Pamiętniki Niecierpliwi z bezsilności
Dodaj do ulubionych
WSTĘP
Niecierpliwi z bezsilności
O mnie: Hej. Szczęśliwa mężatka od 19.09.2020, ale nieszczęśliwa z powodu braku szczęścia pod sercem :( Tak poza tym: niedoczynność tarczycy (euthyrox 100), hashimoto
Czas starania się o dziecko: Od lutego 2018
Moja historia: Starania zaczęliśmy w lutym 2018 roku, od tamtej pory jedno wielkie zero. Nie ważne czy chcieliśmy bardzo, czy chcieliśmy mniej, za każdym razem przychodzi @ I uśmiech blednie... co raz poważniej zastanawiamy się nad tym, czy będzie nam dane posiadać potomstwo.... czas pokaże.
Moje emocje: Strach, bezsilność, bezradność, nadzieja, która z każdym cyklem stale maleje

2 listopada, 10:07

Hej :) Dziś podobno owulacja, wieczorem, po powrocie z pracy robimy test i nie ważne czy będzie kreska czy też dwie planujemy serduszkować :) pragnę, aby tym razem się udało. Przygodę z pamiętnikiem dopiero zaczynam, ale przejść mam już dużo :/ w kolejnych etapach będę je opisywać :)

2 listopada, 20:27

Właśnie przed chwilą zrobiłam test ovu... negatywny :/ nie mam co się łudzić, że jajeczkuję... ale serduszkowanie na w razie czego zrobimy :)

3 listopada, 15:04

Dziś dzień deszczowy, pochmurny, do niczego... tak samo jak mój nastrój. Wczoraj na domiar złego padł mi samochód przy powrocie z pracy... dzisiaj burzliwie z mężem, właśnie z powodu auta. Szukamy nowego, ale nic nie ma... przynajmniej nie myślę o mojej "owulacji niewidce" niby jest ale nie ma...
Macie jakieś pomysły na to? Dlaczego odczuwam jej objawy (podwyższona temp, ból jajników), ale testy wychodzą negatywne, śluzu właściwie też nie ma... właściwie to żadnego śluzu nie mam :/

4 listopada, 07:47

Miałam dzisiaj sen, byłam w ciąży. Był tak realistyczny, że chwilę po przebudzeniu byłam pewna, że to prawda. Wypukły brzuszek, większe piersi... nawet test ciążowy w ramce wisiał pięknie oprawiony :) ah... ból głowy i ogólne zmęczenie do tego deszcz sprowadził mnie na ziemię :( do tego chyba przeziębiłam pęcherz, w nocy obudził mnie ból i parcie, prawie godzinę spędziłam w łazience :/ furagina w każdym razie poszła w ruch. Kiedy ten pech się odwróci...

4 listopada, 13:49

I stało się.
Jestem po konsultacji z ginekologiem (teleporada prawdę powie 😂😂😂) w poniedziałek idę na badanie progesteronu, przy okazji zrobię od razu trójkę tarczycową oraz podstawową morfologię z glukozą i insuliną. Polecacie jeszcze jakieś badania? To będzie 21 dc. 16.11 jadę na usg, lekarz ma sprawdzić czy jest ciałko żółte, powiedział też, że najlepiej byłoby położyć mnie do szpitala, ale w tych czasach się po prostu boję. Nie tyle tego co samego wirusa, ale kwarantanny, a przecież z czegoś żyć trzeba.
Pozdrawiam Was serdecznie :)

10 listopada, 11:18

Jednak nie będzie wizyty u ginekologa, tzn sama wizyta mogłaby się odbyć, ale nie wiem czy jest sens. Nie zrobiłam wczoraj progesteronu (ah, ta praca....).
Powiedzcie czy jest sens jechać do ginekologa bez tego badania?
W sobotę planuje zrobić profilaktycznie trójkę tarczycową, Wit d3 i kwas foliowy bo na początku roku miałam niedobry.
Polecacie ewentualnie jakieś badania, które mogę wykonać przed wizytą?

13 listopada, 10:34

33 cs. 25 dc. w oczekiwaniu na 🐷 bo już nawet nie na małpe...

Jutro mam w planach wstać rano i iść zrobić badania:
Tsh, ft3, ft4, atpo, atg, d3, kwas foliowy, ogólną morfologię i do tego krzywą cukrową z obciążeniem.

Jakieś pomysły co ewentualnie jeszcze?
W poniedziałek wizyta u gina na usg, chce sprawdzić czy ciałko żółte jest. Eh... mam powoli dość wszystkiego. Najbardziej marzy mi się teraz łóżko, koc i szklanka kakao

Wiadomość wyedytowana przez autora 13 listopada, 10:37

14 listopada, 18:46

33 cs. 26 dc.
Załamka, totalna załamka 😭
Zrobiłam dzisiaj badania... o ile morfologia wyszła idealnie, o tyle hormony padają :/
Wyniki następujące: TSH - 2,88 (aktualnie euthyrox 112mg)
FT3 2,88
FT4 1,29
ATPO - brak skali w laboratorium
ATG 73,74
Glukoza 80,20
Insulina 14,10 (HOMA IR - 2,79 😭😭😭)
Kwas foliowy 5,30

Czekam jeszcze na wynik Wit D3, ale jestem załamana. Witamy IO DO kompletu :/
Co tu robić....

15 listopada, 09:09

33 cs. 27 dc.
Odebrałam wynik Wit D - 24,40, jeszcze pół roku temu miałam ponad 60, ale na suplementacji solderolem 7tys jednostek, codziennie przyjmuje 2 tysiące... widać zwykły suplement w moim przypadku to mało.
Jeśli chodzi o moj kwas foliowy z wczoraj 5,30 To wynik przy ciągłej suplementacji Foliku, wychodziłam z 3,60. Ale zapytam lekarza o jakiś inny suplement, lepszy...

A ogólnie czuję że dzisiaj będzie 🐒.
Także tego...

17 listopada, 11:03

33 cs. 29 dc.
Czekam na tą 🐒 i czekam i nie ma.... temperatura w sumie dzisiaj spadła do 36.44, delikatnie pobolewa brzuch. Właściwie to mogłaby już przyjść, bo w poniedziałek jestem umówiona do ginekologa i kolejna sprawa -> muszę jeszcze zdążyć zrobić badania.
I weź tu bądź mądra, jak chcesz żeby jej nie było to jest, jak chcesz żeby przyszła, bo akurat jest potrzebna do diagnostyki to tej mendy nie ma.
Jak żyć panie premierze; jak żyć...

Miłego dnia :)

18 listopada, 10:30

1 dc. 34 cs.
Przyszła małpa po 30 dniach... ostatnio jakoś się wydłużyły, nie wiem dlaczego. Wczoraj się ważyłam, trochę się załamałam, przez rok +7 na plusie 😭 diety nic nie działają, odżywiam się zdrowo, 4 posiłki dziennie, praca fizyczna, do tego również ćwiczę, wiadomo, że nie codziennie, ale w weekendy zawsze... ostatnio przy badaniach wyszła IO, więc to pewnie dlatego. Szczerze mówiąc mam już dość tego wszystkiego. Jutro wybieram się rano zrobić badania hormonalne z początku cyklu, w poniedziałek wizyta u ginekologa. Wczoraj zamówiłam zioła ojca sroki na niepłodność, zaszkodzić nie zaszkodzą, a może trochę pomogą... mam jeszcze miovelię, zapytam ginekologa czy stosować czy nie. A może wy stosowałyście i chcecie podzielić się efektami o jednym i drugim? :)

Pozdrawiam w ten deszczowy i pochmurny dzień...
Oby ten cykl był szczęśliwy w kropkę 👶

Edit: jeszcze kapsułki wiesiołka i maca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora 18 listopada, 10:42

20 listopada, 10:04

Mam już praktycznie wszystkie wyniki, brakuje mi tylko Dhea, ale dzisiaj wieczorem powinien być.
Słuchajcie, jak odpisywać na Wasze komentarze w pamiętniku? Jestem jakaś ciemna, bo nie wiem jak to zrobić, pomożecie? 😺
Wyniki przedstawiają się następująco:

I faza cyklu:
FSH 5,75 (3,5-12,5)
LH 7,15 (2,4-12,6)
Estradiol 30,70 (12,4-233)
Progesteron 0,20 (0,057-0,893)
Prolaktyna 971 (102-496) ❌
Androstendion 1,14 (0,4-3,4)
Testosteron 22,60 (8,40-48,10)
TSH 2,770 (0,270-4,200)
FT3 2,88 (2,00-4,40)
FT4 1,29 (0,93-1,70)
anty-TPO BRAK SKALI
anty-TG 73,74 (0,00-4,11)
Glukoza 80,2 (70-99)
Insulina 14,1 (2,6-24,9)
Kwas foliowy 5,30 (4,60-18,70)
Witamina D metabolit 25 (OH) 24,40

Na co dzień przyjmuję euthyrox 112, kwas foliowy Folik, Witamina D3 2000.
Co możecie powiedzieć o tych wynikach?
Wiem, że wysuwa się z nich insulinooporność, ponieważ Homa jest powyżej 2, za mało Wit D, kwasu foliowego. Martwi mnie też wysoka prolaktyna. Czy to właśnie przez nią mogę mieć zaburzoną owulację? Tzn odczuwam wszystkie objawy, ale testy wychodzą negatywne :/

W poniedziałek idę do ginekologa, ale boję się tego, co mi powie i co zaproponuje :(
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego