Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak brać luteinę?
Odpowiedz

Jak brać luteinę?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • demi_01 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!
    Drogie, czy mogłybyście mi napisać jak zalecenia dostaliście od lekarza dot. brania duphstonu/luteiny? Ja dostałam trzy różne zalecenia, raz, aby nie brać, kolejny raz aby brać do 26 dnia, a potem jeszcze następna pani doctor powiedziała, żeby brać do końca cyklu. Jestem troszkę zdezorientowana.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2015, 15:18

• demi_01 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem przeciwnego zdania, lepiej konsultować pewne kwestie, z doświadczenia to wiem. Akurat tak się stało, że z inna przypadłością chodziłam do lekarzy a oni twierdzili, że nic mi nie jest. Dopiero po jakimś czasie inny lekarz zupełnie przypadkiem wyjaśnił mi przyczyny moich dolegliwości i wdrożył leczenie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• demi_01 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh, właśnie tak się zdarzyło, że mialam problemy zdrowotne i trafilam do trzech lekarzy, ostatnio również do czwartego. Tak to bywa, że jeżeli Twój lekarz przyjmuje tylko raz w tygodniu to jest problem i trzeba sie udać do innych również.

Bede brala ta luteine tak jak Ty, gdyz wiekszosc lekarzy tak mowila.

A nie boisz sie,ze odstawienie jej moze wywolac okres?

Slyszalas, ze w Anglii takie srodki sa zabronione?
    Zastanawiam sie, z czego to wynika.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odstawienie luteiny wywołuje okres. O ile się nie jest w ciąży. Jak po odstawieniu luteiny @ nie przyjdzie, robisz test, jeżeli są 2 kreski lekarz zadecyduje czy jest sens brania luteiny.
    Trzeba pamiętać że jeżeli zaczniesz brać lutkę prze owulacją to owulacji miała nie będziesz, a @ pojawi się z odstawienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 11:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami, może zabrzmi to brutalnie, to jak ma być poronienie to będzie mimo brania luteiny. Jak zarodek jest uszkodzony to luteina nie pomoże.
    I w drugą stronę: odstawienie luteiny nie zawsze powoduje poronienie, jak ciąża jest zdrowa to się utrzyma. Nie ma co na siłę się faszerować.
    Polecam znaleźć jednego lekarza i się go trzymać. Bo konsultowanie z 8 lekarzami nie jest za dobre. Bo każdy może mieć swój pomysł na leczenie. A jak będziesz w ciąży też będziesz każdą wizytę tak konsultowała?

• Kaśka13 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja obecnie konsultuję się z dwoma ginekologami i nie ze względu, że jednemu nie ufam, po prostu jeden prowadził mi ciążę, drugi był przy porodzie, poronieniach i bardzo wiele mi pomógł jeśli chodzi o dojście do siebie po poronieniach. Oboje dla mnie są bardzo kompetentni i jeśli jedno z nich zaleca mi jakieś badania czy kuracje to robię to ze wskazówkami danego lekarza, nie idę do drugiego tego sprawdzać.
    Jeśli chodzi o luteinę, obecnie jestem po 3 miesięcznej kuracji i brałam ją na wyrównanie cykli, dawkowanie miałam 3*1 od 15 dc przez 10 dni. Zawsze 3 dni po odstawieniu dostawałam okres. Jeśli zaszłabym w ciąże to po prostu okresu by nie było i wtedy to już od lekarza zależy czy podawać luteinę dalej czy nie. Wszystko zależy od tego na co tą luteinę dostajesz, bo niekiedy przyjmuje się ją 3 dni po owulacji przy niskim progesteronie.

Mona_M lubi tę wiadomość

02.2010 - synuś <3
    09.2013 - Aniołek 8 tc
    06.2014 - Aniołek 14 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2015, 15:19

• Kaśka13 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mana ale to też zależy w jakim celu chodzi się do tych dwóch. Ja nie narzekam i nie uważam żebym była jakoś zbyt często badana, wizytę mam może raz na miesiąc/dwa. Tak samo w ciąży ja na wizyty chodziłam zawsze co 3-4 tygodnie i przeważnie ciąże prowadził mi jeden, ale np na usg 4d czy badania pod kątem przepływów chodziłam do drugiego ze względu na lepszy sprzęt. i to nawet mój prowadzący mi kazał iść. Zawsze jeden i drugi byli informowani o leczeniu itd. I żaden nie miał o to pretensji. Zresztą jest jeszcze karta ciąży i lekarze widzą kto wstawia w nią pieczątki i jakie są zalecenia. Ok rozumiem, że może zdarzyć się, że ktoś biega w ciąży na USG co drugi dzień do innego lekarza, ale nie spotkałam się z takim przypadkiem.
    A co do lekarzy, którzy olewają swoją pacjentkę z powodu urazy do siebie no to dziękuję, ale dla mnie nie są profesjonalni.

02.2010 - synuś <3
    09.2013 - Aniołek 8 tc
    06.2014 - Aniołek 14 tc
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ