Progesteron
-
Witam serdecznie, mam taki problem i pytanie zarazem: mój progesteron w fazie lutealnej jest dramatycznie niski odkąd pamiętam, wynosi ok 1,75. To mało nawet jak na fazę folikularną. biorę Duphaston ale wiem, że on nie podnosi naturalnego progesteronu, a jedynie dostarcza organizmowi zastępczy, sztuczny hormon. Jednakze zaraz po odstawieniu duphastonu w 26dc poziom tego syntetycznego hormonu spada, bo nie jest juz dostarczany a progesteron wraca do stanu sprzed brania leku. Czy w takim razie mam jakiekolwiek szanse na jajeczkowanie skoro progesteron naturalny mam taki niski? To przecież między innymi on wpływa na późniejsze skoki estrogenów i dojrzewanie pęcherzyka... nie wiem już co robić, bardzo proszę o poradę pozdrawiam
Paolaaa, Agi83, Pełnia, Maciejka, sonia86, fresa, agatka196, justa1234, Myszka92, Milady, Saramago, hipisiątko, Caroline, Anastazja85, jaskółka, aisza, MagSz, She Wolf, zoe31, Helen, Kiniejka lubią tę wiadomość
-
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk EkspertProszę pamiętać, że nie jajeczkowanie zależy od poziomu progesteronu, a progesteron zależy od występowania owulacji.
Progesteron nie wpływa na dojrzewanie pęcherzyka. Niski poziom progesteronu może być wynikiem braku owulacji, a niewłaściwe stosowanie Duphastonu może mieć działanie antykoncepcyjne. Zalecałbym szczegółową analizę Pani cyklu przez specjalistę i zracjonalizowanie leczenia pod kątem ewentualnych stwierdzonych nieprawidłowości.