Drożność jajowodów/HyFoSy
-
Czy któraś z Was miała taki zabieg i mogłaby opisać krok po kroku jak dokładnie to wygląda, czy boli i jak trzeba się przygotować?
MoniaB lubi tę wiadomość
28👩❤️👨30
Starania od 09.2024
🙎🏽♀️
Hashimoto ➡️ Euthyrox 25; TSH 1,2
Jajowody drożne ✅
AMH 2.39 ✅
Regularne owulacje ✅
6 dpo: Progesteron: 30,90 ng/ml
Estradiol: 583 pg/ml
👱🏽♂️
Nasienie morfologia 0% ➡️ 4% ➡️ 3%
Koncentracja, ruch ✅
Fragmentacja DNA✅
Test MAR ✅
18.06 ➡️ drożność jajowodów HyFoSy
21.06 ➡️ I IUI (Clostilbegyt+Zivafert) -
Podpinam się bo też planuje niedługo wykonać👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
9 cykl starań o pierwsze 👶🏼
Ona:
Wszystkie parametry w normie, słabej jakości owulacje i szybki spadek proga
Częsta anemia
On:
Badanie nasienia 02/2025
Ilość 698.84 mln/proba
Koncentracja 142.62 mln/ml
Ruch postępowy (a+b) 56.66%
Ruch postępowy szybki 31.53 %
Morfologia 1% ❌
Maj 2025 - Clostilbegyt + Estrofem
11.06 ⏸️
12.06 beta 882 mln/ml
prog 59.80 ng/ml
16.06 beta 4073 mln/ml
20.06 beta 17047 mln/ml
26.06 mamy dwa 💕
-
Ja miałam w marcu
ogólnie przed badaniem musiałam mieć dobry wynik cytologii wymazu bakteryjno-mykologicznego pochwy i wymaz kanału szyjki macicy Chlamydia Mycoplasma Ureaplasma (wszystko załatwione i pobrane na jednej wizycie) na wyniki cytologi 3 tygodnie oczekiwania a badanie przeprowadza się między 6 a 10 dniem cyklu wiec wszystko się trochę rozciągnęło w czasie. W dniu badania musiałam się stawić 30 minut przed zabiegiem (chodziło o podanie dozylnieketanolu) jednak jak przyjechałam pielęgniarka akurat asystowała przy innym zabiegu wiec ketonal miałam podany jakieś 10 minut przed badaniem i wydaje mi się, że niestety nie zaczal odpowiednio dzialac. Badanie normalnie na fotelu ginekologicznym. Ja akurat miałam też od razu robiona biopsje endometrium, więc lekarz zaczal od tego. Bolało dosyc mocno ale tylko na chwilę, ale lekarz po zobaczeniu materiału stwierdził że troszke mało i zapytał czy wytrzymam drugi raz. Oczywiście stwierdziłam że jak już jestem w tej niekomfortowej sytuacji to trzeba załatwić wszystko. Większość dziewczyn mówi że jest to badanie bezbolesne u mnie się to nie sprawdziło ale może dlatego, że w wyniku miałam duże przewlekle zapalenie endometrium. Później przeszedł właśnie do badania hyfosy no i mnie niestety też bolało a dodatkow czułam takie dość duże parcie na jelita. Od razu stwierdził swobodny przeplyw w prawym jajowodzie natomiast lewy był njedrozny, zalecił pielęgniarce podawać plyn dalej i w efekcie jajowod został udrozniony. Ogólnie u mnie odczucia bólowe dosyć duże, ale trwało krótko więc do wytrzymania. Być może ten bol wynikał właśnie z niedroznosci albo że stanu zapalnego. Po wszystkim dostałam antybiotyk sumamed profilaktycznie. Dzień po trochę plamiłam i bolało mnie brzuch trochę jak przy okresie, ale trochę mocniej. Dwa dni po i trzy dni po lekko krwawiłam, ale lekarz stwierdził, że to normalne zwłaszcza że jajowod się udrożnił. Jeśli chodzi o przygotowanie (poza niezbednymi badaniami) to nic specjalnego, jak do normalnej wizyty ginekologicznej
Jeanette27, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
MMM123 dziękuję za odpowiedź! Wszystkie badania mam już zrobione. W zaleceniach mam napisane żeby na badanie zabrać t-shirt i skarpetki. Dlatego zastanawiałam się też czy to wygląda podobnie jak badanie usg na fotelu i czy można być w swoich ubraniach plus ta spódniczka jednorazowa28👩❤️👨30
Starania od 09.2024
🙎🏽♀️
Jajowody drożne ✅
AMH 2.39 ✅
Regularne owulacje ✅
👱🏽♂️
Koncentracja, ruch ✅
Fragmentacja DNA✅
Test MAR ✅
18.06 ➡️ drożność jajowodów HyFoSy
21.06 ➡️ I IUI (Clostilbegyt+Zivafert) -
Wyglada dokładnie tak samo jak usg. Ja byłam w sukience i boso
Jeanette27 lubi tę wiadomość
Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Morfologia 4%
Cześć. Miałam robione na polnej. Mnie osobiście na bolało. Specyficzne uczucie, gdy kontrast jest wlewany do jajowodu. To trwa dosłownie ułamek sekundy i po badaniu.
Słyszałam, że to czy boli zależy od tego czy są zrost, czy nie ma.
Po wszystkim mocno plamiłam, więc polecam zabrać ze sobą podpaski.Jeanette27 lubi tę wiadomość
-
Ja miałam badanie z lipiodolem (jeżeli jest taka opcja, polecam – z tego co czytałam, ma dużo właściwości przeciwzapalnych). Moje badanie w odbywało się w znieczuleniu. Po samym zabiegu dostałam środki przeciwbólowe i to w zupełności wystarczyło.Endometrioza + Trombofilia
12.2023 - początek starań -
Megi12341234 wrote:Cześć. Miałam robione na polnej. Mnie osobiście na bolało. Specyficzne uczucie, gdy kontrast jest wlewany do jajowodu. To trwa dosłownie ułamek sekundy i po badaniu.
Słyszałam, że to czy boli zależy od tego czy są zrost, czy nie ma.
Po wszystkim mocno plamiłam, więc polecam zabrać ze sobą podpaski.
Co do zrostow to myślę, że nie do końca. Pytałam o to lekarza i mówił że nie ma podstaw podejrzewać u mnie na ten moment zrostow (oczywiście nie można niczego na 100% wykluczyc) a bolało mnie i to raczej mocno. A co do niedroznosci to taka spowodowana przez zrosty podczas badania by nie została udrozniona. W opini lekarza nie wiadomo co to było ale raczej śluz czy sklejony jajowod, a jak się upierałam przy tych zrostach 🤣 to powiedział że nie wykluczy ich na 100% ale nie widzi żadnego powodu do niepokojuStarania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Morfologia 4%
Carrie12 wrote:Ja miałam badanie z lipiodolem (jeżeli jest taka opcja, polecam – z tego co czytałam, ma dużo właściwości przeciwzapalnych). Moje badanie w odbywało się w znieczuleniu. Po samym zabiegu dostałam środki przeciwbólowe i to w zupełności wystarczyło.✨ Starania od 09/24 (11 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa, owulacja
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
⬆️ homocysteina 10,89 umol/L
👨 36
⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
✔ USG
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %
LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼 -
U mnie samo badanie nie było bolesne - wkładanie cewnika, pompowanie balonika, czy wpuszczenie kontrastu kompletnie nie bolało. Przez prawy jajowod kontrast ładnie przeszedł, przez lewy niestety nie. Lekarz wielokrotnie próbował przepuścić przez lewy, wtedy trochę czułam rozpieranie, lekki ból jak przy okresie, ale nic nie do wytrzymania, więc tutaj byłam pozytywnie zaskoczona. Po samym badaniu wyleciały ze mnie małe tkanki, coś jak rozdrobniona chusteczka, a później już totalnie nic, zero plamienia. Jedynie później zaczęło mnie boleć - czułam ból rozlany po brzuchu, zarówno w okolicach żołądka jak i jajników, ból się rozlewał i przechodził w różne miejsca - dla mnie był dość mocny i uciążliwy. Tabletki nie pomagały, w nocy byłam w stanie spać tylko na brzuchu w jednej pozycji bez ruszania. Kolejnego dnia już było lepiej, dalej czułam ból w podbrzuszu, ale mniejszy. Na wieczór już objawy totalnie minęły. Bałam się okropnie badania, a teraz z perspektywy myślę, że szkoda, że tak późno na nie poszłam (chociaż musiałam wyleczyć ureaplasme…), bo może szybciej bym coś działała z tym niedrożnym jajowodem.
Jeanette27 lubi tę wiadomość
👩🏻'92 🧑🏻🦱'93
12 cs starań o pierwsze 👶🏻
AMH - 2,65 ng/ml (04.2025)
Wit. D, Wit. B12, Kwas foliowy ✅
Ferrytyna ❌ (11->24->30)
Skaczące TSH ❌ (Letrox 25)
Lewy jajowód niedrożny ❌
2017 - wycięcie guzów na obu jajnikach
Badanie nasienia ✅ -
Cześć! Ja dziś miałam badanie drożności jajowodów HyCoSy, więc na gorąco opiszę.
2 dni przed miałam pobrany wymaz przez ginekologa i miałam sama zawieźć do laboratorium. Na drugi dzień odebrałam wynik i pojechałam na badanie drożności. Prywatnie u mojego lekarza.
Rano dostałam 1 tabletkę antybiotyku.
2 godziny przed badaniem miałam wziąć czopek przeciwbólowy wydawany na receptę.
Tuż przed badaniem miałam się wysikać u niego w toalecie by był całkiem pusty pęcherz. Badanie na fotelu jak na zwykłym usg, tylko ciut bardziej miałam się położyć plus zapalił lampkę dodatkowo.
Lekarz włożył wziernik i to trochę tak rozpierało, ale minimalnie. Później wpompował piankę, ale niczego nie czułam. Włożył mi usg i oglądał. Pianka na usg błyszczała i było widać jak ładnie świecą jajowody. Zrobił zdjęcia i filmiki z usg i wyjął. Wszystko drożne.
Po wyjęciu usg, wyleciało ze mnie sporo płynu (tej pianki). Potem jak wracałam do domu to nadal mokro od wody, polecam wziąć podpaskę i ubrać po.
Podsumowując, zapłaciłam 1100 zł, trwało to 15 min, było miło i niewiele czułamPo wszystkim wyleciała ta pianka jako woda, ale zero bólu czy plamień. Łatwo poszło u mnie. Całkowicie bezboleśnie.
Miałam już inseminację i to bardzo podobny przebieg i odczucia dla mnie były.Jeanette27 lubi tę wiadomość
38💃💛🏃40
16 cs
🍒 od 11.2022 - bez żadnej antykoncepcji
🍒 od 04.2024 - starania staranne
🍒 od 07.2024 - pod opieką gin od płodności
🍒 9 x cykle stymulowane + monitoring
🍒 2 x IUI
AMH dobre 🥚 Ładne owulacje 🍳 Celiaklia 🌾 Drożność super 🎢 Wymazy czyste 💯 TSH dobre - 1,8 🔅 Nasienie lekko obniżone 💦 Inne wyniki moje i męża ok 😇 -
MoniaB wrote:Cześć! Ja dziś miałam badanie drożności jajowodów HyCoSy, więc na gorąco opiszę.
2 dni przed miałam pobrany wymaz przez ginekologa i miałam sama zawieźć do laboratorium. Na drugi dzień odebrałam wynik i pojechałam na badanie drożności. Prywatnie u mojego lekarza.
Rano dostałam 1 tabletkę antybiotyku.
2 godziny przed badaniem miałam wziąć czopek przeciwbólowy wydawany na receptę.
Tuż przed badaniem miałam się wysikać u niego w toalecie by był całkiem pusty pęcherz. Badanie na fotelu jak na zwykłym usg, tylko ciut bardziej miałam się położyć plus zapalił lampkę dodatkowo.
Lekarz włożył wziernik i to trochę tak rozpierało, ale minimalnie. Później wpompował piankę, ale niczego nie czułam. Włożył mi usg i oglądał. Pianka na usg błyszczała i było widać jak ładnie świecą jajowody. Zrobił zdjęcia i filmiki z usg i wyjął. Wszystko drożne.
Po wyjęciu usg, wyleciało ze mnie sporo płynu (tej pianki). Potem jak wracałam do domu to nadal mokro od wody, polecam wziąć podpaskę i ubrać po.
Podsumowując, zapłaciłam 1100 zł, trwało to 15 min, było miło i niewiele czułamPo wszystkim wyleciała ta pianka jako woda, ale zero bólu czy plamień. Łatwo poszło u mnie. Całkowicie bezboleśnie.
Miałam już inseminację i to bardzo podobny przebieg i odczucia dla mnie były.
Dziękuję. Mam nadzieję, że również u mnie będzie bezboleśnie. Też czeka mnie IUI w tym samym cyklu co drożność.MoniaB lubi tę wiadomość
28👩❤️👨30
Starania od 09.2024
🙎🏽♀️
Jajowody drożne ✅
AMH 2.39 ✅
Regularne owulacje ✅
👱🏽♂️
Koncentracja, ruch ✅