Za duży przyrost wagi dziecka/za duże dziecko
-
Witam, może któraś z was miała taki problem..w ciągu równego tygodnia waga mojego dziecka skoczyła z 2970g na 4330g.. Lekarz kazał przygotować się na cesarkę, bo to dopiero 37tc.. Nie wiem dlaczego tak się stało, nie jestem w żadnej grupie ryzyka, by waga dziecka była tak duża.. Myślałam, że może to przez to, że ostatnio sobie pofolgowalam że słodyczami, ale lekarz mówi, że to nie miało wpływu..Wydaje mi się, że lekarz dobrze zmierzył małą.. Bardzo urósł jej brzuszek, a wymiary główki wskazują na 41tc
Miała tak któraś z was, że pomimo wskazanej wagi, dziecko urodziło się dużo mniejsze?
-
Fortitudo, na pewno dziecko nie urosło w ciągu tygodnia o półtora kg, to fizycznie niemożliwe Na pewno któryś pomiar (albo oba) był błędny. Czasem wystarczy, że dziecko ułoży się inaczej i któryś wymiar odchyla się w dół albo w górę i pociąga szacowaną wagę w którymś kierunku.
USG może mylić się o 600g, więc wystarczy, że na pierwszym 600g odjęło, a na drugim dodało - i już wychodzi przyrost tygodniowy <200g, czyli całkiem realny.
Mojej córce też główka (która rzeczywiście była spora - po tacie ) zawyżała szacowaną wagę.Fortitudo lubi tę wiadomość
-
Wczoraj byłam u innego gin, z lepszym sprzętem i waga wyszła 3250g..no i to by się zgadzało z prawidłowym przyrostem wagi.. Tak jak piszesz Leticia, gin powiedział, że to prawdopodobnie przez ułożenie małej, że ciężko się też mierzy bo ona jest strasznie nisko i ma bardzo mało miejsca.. Tylko, że ja się boje że mi ją zmierza przed samym porodem i powiedzą, że przez to, że jest za duża to idziemy na CC, a potem się okaże, że mogłam ją spokojnie urodzić sn..
-
Kochana nie martw się. U mimie sytuacja taka. 38 tydzień ciąży. Pani gin powiedziała że dziecko bardzo małe,że nie waży nawet 2 kg. Wizyta tydzień później inny lekarz i nagle dziecko waży około 3 kg. Córka urodziła się z wagą 3327. Aparaty różne a czasami i lekarze mało kompetentni. Bardziej by się martwić gdyby dzidzia była za malutka. Wszysto będzie dobrze
Fortitudo lubi tę wiadomość
Oby było dobrze -
nick nieaktualnyDecadence wrote:U mojej koleżanki pomylono się o niecały kilogram... mała miała ważyć prawie 4 kg, a nie miała nawet 3. Nie wiem, czemu się pomylili.
U mnie z pierwsza cora bylo dokladnie tak samo. Takie wielkie dziecko mialo byc a mialam zaledwie 2910 g za to dluga 56 cm. -