X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki cytologii - obecne grzyby. Jak interpretować?
Odpowiedz

Wyniki cytologii - obecne grzyby. Jak interpretować?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 23 stycznia, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Odebrałam własnie swój wynik cytologii zrobiony po pierwszym okresie po poronieniu (poronienie w listopadzie, okres końcem grudnia). No i troche szok :( Poniżej to co mam napisane na kartce:

"Czynniki infekcyjne: obecne grzyby (morfologiczne odpowiadające Candida sp.).
    Obraz cytologiczny odpowiada grupie II wg systemu Papanicolaou.

Słabe działanie estrogenne. Flora mieszana z przewagą Lactobacillus. Słaby odczyn zapalny. "

Ogólnie pierwszy raz mam coś takiego jako wynik cytologii, a robie ją co rok. Nic mnie nie piecze, nic nie swędzi. Jak mam interpretować taki wynik?

Lekarz, który mi to wystawił jest na urlopie więc nie mam się jak do niego umówić, natomiast pielęgniarka która mi dała ten wynik powiedziała, że mam to przeleczyć (zapewne z mężem) no i że pewnie doktor przepisze antybiotyki.

Powiedzcie mi prosze, czy to oznacza wstrzymanie się ze staraniami do czasu wyleczenia tego? i to "Słabe działanie estrogenne" też nie brzmi dobrze... Zabieram się za czytanie o co chodzi i liczę na wasze porady :(

Dodam tylko, że ja nie jestem "cukrową" osobą - ja praktycznie wgl nie jem cukru (już od roku), piję dużo wody i raczej dobrze się odżywiam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 13:43

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • zorilla94 Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja tak miałam. Przepisano mi globulki Gyno-Pevaryl 3 dni i probiotyk Iladian Direct plus do miesiączki. Ogólnie zaczęłam leczenie już po owulacji po wtedy dostałam wynik. Po miesiączce mam zrobić posiew czy już jest czysto. Mąż dostał doustnie Nystantynę profilaktycznie. Lepiej wyleczyć niż starać się z infekcja o ciążę :)

Lovi25 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30
    🧔🏼‍♂️30
    6 cs o pierwsze 👶🏼

Badania z 10/2024:
    4dc:
    TSH 1.02
    FT4 18.2 pmol/l
    Prolaktyna 520 mu/l ❌
    Estradiol 170.7 pmol/l
    FSH 6.47 lU/l
    LH 11.80 lU/l ❌
    Testosteron wolny 2.10 pg/ml
    DHEAS 269 ug/dl
    Androstendion 1.71 ng/ml ❌
    AMH 3.08
    SHBG 42.8 nmol/l
    17-OH-Prog 0.910 ng/ml
    Witamina D 30.8 ng/ml

Progesteron 7dpo - 8.47 ng/ml
  • Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 24 stycznia, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zorilla94 dzięki za odpowiedź!

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ