X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciąża, wyniki PAPPA i USG
Odpowiedz

Ciąża, wyniki PAPPA i USG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Malwa24 Nowa

Wysłany: 4 lutego, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny czy któraś z was miała kiedyś na pierwszym badaniu prenatalnym w porządku wyniki na USG, znikome ryzyko trisomii ale ryzyko przedwczesnego porodu przed 34 tygodniu mniejszym niż 1:100? I dość wysokie ryzyka przedrzucawkowe Przed 37 tygodniem ciąży w okolicach mniejszych niż 1:200-1:150? Czy przede wszystkim ze statystyki 1:82 ryzyko przedwczesnego porodu jest powodem do zmartwień? Lekarz powiedział, że ryzyko jest wysokie ale do śledzenia przez lekarza prowadzącego, czy da się temu zapobiec jednak nie powiedział. Spotkaliście się z czymś takim kiedyś? Dodam, że to moja pierwsza ciąża więc trzykrotnie bardziej się stresuję...

• natala Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

ja właśnie jestem po pierwszych badaniach prenatalnych i u mnie wyszło ryzyko preeklampsji przed 37 tygodniem ciąży 1:255, i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem ciąży 1"139.

Mój ginekolog od 5 tc włączył mi acard w dawce 75 mg, zapobiegawczo i po testach PAPPA potwierdziło się że to była słuszna decyzja - zwiększył dawkę do 150 mg. Acard ma zapobiegać problemom z krążeniem i ciśnieniem i wpływa na połączenie i dostarczenie substancji odżywczych do dziecka, ale warto żeby był włączony przed 16 tc, bo wówczas łożysko jest już całkowicie ukształtowane, tyle wiem od lekarza i z tego co wyczytałam po prenatalnych.

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natala wrote:
    Cześć,

ja właśnie jestem po pierwszych badaniach prenatalnych i u mnie wyszło ryzyko preeklampsji przed 37 tygodniem ciąży 1:255, i wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem ciąży 1"139.

Mój ginekolog od 5 tc włączył mi acard w dawce 75 mg, zapobiegawczo i po testach PAPPA potwierdziło się że to była słuszna decyzja - zwiększył dawkę do 150 mg. Acard ma zapobiegać problemom z krążeniem i ciśnieniem i wpływa na połączenie i dostarczenie substancji odżywczych do dziecka, ale warto żeby był włączony przed 16 tc, bo wówczas łożysko jest już całkowicie ukształtowane, tyle wiem od lekarza i z tego co wyczytałam po prenatalnych.
    Twoje ryzyka są akurat bardzo niskie. Acadr włącza się kiedy ryzyko jest większe niż 1:100 i ja właśnie dostałam bo u mnie wyszło 1:60 przed 37 tygodniem ciąży. Ale należy pamiętać że to zwykła statystyka i u mnie ciśnienie wzorowe przez całą ciążę, a do 37 tygodnia zostały mi 2 tygodnie.

Malwa, a sprawdź dokładnie co jest napisane na Twoim wyniku, ale u mnie było że ryzyko przedwczesnego porodu jest stwierdzane na podstawie "wywiadu z ciężarną", więc wg mnie w ogóle nie masz się czym martwić w tym momencie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 19:05

natala lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • natala Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz delikatnie mnie "nastraszył", a ja też jestem trochę typem panikary. Niestety faktycznie w rodzinie są przypadki zakrzepicy i mocnych problemów z żylakami.

Na USG prenatalnym wyszły chyba średnie przepływy i niskie białko PAPPA co może sugerować problem z łożyskiem, więc to chyba stąd Acard.

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ