Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

godzina pomiaru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • moni_c Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2013, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam problem z godzinami pomiarów a mianowicie z wyznaczeniem dobrej temperatury w weekendy. Otóż od poniedziałku do piątku mierzę temp. o 6.00 po mniej więcej 8 godzinach spania. W weekendy chodzę spać później około 24-1 rano i nie wiem jak mam oznaczać te temperatury, czy brać pod uwagę temp. po 8 godzinach spania, czyli np. wstałam o 9 i wpisuje tę temp. czy odejmować od niej o 0,05 stopnia za każdą godzinę od godziny 6 rano- czyli obniżyć ją o 0,3 stopnia- jak wyszło mi 36,51 to mam wpisać 36,21? czy zostawić te 36,51? Liczy się godzina czy ilość godzin snu? Mam nadzieję, że nie zamieszałam z opisem problemu ;) z góry dzięki za odp. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2013, 07:38

mc1d28t.png
    zabawa.gif
    20100828580113.png
  • Olena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2013, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trudno Ci coś doradzić, bo wahania temperatury w ciągu godziny są bardzo duże. Ja dziś mierzyłam o 5 - 36,4, a o godzinie 6 było już 36,7. Pomiar termometrem elektronicznym.

590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • Malvinka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mierzyła o tej samej godzinie. W zasadach npr zazwyczaj określa się "minimum snu", żeby uznać, że tempka jest niezaburzona i "rozstrzał czasowy". Zresztą możesz też przez cykl lub dwa ponotować obie temperatury i zobaczyć która wydaje się mniej zaburzona. Będziesz wiedziała, jak reaguje Twój organizm.

• sylwiunia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2013, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powinno się mierzyć oo tej samej godzinie, a jeśli zdarzy się że zmierzysz później to za każdą godzinę odejmuje się 0,1 stopnia czyli jeśli mierzysz o 6 i jest 36,6 a następnego dnia zmierzysz o 7 i masz 36,7 to odejmujesz 0,1 stopnia i wyjdzie do zaznaczenia 36,6, a w druga stronę jeśli zmierzysz o 5 i wyjdzie 36,5 to dodajesz 0,1 stopnia, wtedy zaznaczasz 36,6. Myślę że troszkę rozwiałam twoje wątpliwości.

eulalijka, Multiwitamina lubią tę wiadomość

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:10

• Asia26 Znajoma

Wysłany: 4 lutego 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jak mam liczyć temperaturę, jak do połowy mojego cyklu mierzyłam sobie temperaturę o 17?
    miałam taki tryb pracy,że spałam parę godzin w ciągu dnia a prosto po obudzeniu(o 17) robiłam pomiar.

oar83e3kj60etfgi.png
  • Nati74 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2013, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mierząc po wstaniu nie widzę wahań temperatury. Nie wstaję o jednej porze. Mierzą i o 7 i o 9, a tem ciagel na tym samym poziomie.

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Anka1986 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2013, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem powinnaś codziennie mierzyć temperaturę o tej samej godz. Jeżeli nawet idziesz spać późno to nastaw Sobie budzik na 8 zmierz temp zapisz na kartce czy notesie, i połóż się s powrotem spać jeśli się nie wyśpisz to najlepszy sposób.Kobieta powinna mieć co najmniej 3 godziny odpoczynku zanim zmierzy temperaturę :) powodzonka i mam nadzieje ze pomogłam :)

Co ma być to będzie siłę znajdę wszędzie :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2013, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam serdecznie jestem tu od niedawna i mam do was pytanie a mianowicie piszecie na forum że trzeba dodawać i odejmować stopnie w zależności od tego o której godzinie jest pomiar a w sieci wyczytałam cytuję:
    "Kiedy należy mierzyć temperaturę?
    Zaraz po przebudzeniu, po co najmniej 3-godzinnym śnie. Temperatura winna być mierzona codziennie rano, o tej samej porze, plus - minus pół godziny (tzn. jeśli normalnie budzi się Pani o godzinie 5.30 to pomiar między 5 a 6 jest prawidłowy)."
    staram się zawsze mierzyć temperaturę o tej samej godzinie ale czasem budzę się pół czy godzinę wcześniej nie leżę wtedy w łóżku i nie czekam na "tą" godzinę tylko mierze od razu czy dobrze robię? i na wykresie nie mogę zaznaczyć np 6.45 to co zaznaczać wtedy 6.00 czy 6.30 czy jak... będę wdzięczna za pomoc pozdrawiam was wszystkie;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2013, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam powiem że trzeba wyczuć organizm bo ja mierzyłam kiedyś o 5.30 a ok 4 zawsze się przebudzę a w następnym cyklu mierzyłam o 7 dopiero bo wiedziałam że jak o 4 czy 5 się obudzę to do 7 pośpię!!! Ale fakt mierzyć cały cykl o tej samej porze trzeba i jednym termometrem i w jednym n=miejscu!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ