Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Temperatura a karmienie piersią
Odpowiedz

Temperatura a karmienie piersią

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałabym porozmawiać na temat temperatury spoczynkowej u mam karmiących. W bazie wiedzy jest wzmianka, że pomiar może być zburzony przez kp. Ale jak to wygląda u Was w praktyce? Podzielcie się wykresami?

Karmię 13 miesięcy, nie mam okresu. Do pierwszej ciąży przygotowywalam się z ovu. Moja temp spoczynkowa była stała i niska. Teraz waha się np od 36,7 do 37,2. Podkreślę, że nie wstaję w nocy do dziecka, więc nie tu leży przyczyna tej nieregularności.

Ktoś się przyłączy? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 23:49

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja tez kp i moja temp jest bardzo rozna jesli spojrzysz na moje wykresy to istne szalenstwo, jednak ja juz mialam @ a jak czsto kp?

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina a gdzie mogę zobaczyć Twój wykres?
    Karmię często. Kilka razy w ciągu dnia, kilka w nocy. Od tygodnia staram się odjąć młodemu podchodzenie na sekundowe zassanie (może to znasz - "mama siedzi sobie przy mnie, to cap, przyssę się, tak z nudów"). Po prostu odwracam jego uwagę i podsuwam wodę i stałe pokarmy. Dzięki temu zeszłam do 3 karmień w ciągu dnia i 2 w nocy. Nocne mi nie przeszkadzają, bo Mały sam się obsługuje.
    Żadne mi nie przeszkadzają ;) Tylko chciałabym, żeby owulacja wróciła :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też karmię. Nie mierzyłam tempki, bo syn do zeszłego tygodnia jadł kilka razy w nocy, wiec nawet nie miałam z rana tego 3h leżenia, jak powinno być. Od tego tygodnia go przestawiam i z 8karmień na dobę zeszliśmy do 3 ;)

• zokeia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam. Karmie 16 miesięcy, 4 do 5 razy na dobę, z czego jeden posiłek wypada w dzień. No negocjacji karmienia nie traktuję jako wstawania, no Młody śpi z nami, wiec wtula się i przysysa.
    Od kilku dni mam śluz lepki. Wreszcie coś się zaczęło dziać! Może też dlatego ze kilka razy zostawiłam dziecko na 9 h (praca). Wrócę do mierzenia temperatury. Testy owu jeszcze nic nie wykazały.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem prawie 16miesiecy po porodzie, karmie i mierze temp i wlasnie mam pierwsza owulacje i oczekuje okresu, ktorego nie ma juz ponad dwa lata. Owulacja pojawila sie kiedy zeszlam do 3karmien w ciagu dnia, a moja nocna przerwa wynosi 12h...

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • StyczniowaNadzieja Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja też kp. Mały ma 6 i pół miesiąca. U mnie temperatury były przeróżne od samego początku co jest objawem normalnym przy kp (tzw. zęby rekina) Po skończeniu 5 m-ca przez małego zaczełam wprowadzać stałe pokarmy, nastąpiło tzw. wypłaszczenie temperatur (objaw regulacji hormonów i przygotowywania się organizmu do powrotu płodności) Po około miesięcznej stabilizacji temperatury nastąpił 2 dniowy skok (36,7) a następnie spadek temperatury do poziomu wcześniejszego (około 36,3) a po kilku dniach przyszło dwudniowe krwawienie zakończone dwudniowym plamieniem więc wnioskuje ze organizm zaczyna się normować. Teraz temp niskie i brak sluzu ( a przed krwawieniem od dłuższego czasu śluz występował od mniej płodnego po płodny). Mierze temperature, zobaczymy czy pojawi sie już jakaś owulacja... w sumie chciałabym bo w sierpniu chciałabym być znów w ciąży.

caur359.png
    3ro1ov5.png
  • Malinka181216 Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie tylko w nocy okres mam od stycznia w miarę regularnie co28dni. W tym cyklu mija 31dc i nic. Temperatury wogóle nie ogarniam. I z tą owulacja to też jakiś kosmos. Może to dla tego że to mój pierwszy cykl z ovu. Staramy się 4 cykl. A o 1 córkę staraliśmy się 3lata

• Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, karmie corke 13msc, 3-4 razy w ciagu dnia i milion razy w nocy. Cykle mam poki co bezowulacyjne. Teraz jestem w 6 dc. Zaczynam regularnie mierzyc temp i zobaczymy co z tego wyniknie ;) zyczcie powodzenia zeby szybko nam sie udalo bo o pierwsze dziecko staralismy sie 5 lat. Dodam ze mam jeden jajowod :(

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety musiałam odstawić młodą w wieku 20 miesięcy bo miałam cykle bezowulacyjne...

• Szyszka1 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mniepierwszy cykl po porodzie (czyli rozpoczęty pierwszym okresem) po roku karmienia. Wszystko wskazuje na to, że na razie bezowulacyjny. W dzieńkarmię może 2 razy,alew nocy sporo podbudek i ssania... zastanawiam się na ile to zaburza mi pomiary, bo tak naprawdę temperatury mam raczej niskie, a to nei jesttak, że pobudki nocne powinny mi ta temperaturę podnosić?

c6bc98262226b9dff363104a7b4a8939.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ