X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację owulacja po długim czasie
Odpowiedz

owulacja po długim czasie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 22 września 2024, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak sądzicie, mam cykl 45-dniowy. Brak okresu (to nie ciąża). Przez ten czas brak śluzu, zakładam że owulki nie było (zero objawów). Powróciłam do ziółek 5 dni temu i śluz się pojawił. Przypomina zblizającą się owulację. Czy to możliwe aby w tak długim cyklu owulacja była i to 'normalna'? Nie wiem czy traktować powrót śluzu i jego wygląd jako powrót i kontynuację 'tradycyjnego cyklu' czy przy tak długiej przerwie owulki już z automatu nie ma?

Jutro idę do gina się umawiać, bo wcześniej nie miał terminów.

Ciekawi mnie to, czy przy tak przedłużonym cyklu owulacja nadal może być mimo, że nie w swoim terminie. Miałyście podobne sytuacje?

a371792a0a42b0355cb8c867db29b8d6.png

➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 06 grudnia 2024 II kreski ale bladzioch
    ➡️ 08 grudnia 2024 coś ala okres (słabszy niż tradycyjny, bardziej wodnisty, intensywnie jasny czerwony)
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 23 września 2024, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, możliwe jest, aby owulacja wystąpiła nawet w bardzo długim cyklu. Pojawienie się śluzu przypominającego płodny może być sygnałem, że organizm przygotowuje się do owulacji, nawet po dłuższym okresie bez typowych objawów - zioła np. mogłby podziałać choć picie ich tylko 5 dni i efekt wydaje sie być zbyt szybkie. Możliwe, że pijąc zioła nawodniłaś się dodatkowo stąd śluz.

Generalnie brak śluzu płodnego i innych objawów (np. bólów owulacyjnych, wrażliwości piersi) niekoniecznie oznacza, że owulacja nie wystąpiła. Czasami owulacja może być "opóźniona", zwłaszcza pod wpływem stresu, zmian hormonalnych czy stylu życia. U mnie w czasie starań zdarzyły mi się 2 razy bardzo długie cykle: raz w cyklu, gdzie bardzo miałam dużo stresu, drugi raz gdy na początku cyklu przechorowałam covid.

Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
    👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
    ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia

I procedura IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt - beta 36
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 23 września 2024, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zwalam na stres, bo ostatnio był bardzo wysoki jego poziom (nawet problemy ze snem).

Jestem w szoku, że owulacja i tak może być, mimo że w innym przedziale czasowym. Pytałam, bo nie wiedziałam czy jest sens robić testy i się pilnować ale widzę, że tak 🙏

Co do ziółek na pewno masz rację, niemniej to one ruszyły temat nawet jeśli o nawodnienie chodzi. Zresztą ruszyły też 2 lata temu skuteczną ciążę (po 2m-cach picia). Dziękuję za tą trafną uwagę i odpowiedź❤️

a371792a0a42b0355cb8c867db29b8d6.png

➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 06 grudnia 2024 II kreski ale bladzioch
    ➡️ 08 grudnia 2024 coś ala okres (słabszy niż tradycyjny, bardziej wodnisty, intensywnie jasny czerwony)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ