testosteron, ah testosteron.
-
Witam, robiłam badania hormonów, wyszło mi, że mam zbyt duży testosteron. Pomyslałam logicznie. podobno testosteron jest odpowiedzialny za trądzik, z którym zaaaawsze miałam problem.estrogen zaś sprawia, że w momencie jego skoku skóra robi się ładna. Więc jeżeli mam problem z testosteronem, ale dzisiaj np od 2 dni mam ładną skórę, może to być objawem podwyższonego estrogenu a co za tym idzie owulacji ? czy w ogóle jeżeli ma się wysoki testosteron to owulacja jest mozliwa? jak mieliście tak dziewczyny, to piszcie, bo umieram z ciekawości ! a wizyta u ginekologa późno ! a i o wszystko zapytać nie dam rady !
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa do owulacji mam względnie(bo od zawsze mam problem z trądzikiem) czystą cerę, a przed @ jest wysyp krost. Zawsze tak miałam odkąd miesiączkuję.
2 cykle temu doszło u mnie do wczesnego poronienia i cera była cały cykl super, właściwie to po tym poznałam, że coś jest na rzeczy kiedy termin @ się zbliżał, a potem mijał, a cera jeszcze nigdy nie była taka gładka, aż inni to zauważali.
Więc nic innego tylko ciąża na nasze trądziki
Nigdy nie badałam poziomu hormonów, ale po objawach (trądzik, większa ilość owłosienia itd) gin stwierdził, ze testosteron musi być podwyższony. Ale owulację mam -
Ja w srode robiłam hormony, mam za duzo testosteronu bo 3,37 przy normie do 2,9 mam tez za dozo LH
Wszystko wskazuje na PCOS
Nie mam w ogóle tradziku ale z tego co mi wiadomo sa tez inne objawy podwyzszonego testosteronu u kobiet:
zaburzenie miesiaczkowania
brak owulacji
meska budowa ciała (szerokie ramiona, małe piersi, wąskie biodra)
nadmierne owłosienie
sklonnosci do agresji
skłonnosci do popadania w stany depresyjne
nadpobudliwość
zwiekszone libido
itp...
Jest tego troche ale nie wszystko musi wystepowac naraz!
Pytałam wczoraj lekarza co sie robi z tym testosteronem czy sie go obniza lekami i powiedziała ze testosteronu nie da sie obnizyc, ze u kobiet podwyzsza sie inne hormony. -
no własnie orinetujecie sie, są jakiess widoczne dla oka objawy ?
aaaa no i ew można robić badania w każdy dzien cyklu czy musi być jakis szczególny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2014, 14:29
-
Rudasek wrote:a znacie objawy zbyt wysokiego lub niskiego progesteronu ????? Objawia sie to jakoś tak na "oko" ?
Niski progesteron może objawiać się m.in. np. plamieniami przed lub po @ (ale nie zawsze to wina niskiego progesteronu), krótka fl. -