jak wyliczyc faze lutealna
-
Faza lutealna zaczyna się 1 dnia po owulacji, a jej ostatni dzień to dzień przed okresem. Prosto mówiąc: dni pomiędzy owulacją o okresem to faza lutealna. Zazwyczaj trwa 14 dni.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
nick nieaktualny
-
Faza lutealna rozpoczyna się po pęknięciu pęcherzyka Graffa w wyniku czego następuje uwolnienie komórki jajowej (owulacja). Pęknięty pęcherzyk Graffa przekształca się w ciałko żółte któro produkuje progesteron. Hormon ten ma za zadanie przygotować śluzówkę macicy do ewentualnego zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej i utrzymania ciąży. Jednocześnie wzrost stężenia progesteronu w organiźmie daje "efekty uboczne" w postaci podwyższonej temperatury, bolesności sutków, częstszego oddawania moczu, zatrzymania wody w organiźmie, wzdęć, mdłości. Oczywiście intensywność wymienionych objawów jest różna u różnych kobiet i ich wystąpienie zależy od indywidualnej wrażliwości na hormon. Jeżeli dojdzie do zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki jajowej rozpoczyna się produkcja innego hormonu - HCG (wykrywany w teście ciążowym). Ten hormon stymuluje ciałko żółte do jeszcze intensywniejszej produkcji progesteronu - objawy uboczne mogą się wtedy nasilać. Jeśli do zapłodnienia nie dojdzie ciałko żółte zanika i stężenie progesteronu spada co powoduje wystąpienie miesiączki i rozpoczęcie się nowego cyklu. Ważnie jest aby faza lutealna trwała co najmniej 10 dni ( co najmniej 10 wyższych temperatur w drugiej połowie cyklu). Jeśli ta faza jest za krótka może to świadczyć o niedomodze ciałka żółtego - wtedy przed okresem mogą pojawiać się brunatne plamienia.
Existenz lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pewnie różnica 1-2 dni nie jest jakaś nienormalna. W przypadku większych wahań - nie wiem. Ale mam nadzieję że się nie sugerujesz ovu, bo on naprawdę dziwnie czasem wyznacza czasem początek fazy lutealnej.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Właśnie wziełam już poprawkę na ovu, bo w pierwszym cyklu wiem że źle była wyliczona. Dziś ponownie test zrobiłam (16dpo) i jest znów cień. Wydaje mi się, że skoro to już 3 test to kreska powinna być bardziej wyraźna. Trwam w zawieszeniu, nic nie czuję @.
-
Ja miałam bladą kreskę jeszcze z ponad tydzień po terminie @. Też się martwiłam, ale wszystko było w porządkuStarania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -