Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza przyczyna niepłodności?
Odpowiedz

Endometrioza przyczyna niepłodności?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 16 kwietnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy znajdę na forum kogoś kto podejrzewa bądź wie, że endometrioza/adenomioza są przyczyną problemów z uzyskaniem ciąży?

• askowe Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że znajdą się takie osoby ;) chyba jest to dość powszechna wiedza, ale z tego co wiem, nie jest to wyrok, a dodatkową trudność. @dietowaniebyjoanne na insta ma endometriozę, a zaszła w ciążę całkiem szybko, też badania mówią, że lipiodol bardzo zwiększa szanse na ciążę

👩 93' 🧑 93'
    Starania od 02.2025 z przerwami
    07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
    11cs
  • Werox Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Hej, czy znajdę na forum kogoś kto podejrzewa bądź wie, że endometrioza/adenomioza są przyczyną problemów z uzyskaniem ciąży?

Endometrioza może być przyczyną problemów z zajśćiem w ciąże, ale nie musi. Ja mam endo i adeno, gin mówił że największe trudności to raczej z utrzymaniem ciąży są

🙎‍♀️25
    Endometrioza, adenomioza, pcos, anemia, hashimoto
    👨‍💼27

05.05 ⏸️
    18.05 1,7 mm CRL
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 17 kwietnia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zastanawiam się czy stawać na głowie i próbować się diagnozować. Jeśli bym miała ten problem to i tak nie będzie to raczej postać ciężka, nie mam żadnych objawów poza bolesnymi miesiączkami co któryś cykl. Dotychczas nikt mi tego na usg nie zdiagnozował, ale jednocześnie rok bezskutecznych starań za nami po poronieniu zatrzymanym w 5 tyg. Przyczyn trudności nie widać. Tylko co mi nawet jakby da diagnoza? Tego i tak się nie da wyleczyć, więc plan na uzyskanie ciąży w klinice niepłodności pewnie pozostanie taki sam, będę miała tylko większą wiedzę...

• Ola5555 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Ostatnio zdiagnozowano i mnie endometrioze i adenomioze. Czy polecacie kogoś dobrego do diagnostyki i ewnentualnego leczenia, z krakowa i okolic? :)

• Werox Ekspertka

Wysłany: 6 maja, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    No właśnie zastanawiam się czy stawać na głowie i próbować się diagnozować. Jeśli bym miała ten problem to i tak nie będzie to raczej postać ciężka, nie mam żadnych objawów poza bolesnymi miesiączkami co któryś cykl. Dotychczas nikt mi tego na usg nie zdiagnozował, ale jednocześnie rok bezskutecznych starań za nami po poronieniu zatrzymanym w 5 tyg. Przyczyn trudności nie widać. Tylko co mi nawet jakby da diagnoza? Tego i tak się nie da wyleczyć, więc plan na uzyskanie ciąży w klinice niepłodności pewnie pozostanie taki sam, będę miała tylko większą wiedzę...

Żeby się zdiagnozować musisz iść do specjalisty od Endo na usg w protokole endometriozy, zwykły ginekolog niestety tego nie zauważy, u mnie endometrioza została zdiagnozowana po 13 latach :)
    Myślę że sama świadomość daje dużo

Nigri lubi tę wiadomość

🙎‍♀️25
    👨‍💼27

05.05 ⏸️
    18.05 1,7 mm CRL
  • dom Koleżanka

Wysłany: 6 maja, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:

W moim przypadku co jest dość ciekawe bóle miesiączkowe nie są spowodowane endometriozą (którą mam zdiagnozowaną) tylko stanem zapalnym endometrium. Jak tylko stan zapalny wraca okresy są nie do zniesienia. Po leczeniu antybiotykiem na chwilę jest spokój a później wszystko wraca. Może warto zrobić histeroskopię, albo biopsję w celu wykluczenia stanu zapalnego zwłaszcza ze było poronienie. U mnie problemy ze stanem zapalnym pojawiły się po poronieniu.

📌09.2009 - ciąża i poronienie zakończone łyżeczkowaniem
    📌11.2020 - starania
    📌11.2022 - laparoskopia - endometrioza I/II st.
    📌06.2024 - histeroskopia - stan zapalny 9/mm2 - Metronidazol+ Tarivid 14 dni
    📌11.2024 - histeroskopia - stan zapalny 3/mm2 - Unidox 10 dni (doleczenie)
    📌01.2025 IUI - nieudane
    📌04.2025 IUI - nieudane
    📌06.2025 IUI - nieudane
    📌09.2025 - start stymulacja IVF
    📌12.2025 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌01.2026 - transfer 4BB - beta negatywna
    📌04.2026 - histeroskopia - obraz stanu zapalnego
    📌04.2026 - rozpoznanie Helicobacter Pyroli
    📌05.2026 - leczenie Pyrela 10 dni
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 7 maja, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werox wrote:
    Żeby się zdiagnozować musisz iść do specjalisty od Endo na usg w protokole endometriozy, zwykły ginekolog niestety tego nie zauważy, u mnie endometrioza została zdiagnozowana po 13 latach :)
    Myślę że sama świadomość daje dużo
    Jestem w Invimedzie, lekarz od niepłodności, który ma w opisie, że się niby też w Endo specjalizuje nic nie odkrył. Mówi, że nie ma żadnych przesłanek żebym miała, ale akurat nie daje temu wiary. Nie wiem czy to łączyć, bo mam objawy jelitowe, które nie wiadomo z czego wynikają, problem z utrzymaniem wysokiej ferrytyny. Z tego co czytam może być Endo na jelitach... Jestem zapisana do specjalisty na takie usg w protokole endometriozy, ale termin na wrzesień :/ masakra. Liczę na to, że się coś w tzw międzyczasie zwolni, jak ktoś zrezygnuje. Chce podejść do invitro, więc dobrze, by było coś więcej wiedzieć heh.

Widzę u Ciebie w stopce, anemię. Też masz niską ferrytynę czy inaczej to definiujesz?

• Werox Ekspertka

Wysłany: 11 maja, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Jestem w Invimedzie, lekarz od niepłodności, który ma w opisie, że się niby też w Endo specjalizuje nic nie odkrył. Mówi, że nie ma żadnych przesłanek żebym miała, ale akurat nie daje temu wiary. Nie wiem czy to łączyć, bo mam objawy jelitowe, które nie wiadomo z czego wynikają, problem z utrzymaniem wysokiej ferrytyny. Z tego co czytam może być Endo na jelitach... Jestem zapisana do specjalisty na takie usg w protokole endometriozy, ale termin na wrzesień :/ masakra. Liczę na to, że się coś w tzw międzyczasie zwolni, jak ktoś zrezygnuje. Chce podejść do invitro, więc dobrze, by było coś więcej wiedzieć heh.

Widzę u Ciebie w stopce, anemię. Też masz niską ferrytynę czy inaczej to definiujesz?

Super że jesteś umówiona do specjalisty! Mam nadzieję że dostaniesz diagnozę, życie z diagnozą jest dużo łatwiejsze. Endo nie musi być na jelitach żeby mieć anemię, przycinki i adeno są przeważnie bardziej obfite miesiączki i stąd wynikają niedobory. Ale przyczyną stanu zapalnego w jelitach mogą być też różne pasożyty i np helicobacter albo candida i to też może powodować anemię.

Ja mam niska ferrytyne, aktualnie udało mi się zajść w ciążę, czekam na dalsze zalecenia od lekarza

🙎‍♀️25
    👨‍💼27

05.05 ⏸️
    18.05 1,7 mm CRL
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ