X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Duphaston. Proszę o porade
Odpowiedz

Duphaston. Proszę o porade

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Miszka Debiutantka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie forumowiczki! Jestem mama 2.5 letniego synka. Od kilku miesięcy staramy się z mężem o rodzeństwo dla syna, na tę chwilę nic z tego. W lipcu byłam u lekarza z pakietem badań wykonanym na własną rękę ( lh, FSH, TSH itp) podejrzewając u siebie niedomoge lutealna( miałam tak już przy 1 staraniach). Tak jak poprzednio dostałam duphaston i zalecenie łykać 1 tabletka 16-25 DC. Obserwuję swój, organizm, wiem dokładnie kiedy mam owulację posiłkuje się jeszcze testami owu. 16dc to jest niekiedy u mnie jeszcze przed owulacja:/ pomóżcie! Bo jak na moją głowę lekarze standardowo podają schemat 16-25 przy syklu 28 dni(14 owulacja,16 dzień to 2 dni po i wtedy lykac 1 tabletkę). Czy ja dobrze myślę? Czy duphaston zażywamy 2 dni po owulacji? Czy ślepo 16 dnia? Proszę o wypowiedź, bo już zgłupiałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron lub pochodne progesteronu mogą ale nie muszą blokować owulacji. I faktycznie jest tak że lekarze zalecają przyjmowanie od 16 dnia cyklu, gdzie teoretycznie owulacja wystepuje 14 . Dlatego jeśli masz pewność kiedy u Ciebie ona występuje to powinnaś brać dzień po , jak weźmiesz dwa dni po to też się nic nie stanie - raczej nie powinnaś jej brać kiedy do owu jeszcze nie doszło.
    Trzymam kciuki za staranka i mam nadzieję że syn szybko doczeka się rodzeństwa 😘

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka mam pytanie jaki u cb jest progesteron 7 dni po owulacji jeśli sądzisz ze masz niedomoge lutealną ?

• Miszka Debiutantka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co wszystkie badania miałam robione 3 dnia cyklu, tak mi zalecił ginekolog. Dokladnie wiem.ktorego dnia mam owulację, to też pokrywa się z testami. Czas pomiędzy owulacja a kolejna miesiączka to u mnie 8,9 dni stąd duphaston. Z badań progesteron wyszedł nawet ok ale stosunek lh do FSH ( czy na odwrót) wskazuje też na niedomoge. Poza tym tak.mialam też przy pierwszym dziecku tylko wtedy akurat byłam u ginekologa, kazała mi tego samego dnia, pierwszy raz wziąć duphaston i okazało się za 10 dni że jestem w ciąży. Myślałam że teraz będzie tak samo no ale 2 cykl z duphastonem i nic:/ czy ja w ogóle dobrze rozumuję że powinno się go brać po owulacji? 2 dni? Przecież nie każda kobieta owulację ma 14 DC.zglupialam😁

• Emi36 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) mam takie pytanie
    czy macie moze na sprzedaz tab DUPHASTON pilnie mi potrzebny gin dopiero 23 sierpmia :(

Iwona 39 lat
    Endometrioza I st.
    11.04.2016 Aniołek 7t 3d ciąża pozamaciczna :(
    3 miesiace pózniej ciąża Amelka <3 mały cud <3
    198e9be07204aef8989853855003ef9f.png
  • Natalia1988 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam zawsze trochę później owulację (mierzyłam temperatury, robiłam testy, czułam że to ten dzień itd.) i ja też miałam brać dupka dwa dni po owulce. Bazowałam na swoich odczuciach, nie trzymałam sie tego 16 dc, bo u mnie to było za wcześnie.

52Cpp2.png
    SK2np2.png
  • Miszka Debiutantka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie też, chyba zasada jest wlasnie żeby brać 2 dni po i tak też zrobię;)

• Anuśla Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka wrote:
    Właśnie u mnie też, chyba zasada jest wlasnie żeby brać 2 dni po i tak też zrobię;)
    Dupka powinno się brać kiedy jajeczka już pekly i powinno to być potwierdzone usg. Jeśli duphaston włączy się przed peknieciem to.mogą nie pęknąć.

tym_janek lubi tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
    .........
    05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
    12.2024 - naturals
  • Miszka Debiutantka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drugi cykl przy duphadtonie obserwuje że przed końcem brania już mam plamienie jakieś 2,3dni i później miesiączka. Chyba tak być nie powinno:/

• Natalia1988 Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam 1 tabletkę i okres przychodził 24h po odstawieniu. Lekarka stwierdziła, że powinien 2-3 dni po ostatniej tabletce. Stwierdziła, że mam chyba za małą dawkę i zwiększyła mi do 2 tabletek. Może u Ciebie też jedna tabletka to za mało, albo dupek na Ciebie nie za bardzo działa i trzeba inny progesteron np. luteiny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 08:04

52Cpp2.png
    SK2np2.png
  • Miszka Debiutantka

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi to przyszło przez myśl więc jak w tym cyklu będzie tak samo. W kolejnym idę do gina. W tym spróbuję dupka plus Wit b6 tak gdzieś wyczytałam ( ale nie wiem ile w tym prawdy).

• Em Nowa

Wysłany: 18 sierpnia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj skończyłam dupfaston drugi cykl miesiączka za 2 dni trzymajcie kciuki to czekanie najgorsze ....Biorę po 2 tabletki jedna rano drugą wieczorem zawsze 4-5 dni przed okresem już plamilam teraz zostały 2 dni i żadnej plamki chyba już się nakręciłam ...

• maria.marysia Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś przyjmowała ten lek, ale warto u lekarza zapytać i oprzeć się na wyniki badań.Nie przejmuj się! Gdzie się leczysz?

• maria.marysia Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze chciałam dodać, że jeżeli będziesz miała jakieś pytania – pisz śmiało!

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2019, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko chciałabym podkreślić to co napisała Anuśla. Sprawdź chociaż na jednym cyklu czy realnie twoje odczucia, że masz owulacje pokrywają się z rzeczywistością na usg. Testy owulacyjne generalnie mają dość duży zakres błędu, a odczucia w podbrzuszu mogą być równie dobrze na owulacje jak i nawet do 2 dni po, gdyż płyn w zatoce może być drażniący i dawać specyficzne odczucia.

Jeżeli rzeczywiście usg potwierdzi, że owulacja jest wtedy kiedy myślisz to dupka powinnaś zacząć brac 1-2 dni po owulacji, a nie ślepo w 16 dc.

Jeżeli chodzi o @ po odstawieniu dupka, to ma ona pelne prawo pojawic sie zarowno dnia nastepnego jak i do 10 dni po i to caly czas jest ok. Jeżeli po 10 dniach @ się nie pojawia a ciąży nie ma to trzeba udać się do lekarza. Jeżeli @ się pojawi w trakcie brania to nie kontunuuje się brania, tylko odstawia zaczynając nowy cykl.

To się rozpisałam. Czy ktoś coś jeszcze chciałby wiedzieć na temat dupka? :D polecam się ;)

Jedna_z_Wielu lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Miszka Debiutantka

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo wam wszystkim dziękuję za porady. Sprawa jest delikatnie nieaktualna bo jestem w 12 tc :) zaszłam w ciążę w tym cyklu w którym miałam plan jak pisałam wyżej brać duphaston i b6;) u mnie z owulacja zawsze wiedziałam i nie potrzebowałam monitoringu itd;) tak czy owak dziękuję:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka wrote:
    Dziewczyny bardzo wam wszystkim dziękuję za porady. Sprawa jest delikatnie nieaktualna bo jestem w 12 tc :) zaszłam w ciążę w tym cyklu w którym miałam plan jak pisałam wyżej brać duphaston i b6;) u mnie z owulacja zawsze wiedziałam i nie potrzebowałam monitoringu itd;) tak czy owak dziękuję:)

Gratulacje 😘🥰🥰

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ