X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr malutki zarodek w 9tc, a wysokie Beta HCG
Odpowiedz

malutki zarodek w 9tc, a wysokie Beta HCG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mya Debiutantka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny,

teoretycznie jestem w 8t4d ciąży.
    Pierwszy dzień mojej ostatniej miesiączki to 6. lutego.
    Przypuszczalna owulacja była 29.lutego (moje cykle są długie, zwykle po 38-40 dni, mam trochę problemów z poziomem hormonu luteinizującego LH i skutkami PCOS, ale od tej daty wystąpił wyraźny skok temperatury, który mniej więcej się utrzymuje na stałym poziomie).
    Pierwszy test ciążowy wykonałam 19. marca i wyszła bardzo bladziutka ledwo widoczna kreseczka. Na kolejnych dwóch (wykonanych każdy po dwóch dniach odstępu) była coraz bardziej intensywna. Beta HCG z krwi z dnia 22.marca to 73 IU/l.
    Wczoraj byłam na badaniu USG i zmartwiło mnie to, że zarodek ma niespełna 2mm wielkości (dokładnie 1,83mm) i pływa w pęcherzu płodowym o wielkości około 10mm. Lekarka oszacowała wiek embrionu na maksymalnie 2-3 tygodnie - co oczywiście zupełnie nie zgadza się z moimi obliczeniami. Beta HCG z dzisiaj to 26104 IU/l. Czyli znacznie podrosło od dwóch tygodni. Nie mam żadnych plamień, pierwsze objawy ciążowe są (głównie związane z bólem piersi i odczuwaniem jednego z jajników w godzinach porannych). Liczę na to, że owulacja naprawdę się mocno przesunęła w czasie pomimo starannych pomiarów..

Czy któraś z Was miała podobny przypadek takiej później owulacji albo kiedy zarodek "podgonił" w następnych tygodniach z wymiarami?

Kolejna wizyta za dwa tygodnie, ciężko wyczekać.. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj,

myślę, że na tym etapie najważniejsze, że jest zarodek. Na pęcherzyk 1 cm zarodek 2mm to wydaje mi się i tak dobry rozmiar. Mówisz, że nie jesteś pewna kiedy miałaś owulację, a cykle masz długie. Może być to równie dobrze i 7 tydzień dopiero.

W 5tc i 2 dni moja ciąża wg usg miała tylko 4tc i 4dni. czyli o 5 dni młodsza niż wynikało z OM.
    W 6tc i 3 dni od OM nie miałam nawet zarodka. Był tylko pęcherzyk, gdzie już powinien być widoczny zarodek i straszyli mnie pustym jajem płodowym. Nawet nie wiesz co przeżywałam przez następny tydzień. W 7tc i 2 od OM dni był już zarodek o wielkości 1cm i bicie serduszka, a ciąża była wg usg szacowana na 7tc i 1 dzień. Czyli na chwilę obecną maluch podgonił 4 dni,a myślę, że już ma odpowiedni wiek ponieważ owulację miałam nie 14 dc ale 15/16 dc.

Także myślę, że u Ciebie wszystko ok, po prostu każda ciąża rozwija się w swoim tempie. Spokojnie poczekaj do następnego usg a jestem pewna, ze zobaczysz piękny zarodek z bijącym serduszkiem. Trzymam kciuki!

• unbeldi Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mya, przede wszystkim przyjmij gratulacje! :) U mnie cykle trwały ok 31-34 dni a wszystkie ciążę były minimum dwa tygodnie młodsze niż by wskazywał termin OM. Taka podobno moja uroda że mam późną owulację. W drugiej ciąży poszłam na pierwsze USG w 8t4d wg OM a wg USG był dokładnie 6t0d. W obecnej ciąży ta różnica to aż miesiąc :D Termin z USG to 5 czerwca, z OM 2 maja ;)
    Spokoju i powodzenia!

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje :) myślę że jesteś dopiero w 6 tc.u mnie też była burza. Owulacja wystąpiła po 40 dniu cyklu. A o ciąży dowiedziałam się w sumie z zaskoczenia parę dni po zagniezdzeniu zarodka. We wtorek robiąc usg miałam pecherzyk 1cm z rozwijającym się woreczkiem żółtkowym i lekarka wyznaczyła iż jest to 4t6d. Wiec na spokojnie. My z długimi cyklami musimy brać sporą poprawkę na wszystko. A beta dobra do wielkości zarodka. Wiec głowa do góry, uśmiech na twarzy i czekać na bicie serduszka maleństwa oraz jego przyjścia na świat :)

unbeldi lubi tę wiadomość

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • Wesołek Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mya, spokojnie.
    Również jestem osobą, z nieregularnymi cyklami:)
    Dzieciątko jest młodsze o 5 dni od ostatniej miesiączki. Tak było na początku i jest przez cały czas.
    Nie nadgania czasu;)

img-200520160775.png
    mkl0rmi.png
  • Demi Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na taki pecherzyk to wielkosc zarodka jest ok. Na wszelki wypadek popros lekarza przynajmniej o acard, czasem to pomaga tez na rozwój.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchaj ja jestem w 7 tc, owulacja była 28/29 luty i pecherzyk wynosi 19 mm na dzień wczorajszy ale zarodka nie było widać podejrzewam, że to wina sprzetu w gabinecie, na kolejne usg ide 14 by sprawdzic czy to serduszko już wreszcie jest. Pierwsza ciaze poroniłam w 66 tc i tez niczego nie widzialam, nie słyszałam ale teraz jakoś jestem spokojna :) głowa do góry- aaaa i pani doktor powiedziała że w przypadku kobiet ktore maja długie cykle wielkosc płodu jak i tygodnie sa zupełnie inaczej obliczne i nie od 1 dnia ostatniej miesiaczki

• mya Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za dobre słowa Dziewczyny!:)
    Dam znać co się dzieje za jakieś dwa tygodnie po badaniu.

• mya Debiutantka

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja już jestem po wizycie.
    Jestem również bardzo szczęśliwa! :)
    Zarodek ma na dzień dzisiejszy 16mm (dokładnie 15,95mm), czyli książkowo od ostatniego badania podgonił 1mm na dobę.
    Widziałam również pięknie bijące serduszko.
    Według lekarki jestem w 7 tyg. 5 dniu ciąży, a termin porodu to 1.12.2016.

Takich widoków na usg życzę wszystkim Oczekującym :).
    Serdeczne pozdrowienia!!

kot_bury, polkosia lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ