X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Dodatnie przeciwciała ANA1, ANA2, ANA3, dsDNA i inne badania
Odpowiedz

Dodatnie przeciwciała ANA1, ANA2, ANA3, dsDNA i inne badania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • patrycjaaa Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2021, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Nie wiem czy powinnam zakładac nowy temat, no ale zaryzykuję :)
    Krótko o mnie - po dwóch utratach ciąż, pierwsza w 2014 roku (puste jajo płodowe), druga w tym roku w styczniu (zatrzymanie serduszka w 8/9tc). Przerwa pomiędzy tymi zdarzeniami nie wynika z problemów z zajściem, po prostu pomiędzy nie starałam się o ciążę. W tą ostatnią ciąże zaszłam w 2 miesiącu starań, więc szybciutko.
    Po tym ostatnim poronieniu porobiłam komplet badań, tak w skrócie:

- genetyczne na trombofilie - wyszły mi mutacje MTHFR C677T, PAI-1 4G, Czynnik V R2 (wszystkie hetero)
    - badania na zespół antyfosflipidowy i inne zlecone przez hematologa związane z krzepliwością krwi - wszystkie wyszły w normie
    - tarczyca - wyniki idealne, włącznie z przeciwciałami tarczycowymi
    - przeciwciała łożyskowe - ujemne
    - przeciwciała ANA - no i tutaj leży mój problem: ANA1 i ANA2 dodatnie, typ ziarnisty, miano 1:160. W panelu ANA3 wyszły mi dodanie dsDNA (z jednym plusikiem).

Na podstawie powyższych wyników ginekolog zapowiedział, że od pozytywnego testu mam łykać acard 75 i robić sobie zastrzyki clexane 0,4.
    Genetyk zalecił branie acard 75 już od owulacji, do clexane wskazań nie widzi.
    Hematolog w ogóle nie widzi problemu, ani acard ani clexane wg niego nie jest potrzebne.
    Z reumatologiem skonsultowałam się w sprawie tych ANA. Powiedział, że sam wynik o niczym nie świadczy, z mojego obrazu klinicznego nie wynika żadna choroba. Mimo że przeciwciała dsDNA są charakterystyczne dla tocznia to on go nie stwierdza, bo po pierwsze nie mam żadnych objawów a po drugie miano nie jest wysokie i na pewno nie było to powodem utraty ciąży.

To co mnie martwi najbardziej to to, że żaden lekarz nie przywiązuje wagi do tych ANA. Przeglądając rózne fora naczytałam się o tym, że przy tych przeciwciałach dziewczyny w ciąży dostają encorton, a u mnie żaden lekarz nie chce go dać.

Czy jest może tu jakaś kobietka, która donosiła ciąże z tymi przeciwciałami bez encortonu (tylko acard i clexane)? Może któraś była w podobnej sytuacji i jest w stanie poradzić do jakiego jeszcze specjalisty mogę się zgłosić? Przyjmę też każde polecenie lekarza z Warszawy, z którym macie dobre doświadczenie w podobnych przypadkach.

Z góry dziękuję za każde wsparcie :)

• Kania85 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj
    Nie mam ANA ale mam inne przeciwciała - HLA II i wiem o czym piszesz.Lekarze reumatolodzy, hematolodzy nie zlecają takich kuracji w ciąży bo nie mają do tego odpowiednich kompetencji, bardzo rzadko można trafić na specjalistę który ma zdanie inne niż (nie można brać encortonu w ciąży).Powinnaś poszukać w swoim mieście lekarza ginekologa(najlepiej położnika)który ma wiedzę z zakresu immunologii, wielu takich lekarzy można spotkać w prywatnych klinikach wsparcia niepłodności z zastosowaniem metod wspomaganego rozrodu.Lekarze w tych klinikach znają się na trudnych przypadkach i na pewno przepiszą encorton.
    Moim zdaniem wdrożenie encortonu jest u Ciebie potrzebne,i to już podczas starań.Przeciwciała ANA potrafią być dość agresywne wobec trofoblastu i uniemożliwiać jego wnikanie do doczesnej.Ja obecnie prowadzę już drugą ciążę na encortonie.Poprzednie 3 ciąże bez sterydów zakończyły się przed 9tc.
    Co do acardu to dawka terapeutyczna przy zakrzepicy(nawet gdy jest tylko w 1 allelu)to 150mg,mniejszej dawki nie ma co przyjmować bo po prostu nie jest skuteczna
    Clexane=neoparin=heparyna często jest przepisywana jako dodatkowe wsparcie przeciwzakrzepowe.
    Mam nadzieję, że trochę pomogłam, jest wiele wątków o immunologii i poronieniach nawykowych gdzie dziewczyny wszystko ładnie opisują i wspierają się wzajemnie.
    Pozdrawiam i życzę wytrwałości i powodzenia!

uwo9csqvv3qfgq4g.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz
    11.02.2019 Synek 34 <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    18.02. CRL 3,5 cm <3 176u/min
    03.03. 46,XX 🎀

Jezu oddaję się Tobie, troszcz się Ty...
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ