Plamienia i krwawienia we wczesnej ciąży
-
Cześć dziewczyny. Od dawna poczytuję forum, ale dopiero teraz odważyłam się napisać post. Po dłuższym czasie starań udało się w końcu zobaczyć dwie kreski. Jestem dopiero na samym początku drogi 5+5tyg, ale już powoli tracę nadzieję na szczęśliwe zakończenie. Od dnia spodziewanej miesiączki miałam delikatne brązowe plamienia. Chociaż z nimi od paru lat miałam problem, bo występowały przed okresem, więc za bardzo się jeszcze nie przyjęłam ale zapobiegawczo udałam się do gina (4+2tyg) i od tego czasu przyjmuję duphaston, który nic na to nie pomógł. Plamienia się nasilały. W piątek pojawiło się krwawienie, pojechałam na IP zmyślą, że już to koniec. Krwawienie było z macicy, sugerowali, ze moze jest to krwawienie implantacyjne. Ale na takim etapie to chyba na to za późno? Na usg widoczny był 6mm pęcherzyk bez zarodka. Wiec CP raczej wykluczyli. Mam po prostu czekać na rozwój wydarzeń, bo oni na takim etapie i tak nic nie mogą zrobić. Dzisiaj ponownie pojawiło się znowu większe krwawienie przypominające okres,nie było obfite, bez skrzepów czy dolegliwości bólowych. Staram się dużo leżeć, ale siada mi psychika.
Wyniki bety. 28.03 -198; 30.03-658; 03.04 - 3578, 7.04-9374. Progesteron 34.9. Norma od 35.
Kolejną wizytę mam dopiero w czwartek i chyba zwariuję do tego czasu.
Czy ktoś miał podobne objawy i się udało? Czy ja czekam na poronienie? -
Madeline11 wrote:Cześć dziewczyny. Od dawna poczytuję forum, ale dopiero teraz odważyłam się napisać post. Po dłuższym czasie starań udało się w końcu zobaczyć dwie kreski. Jestem dopiero na samym początku drogi 5+5tyg, ale już powoli tracę nadzieję na szczęśliwe zakończenie. Od dnia spodziewanej miesiączki miałam delikatne brązowe plamienia. Chociaż z nimi od paru lat miałam problem, bo występowały przed okresem, więc za bardzo się jeszcze nie przyjęłam ale zapobiegawczo udałam się do gina (4+2tyg) i od tego czasu przyjmuję duphaston, który nic na to nie pomógł. Plamienia się nasilały. W piątek pojawiło się krwawienie, pojechałam na IP zmyślą, że już to koniec. Krwawienie było z macicy, sugerowali, ze moze jest to krwawienie implantacyjne. Ale na takim etapie to chyba na to za późno? Na usg widoczny był 6mm pęcherzyk bez zarodka. Wiec CP raczej wykluczyli. Mam po prostu czekać na rozwój wydarzeń, bo oni na takim etapie i tak nic nie mogą zrobić. Dzisiaj ponownie pojawiło się znowu większe krwawienie przypominające okres,nie było obfite, bez skrzepów czy dolegliwości bólowych. Staram się dużo leżeć, ale siada mi psychika.
Wyniki bety. 28.03 -198; 30.03-658; 03.04 - 3578, 7.04-9374. Progesteron 34.9. Norma od 35.
Kolejną wizytę mam dopiero w czwartek i chyba zwariuję do tego czasu.
Czy ktoś miał podobne objawy i się udało? Czy ja czekam na poronienie?
Gin też mówił, że to może być implantacyjne jeszcze, pęcherzyk wgryza się w macicę, nie było innej przyczyny. Często też dziewczyny mają niegroźne krwiaczki i tak się objawiają.
Dobrze, że poszłaś do gina, plamienia przed okresem mogą świadczyć o za niskim progu właśnie. Przyjmujesz, także git, cierpliwości. 🤞🤞Madeline11 lubi tę wiadomość
-
Madeline, jak sytuacja u Ciebie?
Doskonale Cię rozumiem, w weekend przeżyłam podobną historię, tez 5+5, info o zapadniętym pęcherzyku bez zarodka pomimo bety ok 10000. Okazało się, że mam dużego krwiaka w macicy. Dwa dni później był już widoczny zarodek.
Trzymam kciuki kochana🧑87 🧔85
AMH 0,13
Hashimoto, IO, suple, euthyrox, metformina
PAI-1 heterozygota
KIR BX, +2DS1, -2DS2, -2DS3, -2DS5, -3DS1
HLA-C ona C2, on C1
Morfologia 4%
✅ Zespół antyfosfolipidowy, Przeciwciała p genom jajnika, cytokiny, MUCHA
✅ Histeroskopia diagnostyczna, usunięcie polipa
09.24 stymulacja owulacji naturalnego cyklu
12.2024 1 IVF
-> 4 🥚->1 MII -> 3CC -> ET beta 0 ❌
02.2025 2 IVF
-> 3 🥚-> 2 MII -> 4BB -> ET beta 0 ❌
03.2025 cykl naturalny + ovitrelle
Beta 11 dpo 32
Beta 13 dpo 70
Beta 15 dpo 125
Beta 19 dpo 752 🍀🤞
Beta 23 dpo 3701 + pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🍀🤞
Beta 29 dpo 18780 + 3,6 mm człowieczka z bijącym serduszkiem ❤️ -
Wasze komentarze dodały mi trochę wiary. Dziękuję
Jestem po wizycie. Jest zarodek 3mm z wyczuwalnym tętnem
ale też odkleja się kosmówka 11mm i na pewno stąd te krwawienia. Na razie jeszcze delikatnie plamię. Niby nie muszę leżeć, chociaż instynktownie to robię. Jutro niestety wracam do pracy. Nie mogłam wziąść L4, ale chyba poproszę chociaż o zdalne. Nie mogę i nie chcę ryzykować dla głupiej pracy. Tylko wtedy musiałabym ich poinformować o ciąży. A wy normalnie pracujecie?
-
Super, gratulacje 😊 cieszę się z pozotywnych wieści.
Ja jestem na L4 na razie na najbliższe dwa tygodnie, potem zobaczymy. Dostałam info od lekarza, że to może wracać i mogą pojawiać się kolejne krwiaki, żeby spokojnie podejść do tematu i się oszczędzać.
Madeline11 lubi tę wiadomość
🧑87 🧔85
AMH 0,13
Hashimoto, IO, suple, euthyrox, metformina
PAI-1 heterozygota
KIR BX, +2DS1, -2DS2, -2DS3, -2DS5, -3DS1
HLA-C ona C2, on C1
Morfologia 4%
✅ Zespół antyfosfolipidowy, Przeciwciała p genom jajnika, cytokiny, MUCHA
✅ Histeroskopia diagnostyczna, usunięcie polipa
09.24 stymulacja owulacji naturalnego cyklu
12.2024 1 IVF
-> 4 🥚->1 MII -> 3CC -> ET beta 0 ❌
02.2025 2 IVF
-> 3 🥚-> 2 MII -> 4BB -> ET beta 0 ❌
03.2025 cykl naturalny + ovitrelle
Beta 11 dpo 32
Beta 13 dpo 70
Beta 15 dpo 125
Beta 19 dpo 752 🍀🤞
Beta 23 dpo 3701 + pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🍀🤞
Beta 29 dpo 18780 + 3,6 mm człowieczka z bijącym serduszkiem ❤️ -
Już nie wiem co robić…. 6tc+5dni - dzis rano krawienie, wlasnie wracam or ginksa, 2 cm krwiak… juz nie plamie
( bardzo sie martwiee
♦️ 1 IUI 21.10.2022 - nie udane
♦️ 1 IVF 10.02.2023 - IMSI - 33 komórki, 23 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️ - PGT-SR :C odrzucone
♦️2 IUI 10.05.2023 - nie udane
🌺 09/2023 - ciąża naturalna// 11/2023 - poronienie 💔
♦️3 IUI 24.01.2024 - nie udane
♦️4 IUI 23.10.2024 - nie udane
♦️2 IVF 20.02.2025 - protokół krótki - ICSI 34 komórek pobranych, 29 zapłodnionych ¦14.02.2025r punkcja. Mam 8❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️ hiperstymulacja
♦️ 18.03.2025 FET 4AA - czekam na wyniki
3dpt - beta 0,2, prog - 35 -
W drugiej ciąży miałam nawracające plamienia co chwilę... Za każdym razem przyczyna była inna, a najczęściej - nieznana 😉 Pierwsze plamienie zaczęło się kilka dni po skończeniu plamienia implementacyjnego, leżałam kilka dni w szpitalu, a później jeszcze 2 tygodnie L4. Wróciłam do pracy na kilka tygodni i znów plamienie wróciło... To się powtórzyło kilka razy, aż w 27 tc było intensywniejsze plamienie i w szpitalu już dziecku dawali steryd na rozwój płuc 😔 Ale wyszłam ze szpitala, nie wróciłam już do pracy i do końca ciąży było ok 😊
Z przyczyn plamień, jakie mi zdiagnozowano to były to przede wszystkim infekcje bakteryjne lub grzybicze pochwy i nadżerka (i tutaj z prawdopodobnie sami ją podrażniliśmy w trakcie stosunku 😑 Oczywiście nadżerkę miewam tylko w ciąży, na co dzień wszystko wygojone). We wczesnej ciąży lekarze zwykle celują w niedobór progesteronu i stąd duphaston, u mnie się to nigdy nie sprawdziło - wydaje mi się, że duża część tych początkowych plamień jest fizjologiczna, wywołana rozciąganiem się macicy, zmianami w szyjce itd. Wiem, że największy stres to właśnie ta niepewność, czy to coś normalnego, czy już początek problemów i trzeba pędzić do lekarza 😔 Dlatego uważam, że z każdym plamieniem trzeba iść do lekarza, ale jeśli on nie widzi nic niepokojącego, to trzeba wierzyć, że będzie dobrze 😊 Jak to mówią lekarze - silnemu, zdrowemu zarodkowi plamienie nie zaszkodzi, a tym słabszym czy nieprawidłowym nawet brak plamień nie pomoże 😔
Trzymajcie się dziewczyny i dawajcie znać jak się sytuacja rozwija 👍👩❤️👨 35 lat
1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
14.05.2025 kolejna wizyta
04.06.2025 II badanie prenatalne
22.10.2025 TP
_______
Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie -
I co jeszcze chciałam od siebie dodać - zdarzały mi się krwiaki w ciąży, ale u mnie akurat nigdy nie było z nich krwawienia, zawsze się wchłaniały. Nie wiem, czy to ma jakiś związek z Clexanem, na którym jestem... 🤔👩❤️👨 35 lat
1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
14.05.2025 kolejna wizyta
04.06.2025 II badanie prenatalne
22.10.2025 TP
_______
Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie -