Ciąża, wyniki PAPPA i USG
-
Hey dziewczyny czy któraś z was miała kiedyś na pierwszym badaniu prenatalnym w porządku wyniki na USG, znikome ryzyko trisomii ale ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tygodniu mniejszym niż 1:100? I dość wysokie ryzyka przedrzucawkowe Przed 37 tygodniem ciąży w okolicach mniejszych niż 1:200-1:150? Czy przede wszystkim ze statystyki 1:82 ryzyko przedwczesnego porodu jest powodem do zmartwień? Lekarz powiedział, że ryzyko jest wysokie ale do śledzenia przez lekarza prowadzącego, czy da się temu zapobiec jednak nie powiedział. Spotkaliście się z czymś takim kiedyś? Dodam, że to moja pierwsza ciąża więc trzykrotnie bardziej się stresuję...
-
Cześć,
ja właśnie jestem po pierwszych badaniach prenatalnych i u mnie wyszło ryzyko preeklampsji przed 37 tygodniem ciąży 1:255, i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem ciąży 1"139.
Mój ginekolog od 5 tc włączył mi acard w dawce 75 mg, zapobiegawczo i po testach PAPPA potwierdziło się że to była słuszna decyzja - zwiększył dawkę do 150 mg. Acard ma zapobiegać problemom z krążeniem i ciśnieniem i wpływa na połączenie i dostarczenie substancji odżywczych do dziecka, ale warto żeby był włączony przed 16 tc, bo wówczas łożysko jest już całkowicie ukształtowane, tyle wiem od lekarza i z tego co wyczytałam po prenatalnych. -
natala wrote:Cześć,
ja właśnie jestem po pierwszych badaniach prenatalnych i u mnie wyszło ryzyko preeklampsji przed 37 tygodniem ciąży 1:255, i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem ciąży 1"139.
Mój ginekolog od 5 tc włączył mi acard w dawce 75 mg, zapobiegawczo i po testach PAPPA potwierdziło się że to była słuszna decyzja - zwiększył dawkę do 150 mg. Acard ma zapobiegać problemom z krążeniem i ciśnieniem i wpływa na połączenie i dostarczenie substancji odżywczych do dziecka, ale warto żeby był włączony przed 16 tc, bo wówczas łożysko jest już całkowicie ukształtowane, tyle wiem od lekarza i z tego co wyczytałam po prenatalnych.
Malwa, a sprawdź dokładnie co jest napisane na Twoim wyniku, ale u mnie było że ryzyko przedwczesnego porodu jest stwierdzane na podstawie "wywiadu z ciężarną", więc wg mnie w ogóle nie masz się czym martwić w tym momencie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 19:05
natala lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Lekarz delikatnie mnie "nastraszył", a ja też jestem trochę typem panikary. Niestety faktycznie w rodzinie są przypadki zakrzepicy i mocnych problemów z żylakami.
Na USG prenatalnym wyszły chyba średnie przepływy i niskie białko PAPPA co może sugerować problem z łożyskiem, więc to chyba stąd Acard. -