X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ureaplasma pavum
Odpowiedz

Ureaplasma pavum

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam drogie Panie,
    Piszę z prośbą o podpowiedź.
    Od roku zmagam się z objawami : pieczenia przy oddawaniu moczu, dyskomfortem w trakcie współżycia, parcia na pęcherz, spiętego brzucha. Miałam wykonywany kilkukrotnie posiew moczu(jałowy), nawet tomograf z kontrastem, również wszystko w porządku z nerkami i pęcherzem. Przyjęłam sporo leków, które w ogóle nie pomagały. W czerwcu po zakupieniu i wykonaniu wymazu z szyjki macicy wyszła nieszczęsna ureaplasma parvum. Ginekolog przepisał mi i partnerowi Doxycyclinum 1 tabletka co 12 godz, przez 7 dni. W trakcie przyjmowania leku, pomogło. Zapomniałam o tych dolegliwościach. Zachwalismy wstrzemięźliwość 14 dni, wg zaleceń ginekologa.
    Niestety objawy powróciły. Co dalej?
    Proszę o podpowiedzi, bo większość lekarzy na ślepo bez badań przepisuje tabletki na nadreaktywny pęcherz.
    Pozdrawiam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2022, 15:11

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaba_zaneta wrote:
    Witam drogie Panie,
    Od roku zmagam się z objawami : pieczenia przy oddawaniu moczu, dyskomfortem w trakcie współżycia, parcia na pęcherz, spiętego brzucha. Miałam wykonywany kilkukrotnie posiew moczu(jałowy), nawet tomograf z kontrastem, również wszystko w porządku z nerkami i pęcherzem. Przyjęłam sporo leków, które w ogóle nie pomagały. W czerwcu po zakupieniu i wykonaniu wymazu z szyjki macicy wyszła nieszczęsna ureaplasma parvum. Ginekolog przepisał mi i partnerowi Doxycyclinum 1 tabletka co 12 godz, przez 7 dni. W trakcie przyjmowania leku, pomogło. Zapomniałam o tych dolegliwościach. Zachwalismy wstrzemięźliwość 14 dni, wg zaleceń ginekologa.
    Proszę o podpowiedzi, bo większość lekarzy na ślepo bez badań przepisuje tabletki na nadreaktywny pęcherz.
    Pozdrawiam!

Tez miałam ale braliśmy 3 tygodnie. Zrob ponownie wymaz w kierunku ureaplasmy. I może Ci dadzą jakiś inny antybiotyk?

zaba_zaneta lubi tę wiadomość

• izaz123 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaba_zaneta wrote:
    Witam drogie Panie,
    Pozdrawiam!
    Byc moze za krotka terapia. Ja brałam przez 20 dni 2 razy dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to powiedzieć lekarzowi, jeśli uważa że ureaplasma to light. I że nie ma potrzeby wykonywania ponownego wymazu, bo mimo antybiotyku dna bakterii i tak może być jeśli nawet jest wybita? To słowa ginekologa. A drugi to w ogóle zaczął wmawiać ze mam nadreaktywny pęcherz i że przy tych lekach jakie miałam, to już dawno żadnej bakterii nie mam, mimo że wymaz z czerwca był.

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaba_zaneta wrote:
    A jak to powiedzieć lekarzowi, jeśli uważa że ureaplasma to light. I że nie ma potrzeby wykonywania ponownego wymazu, bo mimo antybiotyku dna bakterii i tak może być jeśli nawet jest wybita? To słowa ginekologa. A drugi to w ogóle zaczął wmawiać ze mam nadreaktywny pęcherz i że przy tych lekach jakie miałam, to już dawno żadnej bakterii nie mam, mimo że wymaz z czerwca był.

Nie daj się zwieść. Powiedz ze znowu masz objawy i chcesz ponownie wymaz. O ile do antybiotykoterapii mojej i meza wystarczyl tylko moj wymaz to chyba 10 dni po zakonczeniu leczenia musieliśmy obydwoje z mężem iść na ponowny wymaz że dziadostwa nie ma. Zresztą, nawet się kobieto pytać nie musisz, idziesz do jakiegoś punktu w mieście gdzie pobierają wymaz i robisz :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Nie daj się zwieść. Powiedz ze znowu masz objawy i chcesz ponownie wymaz. O ile do antybiotykoterapii mojej i meza wystarczyl tylko moj wymaz to chyba 10 dni po zakonczeniu leczenia musieliśmy obydwoje z mężem iść na ponowny wymaz że dziadostwa nie ma. Zresztą, nawet się kobieto pytać nie musisz, idziesz do jakiegoś punktu w mieście gdzie pobierają wymaz i robisz :-)
    Poprzedni pakiet do wymazu kupowałam na stronie diagnostyka. Dla męża jaki wymaz pobierali, słyszałam że wystarczy spod napletka? Czy musi to być z cewki, bądź nasienie?

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaba_zaneta wrote:
    Poprzedni pakiet do wymazu kupowałam na stronie diagnostyka. Dla męża jaki wymaz pobierali, słyszałam że wystarczy spod napletka? Czy musi to być z cewki, bądź nasienie?

To trzeba pytać na miejscu w punkcie :-)

• Koniczynka_87 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ureaplasma parvum nie jest patogenna.
    To ureaplasmę urealicytum należy leczyć.
    Są na to badania na necie.

Oczywiście to wg mojej wiedzy, a zgłębiałam kilka lat temu temat. Na wyniku pod kątem ureaplasmy powinny być wyszczególnione oba rodzaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2022, 18:29

zaba_zaneta , ashes lubią tę wiadomość

Szczepienia limfocytami. Allo MLR 44% 10.2022.

Salve Medica Łódź: IUI
    04/08/2022 ❌️

Invimed Poznań: ICSI
    4 blastki 🍀
    6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
    5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
    09/12/2022 - transfer FET z EG ❄️ 4BA ❌️
    11/01/2023 - scratching endo ✂️
    30/01/2023 - transfer FET z EG ❄️ 4BB ❌

03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
    03/2023 - doksycyklina 💊
    05/2023 - biopsja endo: ✅
    01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
    04/2024 - odnowione badania💉
    05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
    09/2024 - mini-histeroskopia: usunięcie mięśniaka ✂️

01.2025 - transfer FET z EG ❄️ 4AA ❌️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak szybko poczułyście ulgę w trakcie stosowania antybiotykoterapii?
    Mnie lekarz aktualnie przepisał na 3 tyg unidox 2x1 oraz cetix 1x1 przez 2 tyg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna! 😊

• ashes Nowa

Wysłany: 4 lutego 2024, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny

Poznałam nowego partnera. Zaczęliśmy współżyć w listopadzie i jeszcze w listopadzie dostałam infekcji drog moczowych które przechodziły, wracały i tak w kółko. W międzyczasie mój partner zaraził się ode mnie. Mamy objawy te same. Kłucie w cewce moczowej.
    Pierwszy objaw był tak słaby, lekkie parcie na cewkę moczową, że zauwazylam to po 2 dniach zaczęłam Brać furagine i przeszło.

Zrobiłam sobie wymaz z cewki moczowej wyszło, że mam ureaplasma parvum. Braliśmy razem lek micromir doustnie ja dodatkowo globulki. Objawy nie przeszły. Obecnie jesteśmy na davercin 500mg x 2. Było u mnie już 2 dni poprawy i wróciło. Sama załatwiłam receptę na dłużej leczenia bo dostaliśmy tylko na 8 dni. Obecnie mamy 13ty dzień leczenia. Do gina idę dopiero 12.02. Jest sens leczyć to dalej tym davercinem? Jakoś mało razy on padał w postach tutaj.
    Jest tu może ktoś z okolic Wałbrzycha, kto potrafi polecić dobrego lekarza? My już dzieci nie chcemy mieć więcej. Chcemy nie mieć poprostu żadnych objawów i cieszyć się sobą bo oczywiście mowy nie ma o zbliżeniu od początku leczenia nawet z prezerwatywą.

Edit:
    Przed wymazem z cewki zrobiłam najpierw ogólne badanie moczu wyszło dobrze. Wszystko w normie wszystko prawidłowo. Później zrobiłam badanie moczu posiew z antybiogramem wyszło, że żadnej bakterii nie wyhodowano. Następnie zrobiłam wymaz dlugo na niego czekałam i wyszła i właśnie ta bakteria.

Nigdy w życiu nie miałam takich objawów jak teraz. Kilka razy przytrafiło mi się zapalenie pęcherza ale to bardzo odległe sprawy. Pamiętam 3 epizody. Jeden od lodowatej wody jakies 15lat temu. Jeden nie wiem czemu jakies 11lat temu ale byl tylko czestomocz. Kolejny po porodzie 6 lat temu po cewniku (bol przy oddawaniu moczu OKROPNY). Teraz to co mam nie umiem nawet określić. Ani boli ani nic tylko kłucie w cewce moczowej i też nie zawsze. Czy ja miałam mieć tą bakterie od lat a dopiero teraz ona dała objawy choroby?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2024, 15:50

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ