Leki na astmę a zaburzenia cyklu
-
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie leku wziewnego Pulmicort, który zawiera budesonid. W opisie leku widnieje informacja, że może powodować zaburzenia cyklu. Lek ten został przepisany przez panią alergolog-pulmonolog po uprzednim poinformowaniu, że planuję ciążę. Biorę go od trzech miesięcy. Wykres obecnego cyklu wskazuje prawdopodobnie na cykl bezowulacyjny. Czy któraś z Was przyjmuje leki wziewne na astmę? Czy wpływa on na przebieg Waszego cyklu?
Mój wykres:
[url][/url]Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 10:51
-
nick nieaktualnyHej Fionka, ja przyjmuje budiair tez zawiera budesonid. Lek zostal mi zmieniony przez alergologa ze wzgledu na staranaia o dziecko. Wczesniej bralam alvesco, ale nie ma az tylu badan nad tym lekiem u kobiet w ciazy, dlatego zmienil na budiair jako bezpieczny. Na poczatku ciezko mi bylo sie przestawic, ale teraz juz jest wszystko w porzadku. Owulacja przebiega ksiazkowo bez zmian, cykle rowniez mam regularne co do godziny Pytalam sie juz wielu lekarzy czy leki moga miec wplyw na zajcie w ciaze i na sama ciaze (i pulmunologa i dwoch ginekologow i endokrynologa) 8 kazdy z nich powiedzial ze nie maja wplywu.
Mam tez doraznie salbutamol, tez bezpieczny. Powiedziano mi, ze te leki wziewne dzialaha tylko miejscowo, rozkurczaja oskrzela i to wszystko, w kazdym razie nie wplywaja na krwioobieg w zwiazku z czym nie maja wplywu na ciaze.
Zabroniono mi natomiast brania tabletek na uczulenie, zadnych sprayi do nosa itpFionka90 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za odpowiedź - uspokoiłaś mnie. Biorę tylko wziewny Pulmicort i w razie wypadku Ventolin. Też mi alergolog powiedziała, żeby tabletek ani sprayu do nosa nie stosować.
W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i czekam na owulację w tym lub przyszłym cyklu. -
nick nieaktualny
-
Brałam budezonid w różnych lekach przed, w trakcie ciąży i karmienia. Nie miałam żadnych problemów.
Natomiast czytałam, że te leki moga spowodować niską masę urodzeniową u dziecka. Nie wiem, czy to przypadek, ale córka urodziła się 36/37 tc z wagą 2500 g...Fionka90 lubi tę wiadomość
Piotruś
Helenka
-
nick nieaktualny
-
Rozmawialam ostatnio ze swoim lekarzem i powiedzial ze pulmicort jest bezpieczny bo rowniez zostal mi zmieniony stosowalam wczesniej fostex najbardziej martwi mnie to ze biore do tego cezere internista mowi ze do 6mies nie powinnam brac a ginekolog ze moge i jestem w kropce bo jak nie biore lekow choruje na anginę.
Fionka90 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
Ja mam astmę od dziecka i tak naprawdę przeszłam już przez wiele specyfików. Pewne jest to, że leki na astmę nie mają żadnego wpływu na przebieg cyklu - potwierdzam to co napisałyście wcześniej Ogólnie jak zapowiedziałam mojej pulmnolog, że chce się starać o dziecko to kazała mi odstawić wcześniejsze leki tzn. Buderhin, Zafiron i Miflonide i od tego czasu mam zapisany Ventolin i Budiar.Fionka90 lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -