Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza przyczyna niepłodności?
Odpowiedz

Endometrioza przyczyna niepłodności?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 16 kwietnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy znajdę na forum kogoś kto podejrzewa bądź wie, że endometrioza/adenomioza są przyczyną problemów z uzyskaniem ciąży?

• askowe Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że znajdą się takie osoby ;) chyba jest to dość powszechna wiedza, ale z tego co wiem, nie jest to wyrok, a dodatkową trudność. @dietowaniebyjoanne na insta ma endometriozę, a zaszła w ciążę całkiem szybko, też badania mówią, że lipiodol bardzo zwiększa szanse na ciążę

👩 93' 🧑 93'
    Starania od 02.2025 z przerwami
    07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
    10cs
  • Werox Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    Hej, czy znajdę na forum kogoś kto podejrzewa bądź wie, że endometrioza/adenomioza są przyczyną problemów z uzyskaniem ciąży?

Endometrioza może być przyczyną problemów z zajśćiem w ciąże, ale nie musi. Ja mam endo i adeno, gin mówił że największe trudności to raczej z utrzymaniem ciąży są

🙎‍♀️25
    Endometrioza, adenomioza, pcos, anemia, hashimoto
    👨‍💼27
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 17 kwietnia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zastanawiam się czy stawać na głowie i próbować się diagnozować. Jeśli bym miała ten problem to i tak nie będzie to raczej postać ciężka, nie mam żadnych objawów poza bolesnymi miesiączkami co któryś cykl. Dotychczas nikt mi tego na usg nie zdiagnozował, ale jednocześnie rok bezskutecznych starań za nami po poronieniu zatrzymanym w 5 tyg. Przyczyn trudności nie widać. Tylko co mi nawet jakby da diagnoza? Tego i tak się nie da wyleczyć, więc plan na uzyskanie ciąży w klinice niepłodności pewnie pozostanie taki sam, będę miała tylko większą wiedzę...

• Ola5555 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Ostatnio zdiagnozowano i mnie endometrioze i adenomioze. Czy polecacie kogoś dobrego do diagnostyki i ewnentualnego leczenia, z krakowa i okolic? :)

• Werox Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:
    No właśnie zastanawiam się czy stawać na głowie i próbować się diagnozować. Jeśli bym miała ten problem to i tak nie będzie to raczej postać ciężka, nie mam żadnych objawów poza bolesnymi miesiączkami co któryś cykl. Dotychczas nikt mi tego na usg nie zdiagnozował, ale jednocześnie rok bezskutecznych starań za nami po poronieniu zatrzymanym w 5 tyg. Przyczyn trudności nie widać. Tylko co mi nawet jakby da diagnoza? Tego i tak się nie da wyleczyć, więc plan na uzyskanie ciąży w klinice niepłodności pewnie pozostanie taki sam, będę miała tylko większą wiedzę...

Żeby się zdiagnozować musisz iść do specjalisty od Endo na usg w protokole endometriozy, zwykły ginekolog niestety tego nie zauważy, u mnie endometrioza została zdiagnozowana po 13 latach :)
    Myślę że sama świadomość daje dużo

🙎‍♀️25
    Endometrioza, adenomioza, pcos, anemia, hashimoto
    👨‍💼27
  • dom Koleżanka

Wysłany: 6 maja, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LisaM wrote:

W moim przypadku co jest dość ciekawe bóle miesiączkowe nie są spowodowane endometriozą (którą mam zdiagnozowaną) tylko stanem zapalnym endometrium. Jak tylko stan zapalny wraca okresy są nie do zniesienia. Po leczeniu antybiotykiem na chwilę jest spokój a później wszystko wraca. Może warto zrobić histeroskopię, albo biopsję w celu wykluczenia stanu zapalnego zwłaszcza ze było poronienie. U mnie problemy ze stanem zapalnym pojawiły się po poronieniu.

• LisaM Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werox wrote:
    Żeby się zdiagnozować musisz iść do specjalisty od Endo na usg w protokole endometriozy, zwykły ginekolog niestety tego nie zauważy, u mnie endometrioza została zdiagnozowana po 13 latach :)
    Myślę że sama świadomość daje dużo
    Jestem w Invimedzie, lekarz od niepłodności, który ma w opisie, że się niby też w Endo specjalizuje nic nie odkrył. Mówi, że nie ma żadnych przesłanek żebym miała, ale akurat nie daje temu wiary. Nie wiem czy to łączyć, bo mam objawy jelitowe, które nie wiadomo z czego wynikają, problem z utrzymaniem wysokiej ferrytyny. Z tego co czytam może być Endo na jelitach... Jestem zapisana do specjalisty na takie usg w protokole endometriozy, ale termin na wrzesień :/ masakra. Liczę na to, że się coś w tzw międzyczasie zwolni, jak ktoś zrezygnuje. Chce podejść do invitro, więc dobrze, by było coś więcej wiedzieć heh.

Widzę u Ciebie w stopce, anemię. Też masz niską ferrytynę czy inaczej to definiujesz?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ