Duphaston. Proszę o porade
-
Drogie forumowiczki! Jestem mama 2.5 letniego synka. Od kilku miesięcy staramy się z mężem o rodzeństwo dla syna, na tę chwilę nic z tego. W lipcu byłam u lekarza z pakietem badań wykonanym na własną rękę ( lh, FSH, TSH itp) podejrzewając u siebie niedomoge lutealna( miałam tak już przy 1 staraniach). Tak jak poprzednio dostałam duphaston i zalecenie łykać 1 tabletka 16-25 DC. Obserwuję swój, organizm, wiem dokładnie kiedy mam owulację posiłkuje się jeszcze testami owu. 16dc to jest niekiedy u mnie jeszcze przed owulacja:/ pomóżcie! Bo jak na moją głowę lekarze standardowo podają schemat 16-25 przy syklu 28 dni(14 owulacja,16 dzień to 2 dni po i wtedy lykac 1 tabletkę). Czy ja dobrze myślę? Czy duphaston zażywamy 2 dni po owulacji? Czy ślepo 16 dnia? Proszę o wypowiedź, bo już zgłupiałam.
-
nick nieaktualnyProgesteron lub pochodne progesteronu mogą ale nie muszą blokować owulacji. I faktycznie jest tak że lekarze zalecają przyjmowanie od 16 dnia cyklu, gdzie teoretycznie owulacja wystepuje 14 . Dlatego jeśli masz pewność kiedy u Ciebie ona występuje to powinnaś brać dzień po , jak weźmiesz dwa dni po to też się nic nie stanie - raczej nie powinnaś jej brać kiedy do owu jeszcze nie doszło.
Trzymam kciuki za staranka i mam nadzieję że syn szybko doczeka się rodzeństwa 😘 -
nick nieaktualny
-
Wiesz co wszystkie badania miałam robione 3 dnia cyklu, tak mi zalecił ginekolog. Dokladnie wiem.ktorego dnia mam owulację, to też pokrywa się z testami. Czas pomiędzy owulacja a kolejna miesiączka to u mnie 8,9 dni stąd duphaston. Z badań progesteron wyszedł nawet ok ale stosunek lh do FSH ( czy na odwrót) wskazuje też na niedomoge. Poza tym tak.mialam też przy pierwszym dziecku tylko wtedy akurat byłam u ginekologa, kazała mi tego samego dnia, pierwszy raz wziąć duphaston i okazało się za 10 dni że jestem w ciąży. Myślałam że teraz będzie tak samo no ale 2 cykl z duphastonem i nic:/ czy ja w ogóle dobrze rozumuję że powinno się go brać po owulacji? 2 dni? Przecież nie każda kobieta owulację ma 14 DC.zglupialam😁
-
Ja też miałam zawsze trochę później owulację (mierzyłam temperatury, robiłam testy, czułam że to ten dzień itd.) i ja też miałam brać dupka dwa dni po owulce. Bazowałam na swoich odczuciach, nie trzymałam sie tego 16 dc, bo u mnie to było za wcześnie.
-
Miszka wrote:Właśnie u mnie też, chyba zasada jest wlasnie żeby brać 2 dni po i tak też zrobię
tym_janek lubi tę wiadomość
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Ja brałam 1 tabletkę i okres przychodził 24h po odstawieniu. Lekarka stwierdziła, że powinien 2-3 dni po ostatniej tabletce. Stwierdziła, że mam chyba za małą dawkę i zwiększyła mi do 2 tabletek. Może u Ciebie też jedna tabletka to za mało, albo dupek na Ciebie nie za bardzo działa i trzeba inny progesteron np. luteiny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 08:04
-
Wczoraj skończyłam dupfaston drugi cykl miesiączka za 2 dni trzymajcie kciuki to czekanie najgorsze ....Biorę po 2 tabletki jedna rano drugą wieczorem zawsze 4-5 dni przed okresem już plamilam teraz zostały 2 dni i żadnej plamki chyba już się nakręciłam ...
-
Ja tylko chciałabym podkreślić to co napisała Anuśla. Sprawdź chociaż na jednym cyklu czy realnie twoje odczucia, że masz owulacje pokrywają się z rzeczywistością na usg. Testy owulacyjne generalnie mają dość duży zakres błędu, a odczucia w podbrzuszu mogą być równie dobrze na owulacje jak i nawet do 2 dni po, gdyż płyn w zatoce może być drażniący i dawać specyficzne odczucia.
Jeżeli rzeczywiście usg potwierdzi, że owulacja jest wtedy kiedy myślisz to dupka powinnaś zacząć brac 1-2 dni po owulacji, a nie ślepo w 16 dc.
Jeżeli chodzi o @ po odstawieniu dupka, to ma ona pelne prawo pojawic sie zarowno dnia nastepnego jak i do 10 dni po i to caly czas jest ok. Jeżeli po 10 dniach @ się nie pojawia a ciąży nie ma to trzeba udać się do lekarza. Jeżeli @ się pojawi w trakcie brania to nie kontunuuje się brania, tylko odstawia zaczynając nowy cykl.
To się rozpisałam. Czy ktoś coś jeszcze chciałby wiedzieć na temat dupka? polecam sięJedna_z_Wielu lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Dziewczyny bardzo wam wszystkim dziękuję za porady. Sprawa jest delikatnie nieaktualna bo jestem w 12 tc zaszłam w ciążę w tym cyklu w którym miałam plan jak pisałam wyżej brać duphaston i b6;) u mnie z owulacja zawsze wiedziałam i nie potrzebowałam monitoringu itd;) tak czy owak dziękuję
-
nick nieaktualnyMiszka wrote:Dziewczyny bardzo wam wszystkim dziękuję za porady. Sprawa jest delikatnie nieaktualna bo jestem w 12 tc zaszłam w ciążę w tym cyklu w którym miałam plan jak pisałam wyżej brać duphaston i b6;) u mnie z owulacja zawsze wiedziałam i nie potrzebowałam monitoringu itd;) tak czy owak dziękuję
Gratulacje 😘🥰🥰 -