X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wysypka na stopach oraz na dłoniach
Odpowiedz

Wysypka na stopach oraz na dłoniach

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ania554 Nowa

Wysłany: 13 grudnia 2024, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

Mam problem od kilku dni z wysypką na stopach w okolicach palców oraz na dłoniach. Strasznie swędzą. Jestem w 3 trymestrze ciąży.
    Stosuje emolium ale na chwilę pomaga a potem z powrotem się pojawia problem.

Proszę o poradę

• Mimblanee Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy to pokrzywka? Jeżeli tak to chyba najlepiej zastosować lek przeciwhistaminowy bezpieczny dla kobiet w ciąży (na pewno loratadyna - np. flonidan lub cetyryzyna - np. zyrtec), oczywiście skonsultować to z lekarzem.

🩵 Daniel 1.05.2025
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem szybko do lekarza, aby zweryfikować czy to nie cholestaza ciążowa.

MaggLbn lubi tę wiadomość

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • Majania Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania554 wrote:
    Dzień dobry

Mam problem od kilku dni z wysypką na stopach w okolicach palców oraz na dłoniach. Strasznie swędzą. Jestem w 3 trymestrze ciąży.
    Stosuje emolium ale na chwilę pomaga a potem z powrotem się pojawia problem.

Proszę o poradę

A z dziećmi kontakt masz? Bo stopy i dłonie, to może być też bostonka, chociaż wtedy raczej bardziej boli niż swędzi, ale różnie jest. Więc podstawowe dwa tropy do sprawdzenia, to cholestaza i bostonka.

preg.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2024, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak miałam i to była bostonka przyniesiona z przedszkola przez córkę

event.png
  • Ania554 Nowa

Wysłany: 14 grudnia 2024, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są bardziej mało widoczne pęcherzyki niż takie jak zwykłe widoczne kropki , cholestaza raczej wykluczona ponieważ parametr kwasu żółciowego jest na poziomie 1.00 umol

• Natss Debiutantka

Wysłany: 20 czerwca, 04:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania554 wrote:
    To są bardziej mało widoczne pęcherzyki niż takie jak zwykłe widoczne kropki , cholestaza raczej wykluczona ponieważ parametr kwasu żółciowego jest na poziomie 1.00 umol

Hej. Mam podobny problem. Czy dowiedziałaś się co to było ? Co na to stosowałaś ?

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę to brzmi jak bostonka. Ona daje wysypkę na stopach i dłoniach

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Natss Debiutantka

Wysłany: 20 czerwca, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi objawy i wygląd przypominają wyprysk potnicowy w ciąży. Też występuje na stopach i dłoniach. U mnie zaczęło się od boku jednej stopy, a teraz mam obie stopy zsypane. Ginekolog we wtorek mówił o tej drobnej wysypce, że pewnie alergia i mam smarować fenistilem. Niestety z dnia na dzień coraz więcej tego było i coraz gorsze swędzenie, aż się wybudzałam w nocy. Pomagały tylko zimne okłady. Wczoraj zauważyłam też wysypkę na dłoniach między palcami. Ginekolog jest na urlopie, więc nie miałam gdzie się dzisiaj wybrać, obdzwoniłam dermatologów i też pozamykane przychodnie. Mieszkam w Niemczech i tu wszyscy sobie długi weekend zrobili. Pojechałam do szpitala i tam mnie jakiś dermatolog przyjął. Obejrzał to, pozadawał trochę pytań i przepisał mi maść ze sterydem do smarowania 2 razy dziennie. Oby pomogło.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ