Czy to już owulacja?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, jak myślicie czy to już owulacja ? Mam 32-33 dniowe cykle. Aplikacja milczy, nie wskazuje , że owu nadeszła.. Testy owulacyjne mam kiepskiej jakości, kupione gdzieś na necie, nie do końca potrafię je właściwie interpretować.. Dzień przed skokiem były dwie kreski, ale druga nie tak intensywna- wg instrukcji- wynik negatywny. kolejne testy negatywne, die kreski widoczne ale ta druga kreska bardzo, bardzo słabiutka ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 19:32
. -
Naszaa wrote:Teverde, ja staram się obserwować szyjkę..ale czy ja to dobrze interpretuję to na 100% pewna nie jestem. Poczytałam w " Baza wiedzy" o obserwacji szyjki i nieco mi się temat rozjaśnił
Dokładnie. Jeszcze miękkość i wysokość jakoś tam ocenię, ale otwartość?! Która część ma być otwarta/zamknięta? Nie ogarniam... -
Teverde, dziś znalazłam taką ciekawostkę, gdzieś tutaj jedna z dziewczyn zamieściła.
" Podczas kilku dni poprzedzających owulację szyjka macicy znajduje się wyżej i jest miększa (a także bardziej otwarta). Po upływie dni płodnych, szyjka będzie niżej, będzie bardziej twarda, a także bardziej zamknięta. Zmiany te można zaobserwować tylko w jeden sposób: umieszczenie palców głęboko wewnątrz pochwy.
Staraj się sprawdzać szyjkę o tej samej porze każdego dnia, gdyż jej zachowanie może się zmieniać w zależności od pory dnia.
Prowadź obserwacje zawsze w tej samej pozycji, gdyż ma ona wpływ na relatywne położenie szyjki przy badaniu.
Dobre pozycje to kucanie lub stanie z jedną stopą na stołku (albo na sedesie).
Zrelaksuj się (wraz z upływem czasu będzie to coraz łatwiejsze).
Ostrożnie włóż do pochwy dwa palce, tak głęboko, aż poczujesz opór. To jest szyjka macicy. Dotykając jej delikatnie zauważysz, że jest ona gładka, delikatna, I nieco bardziej zwarta, niż otaczające ją ścianki pochwy.
OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.
3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.
4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda."
. -
No tak, tak rzeczywiście jest. Ale ja znalazłam zdjęcia też takie po porodzie i wtedy ten otwór był taki jak "u" trochę. Nie wiem czy to się czuje czy nie, bo ja dzieci nie mam jeszcze jeśli się czuje to może zdjęcia obrazują na jakim poziomie mówi się o zamkniętej a na jakim o otwartej
-
Bałam się zdjęć, ale.. jest ok. Przesyłam link poniżej, ciekawy opis, zdjęcia "dogłębne" Wchodzicie na własną odpowiedzialność
http://www.nprtech.ehost.pl/Szyjka-macicy.html
Przesyłam też zdania, które trochę mi rozjaśniły w głowie:
"Dodatkowo możesz zwrócić uwagę na kierunek szyjki, ponieważ w okresie płodnym skierowana jest do ujścia pochwy, a w czasie niepłodnym – w stronę odbytu."
"W okresie niepłodności szyjka jest twarda (jak czubek nosa), a w dniach płodnych – miękka (jak wargi)."
-
Aktualnie wykres wygląda tak, co sądzicie?
https://ovufriend.pl/graph/70752cc50e3c281f400de0b959fa3103
Następnego dnia po owulacji miałam taki dziwny ból w podbrzuszu, lekko promieniował do lewego jajnika. Byłam jakaś taka słaba, a dziś mam takie trochu uczucie jakbym miała być chora. Wiem , ze to zdecydowanie za wcześnie na jakiekolwiek przypuszczenia.. Mąż się ze mnie śmieję, że już się zachowuje jak ciężarna hihi.