beta - jak interpretować?
-
Cześć Dziewczyny! Niedawno dowiedziałam się z testów, że jestem w ciąży. Wczoraj zrobiłam badanie krwi i beta wyszła 58. Pani z laboratorium powiedziała, że taki poziom bety wskazuje na 3-4 tydzień. Niestety nie dopytałam co dokładnie ma na myśli, jak liczy te tygodnie. A ja wiem, że to 4tc i 2 dni licząc od dnia ostatniej miesiączki. Czy ten wynik bety jest prawidłowy? I jak to w końcu jest z tymi normami? Czytałam na różnych forach, ale nic z tego nie rozumiem szczerze mówiąc, jakoś dziwnie są podane te normy.... Np dla 3 tygodnia ciąży (licząc od ostatniej miesiączki) norma to: 5 – 50 mIU/ml. Natomiast dla 4 tygodnia ciąży norma to: 5 – 426 mIU/ml. Czyli dla 3 i 4 tygodnia ciąży przedział zaczyna się od tej samej liczby? Nie czaje... A w 5 tygodniu norma zaczyna się od 18, chociaz 4 tydzien kończył się na 426?
Proszę o pomoc w tym temacie, bo ześwirowałam kompletnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 07:38
-
Haha witaj w klubie koleżanko ja byłam na badaniu krwi we wtorek i wyszła 61,1 i mam ten sam problem co Ty. Najlepiej powtórzyć badanie po dokładnie 48h aby zobaczyć czy prawidłowo wzrasta. Powinna w tym czasie dwukrotnie. Ja powinnam iść dzisiaj, ale jestem chora więc wybiorę się jutro. Jak długie masz cykle? Masz jakieś objawy ciążowe?
A jak Twoje testy wychodziły? Druga kreska raczej jasna jeszcze czy już tak samo mocna jak pierwsza? -