X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Leki na astmę a zaburzenia cyklu
Odpowiedz

Leki na astmę a zaburzenia cyklu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fionka90 Debiutantka

Wysłany: 26 października 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Mam pytanie odnośnie leku wziewnego Pulmicort, który zawiera budesonid. W opisie leku widnieje informacja, że może powodować zaburzenia cyklu. Lek ten został przepisany przez panią alergolog-pulmonolog po uprzednim poinformowaniu, że planuję ciążę. Biorę go od trzech miesięcy. Wykres obecnego cyklu wskazuje prawdopodobnie na cykl bezowulacyjny. Czy któraś z Was przyjmuje leki wziewne na astmę? Czy wpływa on na przebieg Waszego cyklu?
    Mój wykres:
    [url]4b44d4dc90ce4dab9e1c1f6b6aaf8216.png[/url]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 10:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Fionka, ja przyjmuje budiair tez zawiera budesonid. Lek zostal mi zmieniony przez alergologa ze wzgledu na staranaia o dziecko. Wczesniej bralam alvesco, ale nie ma az tylu badan nad tym lekiem u kobiet w ciazy, dlatego zmienil na budiair jako bezpieczny. Na poczatku ciezko mi bylo sie przestawic, ale teraz juz jest wszystko w porzadku. Owulacja przebiega ksiazkowo bez zmian, cykle rowniez mam regularne co do godziny ;) Pytalam sie juz wielu lekarzy czy leki moga miec wplyw na zajcie w ciaze i na sama ciaze (i pulmunologa i dwoch ginekologow i endokrynologa) 8 kazdy z nich powiedzial ze nie maja wplywu.

Mam tez doraznie salbutamol, tez bezpieczny. Powiedziano mi, ze te leki wziewne dzialaha tylko miejscowo, rozkurczaja oskrzela i to wszystko, w kazdym razie nie wplywaja na krwioobieg w zwiazku z czym nie maja wplywu na ciaze.

Zabroniono mi natomiast brania tabletek na uczulenie, zadnych sprayi do nosa itp

Fionka90 lubi tę wiadomość

• Fionka90 Debiutantka

Wysłany: 26 października 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź - uspokoiłaś mnie. :-) Biorę tylko wziewny Pulmicort i w razie wypadku Ventolin. Też mi alergolog powiedziała, żeby tabletek ani sprayu do nosa nie stosować.
    W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i czekam na owulację w tym lub przyszłym cyklu. :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ventolin to to samo co salbutamol.

Wiem jak to jest, bo ja tez sie dlugo zastanawialam nad tym czy astma moze mi w czyms przeszkodzic, ale wyglada na to ze na szczescie nie :)

Powodzenia!

• Lola83 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam budezonid w różnych lekach przed, w trakcie ciąży i karmienia. Nie miałam żadnych problemów.

Natomiast czytałam, że te leki moga spowodować niską masę urodzeniową u dziecka. Nie wiem, czy to przypadek, ale córka urodziła się 36/37 tc z wagą 2500 g...

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ventolin tez niestety często musiałam brać.

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Fionka90 Debiutantka

Wysłany: 26 października 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź.
    Też się trochę obawiam, że w ciąży mi się astma zaostrzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam troche na ten temat i jest 33% szans, ze bedzie lepiej, 33% ze sie zaostrzy i 33% ze pozostanie bez zmian. Fionka nie martw sie na zapas ;)

• Martuśka86 Nowa

Wysłany: 27 października 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawialam ostatnio ze swoim lekarzem i powiedzial ze pulmicort jest bezpieczny bo rowniez zostal mi zmieniony stosowalam wczesniej fostex najbardziej martwi mnie to ze biore do tego cezere internista mowi ze do 6mies nie powinnam brac a ginekolog ze moge i jestem w kropce bo jak nie biore lekow choruje na anginę.

• Fionka90 Debiutantka

Wysłany: 27 października 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli masz do wyboru lepsze zło... Nie zazdroszczę :-(

• Martuśka86 Nowa

Wysłany: 27 października 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takiego pozytywnie nastawionego i dobrego ginekologa ktory jak to stwierdzil ze biora dragi i tylko male dzieci rodza...wiem nie jest to pocieszajace ale nie mam jednak wyboru bo mam alergie caly rok

• Marika123 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Witam wszystkie staraczki:) Mam pytanie czy któraś z was brała budesonide? Mówiłam lekarzowi oczywiście ze staram się o maluszka i powiedział że jest ok ale może któraś z was ma inne doświadczenia

• Caro Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Ja mam astmę od dziecka i tak naprawdę przeszłam już przez wiele specyfików. Pewne jest to, że leki na astmę nie mają żadnego wpływu na przebieg cyklu - potwierdzam to co napisałyście wcześniej :-) Ogólnie jak zapowiedziałam mojej pulmnolog, że chce się starać o dziecko to kazała mi odstawić wcześniejsze leki tzn. Buderhin, Zafiron i Miflonide i od tego czasu mam zapisany Ventolin i Budiar.

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Fionka90 Debiutantka

Wysłany: 28 października 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super :-) A ja już chciałam odstawić Pulmicort, tak się wystraszyłam. Ale skoro mówicie, że jest w porządku, to nie będę się męczyć :-)

• Martuśka86 Nowa

Wysłany: 29 października 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno wziewy nie sa grozne. Pulmicort jest dla dzieci:)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ