Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów jak wyliczyc faze lutealna
Odpowiedz

jak wyliczyc faze lutealna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Justine Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2013, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faza lutealna zaczyna się 1 dnia po owulacji, a jej ostatni dzień to dzień przed okresem. Prosto mówiąc: dni pomiędzy owulacją o okresem to faza lutealna. Zazwyczaj trwa 14 dni.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • ewa32 Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2013, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje ;) czyli mi wychodzi ze ja mam 16 dzien juz to chyba za dlugo ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2013, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, możecie mi przybliżyć na czym polega faza lutealna? Co się wtedy dzieje w organizmie kobiety?

• Magda421 Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2013, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faza lutealna rozpoczyna się po pęknięciu pęcherzyka Graffa w wyniku czego następuje uwolnienie komórki jajowej (owulacja). Pęknięty pęcherzyk Graffa przekształca się w ciałko żółte któro produkuje progesteron. Hormon ten ma za zadanie przygotować śluzówkę macicy do ewentualnego zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej i utrzymania ciąży. Jednocześnie wzrost stężenia progesteronu w organiźmie daje "efekty uboczne" w postaci podwyższonej temperatury, bolesności sutków, częstszego oddawania moczu, zatrzymania wody w organiźmie, wzdęć, mdłości. Oczywiście intensywność wymienionych objawów jest różna u różnych kobiet i ich wystąpienie zależy od indywidualnej wrażliwości na hormon. Jeżeli dojdzie do zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej rozpoczyna się produkcja innego hormonu - HCG (wykrywany w teście ciążowym). Ten hormon stymuluje ciałko żółte do jeszcze intensywniejszej produkcji progesteronu - objawy uboczne mogą się wtedy nasilać. Jeśli do zapłodnienia nie dojdzie ciałko żółte zanika i stężenie progesteronu spada co powoduje wystąpienie miesiączki i rozpoczęcie się nowego cyklu. Ważnie jest aby faza lutealna trwała co najmniej 10 dni ( co najmniej 10 wyższych temperatur w drugiej połowie cyklu). Jeśli ta faza jest za krótka może to świadczyć o niedomodze ciałka żółtego - wtedy przed okresem mogą pojawiać się brunatne plamienia.

Existenz lubi tę wiadomość

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2013, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda421 - ślicznie dziękuję za zrozumiałe wyjaśnienie. Ciężko jest zrozumieć rzeczy z którymi się nie ma styczności "na co dzień" a u mnie tak właśnie to wygląda...niestety

• florida Znajoma

Wysłany: 2 grudnia 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z długością fazy lutealnej? Czytam, że trwa zawsze tyle samo, czy różnica 3-4 dni to problem? W 1 cs trwała 12 dni, następnie 14d, a teraz mam 15d i okresu ani widu, ani słychu. Testy negatywne...

thgf43r8nxxsjspb.png
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie różnica 1-2 dni nie jest jakaś nienormalna. W przypadku większych wahań - nie wiem. Ale mam nadzieję że się nie sugerujesz ovu, bo on naprawdę dziwnie czasem wyznacza czasem początek fazy lutealnej.

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • florida Znajoma

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wziełam już poprawkę na ovu, bo w pierwszym cyklu wiem że źle była wyliczona. Dziś ponownie test zrobiłam (16dpo) i jest znów cień. Wydaje mi się, że skoro to już 3 test to kreska powinna być bardziej wyraźna. Trwam w zawieszeniu, nic nie czuję @.

thgf43r8nxxsjspb.png
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam bladą kreskę jeszcze z ponad tydzień po terminie @. Też się martwiłam, ale wszystko było w porządku :)

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ