Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 12:10

/  Zgłoś
    Witam serdecznie, mam taki problem i pytanie zarazem: mój progesteron w fazie lutealnej jest dramatycznie niski odkąd pamiętam, wynosi ok 1,75. To mało nawet jak na fazę folikularną. biorę Duphaston ale wiem, że on nie podnosi naturalnego progesteronu, a jedynie dostarcza organizmowi zastępczy, sztuczny hormon. Jednakze zaraz po odstawieniu duphastonu w 26dc poziom tego syntetycznego hormonu spada, bo nie jest juz dostarczany a progesteron wraca do stanu sprzed brania leku. Czy w takim razie mam jakiekolwiek szanse na jajeczkowanie skoro progesteron naturalny mam taki niski? To przecież między innymi on wpływa na późniejsze skoki estrogenów i dojrzewanie pęcherzyka... nie wiem już co robić, bardzo proszę o poradę :( pozdrawiam

Paolaaa, Agi83, Pełnia, Maciejka, sonia86, fresa, agatka196, justa1234, Myszka92, Milady, Saramago, hipisiątko, Caroline, Anastazja85, jaskółka, aisza, MagSz, She Wolf, zoe31, Helen, Kiniejka lubią tę wiadomość

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 20 stycznia 2015, 20:41

/  Zgłoś
    Proszę pamiętać, że nie jajeczkowanie zależy od poziomu progesteronu, a progesteron zależy od występowania owulacji.
    Progesteron nie wpływa na dojrzewanie pęcherzyka. Niski poziom progesteronu może być wynikiem braku owulacji, a niewłaściwe stosowanie Duphastonu może mieć działanie antykoncepcyjne. Zalecałbym szczegółową analizę Pani cyklu przez specjalistę i zracjonalizowanie leczenia pod kątem ewentualnych stwierdzonych nieprawidłowości.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ