Badanie poziomu glukozy
-
Hej, w poniedzialek jade wykonac badania krwi i moczu, a miedzy innymi takze poziomu glukozy. Jak wyglada takie badanie? Czy lepiej zrobic je naczczo bez posilku czy jednak mozna cos zjesc przed? Czy nalezy kupic sobie w aptece glukoze do wypicia, czy dostaje sie ja w punkcie pobran krwi i czy wogole trzeba to wypic? Gdzies na ktorejs stronie wyczytalam tez ze takie badanie wykonuje sie 2 razy, piewszy raz jesli zmieszcze sie w normie to nie trzeba pic tej glukozy, a dopiero przy drugim badaniu miedzy 24 a 28 tyg ciazy pije sie 75g tej glukozy. Zielona jestem troche w tym temacie, jak to w koncu jest?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 19:12
-
Na badnie gluzkozy idzie się na czczo i to 10-12 godzin nic nie jeść. Natomiast mówisz o krzywej cukrowej, do której trzeba się przygotować 3 dni wcześniej stosując diętę weglowodanową. Nie jeść przed badniem w dniu jego wykonania, a dzień poprzedzający badnie na wieczór radzę nie szaleć. Najpierw na czczo masz robioną zwykła glukozę potem pijesz glukozę z wodą w ciągu 5 minut i nastepne pobranie krwi albo za 1 godzinę albo 2 godziny, w tym czasie nie wolno ci nigdzie iść poza toaletą i masz siedzieć cały czas w poczekalni. Nie wolno się poruszać ani tym bardziej robić zakupów czy załatwiać spraw. Ruch spala cukier stąd mogą być wyniki fałszywe.
Nawet jeśli wynik będzie prawidłowy to robi się i tak obowiązkowo krzywą cukrową między 24 a 28 tygodniem.
Czy masz mieć swoją glukozę? musisz zadzwonić do diagnostyki w której zamierzasz wykonać badanie
Od razu mówię badanie nie jest przyjemne i może ci się chcieć zwymiotować, czego nie radzę jednak robić, gdyż będziesz musiała badanie ponownie powtórzyć. Można mieć podobno cytrynę i wcisnąć ją do tej glukozy. -
nick nieaktualny
-
Ja wypiłam glukoza na 3 razy. Było tak słodkie,że musiałam non stop przełykać ślinę. Ogólnie nie jest źle tylko trzeba wziąć się w garść i nie cackać z tym. Nie zemdliło mnie ani razu.
Jak wróciłam do domu zrobiło mi się bardzo słabo,zbladłam,ręce mi się trzęsły,oblały zimne poty i serce mocniej biło. Trwało to może 5 min. Musiałam się położyć,przespałam się godzinkę i było ok.
Z tego co wiem dużo dziewczyn ma takie reakcje po glukozie.
-