasuje, o tyle III trymestr to już inna para kaloszy. Bardzo mi zależało na tym, żeby nie być zmuszoną do wielkich zakupów odzieżowych tylko dlatego, że zaszłam w ciążę. Co później zrobić z tymi sukienkami, ciążowymi bluzkami itd.? U mnie zakupy ograniczyły się do kilku par legginsów z Lidla (swoją drogą są GENIALNE - chodzę non stop, piorę non stop i w ogóle się nie zmieniają) oraz bielizny typu figi i biustonosze. Pozostała część garderoby służy mi nadal. Zaobserwowałam, że najlepiej się czuję w przylegających do ciała sukienkach, tunikach oraz właśnie legginsach. Zabawne jest to, że na początku ciąży upierałam się,że całe 9 miesięcy przechodzę w instagramowych lookach typu sukienki. Okazało się, że wygoda wygrała i 80% czasu mam na sobie właśnie legginsy i tuniki (teraz bym samą siebie śmiechem zabiła). W mojej szafie praktycznie nie ma kupionych sukienek, ponieważ wszystkie szyję sobie sama. Ta umiejętność pozwala mi utrzymać w ryzach konsumpcyjne zapędy. Zawsze kiedy coś mi się spodoba, to od razu myślę, że przecież daną rzecz mogę uszyć sama. Ostatecznie, obecna ilość sił i czas zawsze weryfikuje, czy dana rzecz jest mi potrzebna i czy chcę akurat teraz siedzieć nad nią kilkanaście godzin przy maszynie i żelazku. No i od zawsze praktycznie kupuję sobie dobrej jakości wygodne skórzane buty na niskiej podeszwie. Tak wiec z butami problemu przynajmniej nie mialam.
    https://bellaplace.pl/trendy-moda/zero-waste/moda-eko-na-lato-2021-sprawdz-nasze-propozycje/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2021, 08:54

zwaniola lubi tę wiadomość

• Ig004 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2021, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam pogadać z koleżankami, które były już w ciąży. Ja dostałam kilka par spodni, sukienki i bluzki od kuzynki i szwagierki, a rzeczy, które dokupiłam też pożyczam dalej :) te ciuchy są używane tak krótko, że aż szkoda żeby tylko jedna osoba je nosiła. I jest minimalistycznie i eko :)
    P.s. Ten patent się sprawdził takze przy ciuszkach dla dziecka.

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minimalizm w ciąży - to ja :D

W pierwszej ciąży kupiłam 3 nowe ciuchy ciążowe ;)
    I kilka jakichś używanych z olx, głównie koszulek

Wprawdzie byłam w ciąży od listopada do sierpnia - wiec łatwiej zapewne niż III trymestr zimą…
    Kupiłam 1 spodnie takie typu jeansy rurki z pasem ciążowym.. czasem się przydawały, zwłaszcza kiedy pracowałam i musiałam wyglądać jakoś ale szczerze - nienawidziłam tego pasa i i tak nosiłam pod brzuchem.

Normalnie nosze rozm S/XS wiec moje zakupy ograniczyły się do topów i koszulek w rozm M/L (patrzyłam żeby były dłuższe + na ramiączkach albo z szerokim dekoltem, dzięki temu używałam ich później przez cały rok karmienia piersią )
    Ogólnie wszystkie ‚góry’ (koszulki, staniki) brałam pod katem łatwej dostępności do piersi po ciąży ;)
    Miałam np jakies topy niby ciąża+karmienie ale te zmarszczone zwoje materiału na brzuchu denerwowały mnie po ciąży i spakowałam te koszulki do kartonu. Lepiej sprawdziły mi się te oversize naciągane na brzuch w ciąży, luźne bez brzucha - niż te co maja marszczenie materiału z przodu (ale to co kto lubi).
    Poza tymi jednymi jeansami kupowałam lekkie zwiewne letnie spodnie i spodenki na gumce, używałam ich później latem już nie będąc w ciąży. Ważne żeby gumka była mięciutka i się nie wciskała w brzuch :)
    Szlag mnie trafiał jak patrzyłam na ceny ciążowych ciuchów - wiec szukałam alternatyw :)

Z bielizny wybrnęłam tak ze całe lato ciążowe przechodziłam w górach od bikini jak mi się rozmiar zmieniał :D no może jeden jakiś biustonosz kupiłam, reszte dopiero po ciąży jak mi się rozmiar przy laktacji ustabilizował.

Musiałam tez zmienić bieliznę - mój organizm odrzucił wszystkie majtki z koronki, poliestru, mikrofibry…
    Po prostu zamówiłam wielopaki bawełnianych stringów w necie ;)

Teraz jestem w 2. ciąży, będzie inaczej bo od kwietnia do grudnia.
    Oczywiście wyciągnę pudło ciuchów sprzed 3 lat. Na razie wystarczają mi letnie spodnie i spódnice na gumce.
    Te nawet nie były spakowane bo używam ich co roku, po prostu lubię. Kupuje jakieś co sezon.

Z wierzchnia odzieżą tez nie powinnam mieć problemu bo przy małym dziecku kupiłam 2 kurtki oversize mieszczące dziecko w chuście :) liczę ze wystarcza na chłodniejsze mce ciąży a później znów do noszenia bobasa (tez nie kupowałam kurtek z takim panelem do noszenia na suwaczki, tylko normalne cywilne modele oversize, w których można dziecko nosić z przodu, albo przesunąć dekolt do tylu i nosić na plecach :)
    Takie kroje softshellu ma Mama studio, ale podobne w ostatnich sezonach można było znaleźć w sieciówkach ;)

Także jak się chce to można znaleźć na tyle uniwersalne kroje/fasony które pozwolą na minimal w ciążowych zakupach.
    Nawet jak trzeba dokupic jakieś ciuchy - to przynajmniej mogą wystarczyć na dłużej niż kilka tyg/mcy w ciąży ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ