Problemy ze snem
-
Może macie jakiś sposób na bezsenność. Od około pół roku budzę się w nocy, później nie mogę zasnąć. Rano, po takim niby śnie (wiele myśli w głowie, oczy zamknięte, a jednak to nie sen), jestem wykończona. Staram się rano mierzyć temperaturę, ale na ile to jest prawidłowe, to nie wiem. Przykład z dzisiejszej nocy: obudziłam się około 3, nie zasnęłam, temperaturę zmierzyłam o 5.30. Jakieś sposoby na sen bez faszerowania się chemią?
-
Sporo stresu ostatnio miałam, ale kto go nie ma w dzisiejszych czasach. Może teraz tak odreagowuję i po prostu nie śpię. Co radzicie odnośnie mierzenia temperatur? Wpisywać z tej pory, co zawsze mierzę, a te niedospane noce sobie podarować, czy zaznaczać, ale nie brać pod uwagę (czyli pobudka o 3, ale zmierzyc przed wstaniem z łóżka o 5.30 czy dać sobie w taki poranek spokój i nie mierzyć w ogóle?
-
nick nieaktualny
-
Ulas wrote:Może macie jakiś sposób na bezsenność. Od około pół roku budzę się w nocy, później nie mogę zasnąć. Rano, po takim niby śnie (wiele myśli w głowie, oczy zamknięte, a jednak to nie sen), jestem wykończona. Staram się rano mierzyć temperaturę, ale na ile to jest prawidłowe, to nie wiem. Przykład z dzisiejszej nocy: obudziłam się około 3, nie zasnęłam, temperaturę zmierzyłam o 5.30. Jakieś sposoby na sen bez faszerowania się chemią?
Ulas też to przechodziłam. Nie znam Cię, ale jestem pewna, że masz trochę stresu w życiu. Budzenie się w nocy to typowe dla osób znerwicowanych. Wiem jak to jest kiedy leki nie pomagają.
Kup sobie lek Melatonina Lek-am. Ja brałam 5mg. Ladnie po niej zasypialam. Stabilizuje poziom melatoniny i pomaga w uregulowaniu snu. Natomiast w ciąży już się jej nie bierze.Poza tym proponuje Ci regularny sport. Uwierz mi, że to pomaga. Organizm zaczyna powoli uwalaniać się od stresu. Pamiętaj aby nie ćwiczyć przed samym snem. Świetna jest też joga.
Kolejna sprawa zbadaj tarczycę. Nadczynność powoduje przyspieszone bicie serca co prowadzi do utrudnień w zasypianiu. Życzę powiedzenia i mało stresuWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2018, 08:45
mkwia -
Stres - nie da się wyeliminować. Ale jako, ze z tarczyca raczej w porządku, dosyć wysportowana jestem, to zaczęłam się zastanawiać dlaczego budzę się tylko czasami, nie co noc. I przez przypadek odkryłam. Mój mąż chrapie i to głośno. Wcześniej jakoś tego nie zauważałam, ale ostatnio się nasiliło i to bardzo. Kilka sprayów dla niego na chrapanie przez nos i przez gardło i od razu zaczęłam przesypiać noce.
-
judysia86 wrote:Kurcze ja tez mam problemy z bezsennością, ale jakoś boje się stosować środków medycznych, czy nawet suplementów. Czy oprócz melisy, jakieś inne naturalne sposoby?mkwia
-
judysia86 wrote:Kurcze ja tez mam problemy z bezsennością, ale jakoś boje się stosować środków medycznych, czy nawet suplementów. Czy oprócz melisy, jakieś inne naturalne sposoby?Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
julka_kulka wrote:ja mam postanowienie, że przed snem nie gapię się w telefon, bo zauważyłam, że ostatnia moja czynnosc przed zaśnieciem to jest wertowanie telefonu i czesto właśnie robudzam się i później mam problem z zaśnięciem
Złota zasada
Kiedyś miałam problemy ze snem, ale zaczęłam pić herbatę z miętą, nie denerwować się, nie patrzeć w telefon/laptop/telewizor przed snem i teraz wszystko jest ok!
Polecam herbatę naturalną – Lord Nelson Herbata ziołowa liściasta mięta. W Lidlu można kupić -