X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Pytania do eksperta – Starania ze wspomaganiem Drugie poronienie - Hashimoto

Drugie poronienie - Hashimoto

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Baletka Debiutantka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 13:42

/  Zgłoś
    Witam serdecznie. Proszę o opinię i wskazówki jak prowadzić ciążę w sytuacji gdy choruję na hashimoto.
    W czerwcu tego roku zaszłam w ciążę nie wiedząc, że coś mi dolega. Ciąże straciłam samoistnie w 6 tygodniu. Wówczas zdiagnozowano Hashimoto z lekką niedoczynnością. Endokrynolog zalecił euthyrox. Dawki/poziom tsh: lipiec dawka 50/5tsh, sierpien dawka 37,5/0,13tsh, wrzesień 50/7tsh, listopad 125/9,22 tsh. W listopadzie ponownie zaszłam w ciążę z tsh 9 i zmieniono mi natychmiast dawkę hormonu na 125, włączając jod oraz wit. d(której w porozumieniu z ginekologiem praktycznie nie jadłam bo mogło toksycznie działać na dziecko), po 3 tygodniach tsh spadło do ok.1. Od 5 tyg. stosowałam również duphaston, luteinę i no spę. w 10 tygodniu okazało się, że serce dziecka przestało bić na etapie 6/7 tygodnia. Obecnie czekam na poronienie samoistne lub jeśli ono nie nastąpi do stycznia, czeka mnie zabieg. W obecnej sytuacji pojawiło się podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego, jednak nie otrzymałam jeszcze skierowania. Dodam, że wywiad rodzinny mam obciążony - dziadek/ojciec oraz babcia ze strony mamy mają problemy z żylakami, krążeniem etc. Sama mam pajączki na nogach(których liczba nieznacznie wzrosła po progesteronie, jednak myślałam, że to normalne) i jedną która zaczyna wyglądać na żylak, niestety nigdzie tego nie konsultowałam.
    Moje pytania są następujące:
    1. Czy jeśli zrobię badania przeciwciał antyfosfolipidowych jeszcze przed poronieniem i wyjdą przeciwciała w 2 i 3 mianie to czy wówczas jest to wystarczająca informacja, iż przy następnej ciąży powinnam otrzymać leki rozrzedzające krew?
    2. Jak Pan poprowadziłby ciąże z Hashimoto?
    3. Jakie badania jeszcze mogę wykonać aby wykluczyć ewentualne zagrożenie w kolejnej ciąży etc?
    4. Czy koniecznie musi być potwierdzony zespół antyfosflipidowy, aby otrzymać leki rozrzedzające krew w kolejnej ciąży?
    Dodam, że w obecnej ciąży wyniki morfologii były w normie, cukier w normie choć blisko górnych granic, nie mam toxoplazmowy, kiły, hiv ani wzw c, miałam jedynie zapalenie pęcherza (leczone monuralem niedawno nastąpił nawrót). Jednak zaczynałam ciąże z wynikiem tsh 9(czego nawet nie podejrzewałam), z obserwacji cyklu byłam przekonana w 90%, że cykl był bezowulacyjny, co jednak okazało się błędnym osądem. Beta hcg przyrastało książkowo.
    Proszę o radę, nie chcę stracić kolejnego dziecka.

Martoszka, Caroline, Elfik, madzia1974r, Agaata, walkie talkie, Alu ta lubią tę wiadomość

• prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk Ekspert

Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:42

/  Zgłoś
    Szanowna Pani, przyczyny poronienia mogą, ale nie muszą, wiązać się z chorobą tarczycy. Diagnoza stawiana jest zawsze w odniesieniu do indywidualnych wyników badań i sytuacji pacjentów. Zespół antyfosfolipidowy, o którym Pani wspomina, występuje niezwykle rzadko, choć pacjentki często kierowane są na badania mające na celu wykluczenie tego schorzenia. Natomiast u źródeł trudności z utrzymaniem ciąży mogą leżeć także inne czynniki np. genetyczne (występują w ponad 80% przypadków, zwłaszcza jeśli poronienie występuje w pierwszym trymestrze) lub sporadycznie - immunologiczne. Trudno mi jest ocenić postępowanie Pani lekarza, w momencie, gdy nie mogę zobaczyć pełnej Pani dokumentacji. Działania mające na celu wyrównanie poziomu TSH są prawidłowym postępowaniem. Aby Pani pomóc i określić sposób leczenia, który zwiększyłby szanse na urodzenie zdrowego dziecka, musiałbym zapoznać się z wynikami dotychczasowych badań, znać Pani wiek i ewentualnie zlecić dodatkową diagnostykę (kariotypy, fragmentacja DNA plemników, szczegółowa ocena budowy macicy), która dałaby pełny obraz Pani sytuacji.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ