X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Dezynfekcja octeniseptem przed wkluciem z heparyna
Odpowiedz

Dezynfekcja octeniseptem przed wkluciem z heparyna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem w 8 tyg ciąży, od początku biorę codziennie rano jeden zastrzyk z heparyny. Za każdym razem miejsca wkłucia dezynfekowalam octeniseptem, dzisiaj wyczytałam ze nie można... czym Wy dezynfekujecie brzuch ? Myślicie ze octenisept mógł zaszkodzić :( mega się martwię

Ona: 30
    ANA 1:320
    MTHFR
    PAI -1

On: 35
    Morfologia: 2%

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Kits Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lagolayet wrote:
    Hej dziewczyny, jestem w 8 tyg ciąży, od początku biorę codziennie rano jeden zastrzyk z heparyny. Za każdym razem miejsca wkłucia dezynfekowalam octeniseptem, dzisiaj wyczytałam ze nie można... czym Wy dezynfekujecie brzuch ? Myślicie ze octenisept mógł zaszkodzić :( mega się martwię
    A skąd informacja, że nie można? Biorę heparynę już dłuższy czas i pierwsze słyszę 🫣 Cały czas dezynfekuję octaniseptem

• Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wyczytałam ze przez brak badań nie można stosować w ciąży.... i ze zawiera 2% jakiegoś szkodliwego składnika.... zgłupiałam bo tez nie sądziłam ze może zaszkodzić :/

MTHFR
    PAI -1

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Kits Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2023, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się wystraszyłam teraz. W ulotkach informacja albo że nie można w 3 pierwszych miesiącach, albo że nie ma badań a w internecie że jest bezpieczny 🫣🫣🫣

• Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie..... ale chyba to tylko nie można bo nie ma badań, odszukałam kilka wątków na innych forach i większość dziewczyn używala właśnie octaniseptu i wszystko było Ok.

Inne gazików z alkoholem którego tez niby nie można i tez Ok. Wydaje mi się ze raczej to się nie dostaje do krwi i nie wchłania przez skore. Wizytę mam dopiero 22 grudnia i wtedy dopiero będę mogła dopytać lekarza :/

MTHFR
    PAI -1

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turaj jeden wątek https://www.babyboom.pl/forum/temat/zastrzyki-z-heparyny-dezynfekcja.124038/

MTHFR
    PAI -1

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Kits Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lagolayet wrote:
    No właśnie..... ale chyba to tylko nie można bo nie ma badań, odszukałam kilka wątków na innych forach i większość dziewczyn używala właśnie octaniseptu i wszystko było Ok.

Inne gazików z alkoholem którego tez niby nie można i tez Ok. Wydaje mi się ze raczej to się nie dostaje do krwi i nie wchłania przez skore. Wizytę mam dopiero 22 grudnia i wtedy dopiero będę mogła dopytać lekarza :/
    Ja mam jutro wizytę to zapytam lekarza i dam Ci znać co powiedział. Ja gdzieś tylko znalazłam, że nie przenika do łożyska i jest bezpieczny. Ale ważniejsze jest to co w ulotce 🤷

• Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kits wrote:
    Ja mam jutro wizytę to zapytam lekarza i dam Ci znać co powiedział. Ja gdzieś tylko znalazłam, że nie przenika do łożyska i jest bezpieczny. Ale ważniejsze jest to co w ulotce 🤷

Ooooo super, to będę czekać na jakaś wiadomość. Jezu jak to na wszystko trzeba uważać..... masakra jakaś

MTHFR
    PAI -1

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
  • Kits Znajoma

Wysłany: 10 grudnia 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lagolayet wrote:
    Ooooo super, to będę czekać na jakaś wiadomość. Jezu jak to na wszystko trzeba uważać..... masakra jakaś
    Jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że w żadnym wypadku taka ilość którą przecieramy brzuch nie ma możliwości zaszkodzić. Także bez stresu, możemy używać ;)

• Lagolayet Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kits wrote:
    Jestem po wizycie. Lekarz powiedział, że w żadnym wypadku taka ilość którą przecieramy brzuch nie ma możliwości zaszkodzić. Także bez stresu, możemy używać ;)

Dzięki wielkie za informacje ❤️

MTHFR
    PAI -1

4.11 Beta 15
    6.11 Beta 68
    8.11 Beta 139
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ