Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Jak sie do tego zabrac?
Odpowiedz

Jak sie do tego zabrac?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosze o pomoc. Od nastepnego cyklu ktory powinien rozpoczac sie @ 16.03 chce wykonywac pomiary. Czy pierwszy pomiar wykonac w pierwszy dzien @? W ustach czy pochwie lepiej? Jakim termometrem? Wiem ze najlepiej nad ranek i o stałych porach. Jaka temp powinna byc podczas @, po niej oraz od rozpoczecia owulacji i do nastepnej @? Z gory dziękuje:)

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Emily89 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1) jeżeli mierzysz w ustach to najlepiej od 1 dnia @ (ja mierzę w ustach i własnie mierzę przez cały czas), jeżeli w pochwie to ze względów wiadomych po zakończeniu krwawienia :)
    W pochwie podobno są dokładniejsze pomiary, ale jakoś mnie to nie przekonuje :)
    2)nie można zmieniać termometru w trakcie cyklu, badając w ustach wkładamy termometr pod język zawsze po tej samej stronie wędzidełka
    3) zaleca się elektroniczny termometr owulacyjny z dwoma miejscami po przecinku (ja mam Microlife), ale za to metoda Roetzera zaleca rtęciowy owulacyjny (ma szerszą podziałkę)
    4) nie pamietam dokładnie zaleceń, ale najlepiej mierzyć zaraz po przebudzeniu, o stałej porze (jest chyba godzina albo 1,5h możliwego przesunięcia). Ja mam ustawiony budzik na 4:30, budzę się, mierzę, zapisuję i idę dalej spać.
    5) Każda kobieta ma inną temperaturę bazową, inne skoki, itp. ale powinno być tak, że w okresie owulacji zauważamy spadek temp, a po niej wyraźny skok. W fazie lutealnej temperatury powinny utrzymywać się powyżej temperatury bazowej.
    6) 17 wyższych temperatur po owulacji wskazuje na ciążę, spadek temperatury zwiastuje zazwyczaj @.

Możesz zobaczyć mój wykres - jestem akurat po owulacji, więc będziesz mogła zobaczyć jak to u mnie wygląda :)

W razie pytań - zapraszam :)

Ciemnowlosa lubi tę wiadomość

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za rozjasnienie tematu :) a jak wejsc w Twoj wykres? Bo pokazuje ze nie jest dostepny..

• Emily89 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodałam Cię do przyjaciółek - zobacz teraz?

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak :) bede sobie zagladac

Emily89 lubi tę wiadomość

• AleksandraW Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. ja od 28.02 zaczęłam nowy cykl i mierze temperaturę. pierwszy raz. jestem kompletnie zielona. na pewno jestem przed owulacją. ale prosiłabym kogoś bardziej doświadczonego o opinie. czy wszystko wygląda tak jak powinno ? :)

xnw4ugpjxa3k91nv.png
    05.03.2018: 202,4;
    07.03.2018: 455;
    13.03.2018: 3300
    <3 20.03.2018

Wysłany: 11 marca 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleksandraW wrote:
    Cześć. ja od 28.02 zaczęłam nowy cykl i mierze temperaturę. pierwszy raz. jestem kompletnie zielona. na pewno jestem przed owulacją. ale prosiłabym kogoś bardziej doświadczonego o opinie. czy wszystko wygląda tak jak powinno ? :)
    A gdzie mierzysz temperaturę?
    Temperatury przed owu mało nam mówią, dopiero jak wystąpi wyraźny spadek, a po nim wyraźny skok to możemy coś powiedzieć :)

bl9c3e5ez8bo2wpc.png

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ