Progesteron a plamienia w 6 tc
-
Hej. Nie znalazłam tematu który rozwialby moje wątpliwości w tej kwestii.
Dwa dni temu miałam dość duze plamienia i trafilam na sor. Zrobili mi badania i usg. Wszystko jest w porządku powiedzieli że placenta(łożysko) przykleja się do ściany macicy i trafiło na naczynie krwionośne. Dostałam progesteron (utrogestan 200) na noc dopochwowo. Wczoraj wkładka była czysta. Dzisiaj jak wstalam zauważyłam na wkladce jak przypuszczam resztę globulki z różową krwią.
Czy po progesteronie może wystąpić takie coś? Któraś z was tak miała?
Nic mnie nie boli. Jak jutro się to powtórzy to na pewno zglosze się do lekarza.Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
6cs po poronieniu ROŚNIJ AMELKO
-
Spotkałam się z opiniami w internecie jak i lekarz też mi mówił, że przyjmując leki dopochwowo można sobie podrażnić szyjkę i mogą występować delikatne plamienia.12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
No kurcze mały ten progesteron, choć wahania w ciągu doby ma podobno o nawet 50%.
Ja przyjmowałam w jednej z ciąż na dobę 100mg Luteiny w dawce 50mg 2x1, a teraz przyjmuję 200mg, ale tabletki 100mg 2x1.
Ja badałam w ciąży progesteron tylko raz, w 24dc, beta była wtedy 46,6 a progesteron 39ng, bez żadnych leków, zaczęłam brać Luteinę bo krwawiłam delikatnie i tak poroniłam wtedy
Cóż, wysoki progesteron nie daje żadnej gwarancji a i niski nie przekreśla, ale ja bym się skonsultowała z lekarzem jak najszybciej w sprawie wyniku. Może każe zwiększyć dawkę, dobrze by było gdyby nei spadał poniżej 15 ng.
12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
-
Konsultowalam wynik progesteronu to kazali czekać i brać 200g na noc dowcipnie. Twierdzą że beta hcg jest wysoka i to załatwia wszystko. Plamienia ciągle mam z przerwami. Małe ilości tylko na papierze jak się podcieram. Wizytę mam w środę. Serce na usg w szpitalu było więc mam nadzieję że teraz też będzie.Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Cóż, po prostu trzymam kciuki Miałam koleżankę która jakoś od 6tc do 10 chyba delikatnie plamiła przy podcieraniu i wszystko jak najbardziej ok z dzidziusiem
Kim87 lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
-
Jacqueline wrote:Cóż, po prostu trzymam kciuki Miałam koleżankę która jakoś od 6tc do 10 chyba delikatnie plamiła przy podcieraniu i wszystko jak najbardziej ok z dzidziusiemMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Też miałam plamienie po luteinie dopochwowej, brązowo- kakaowe. Lekarz zmienił mi z dopochwowej na doustną (2x po 50 mg do ustania plamień potem 1x 50 mg) i od razu po zmianie ustało. Być może te tabletki podrażniają i tak delikatne i ukrwione wnętrzności
-
Zastanawiam się, czy i mnie nie dotyczy problem plamień po Luteinie...
W poprzedniej ciąży zaczęłam lekko krwawić w terminie @ i od 2 dnia plamienia brałam Luteinę dopochwową, p 8 dniach całkowicie zanikło plamienie i na 10 dni całkowita cisza, ani kropelki nawet beżowo zabarwionego śluzu.
A teraz - od pozytywnego testu biorę Luteinę dopoch. 2x1, i praktycznie od razu zaczęły się plamienia, również termin @, jednego wieczora było trochę czerwone i myślałam już, że biochemiczna, ale 2 następne dni tylko różowo/brązowy śluz, a teraz już 4 dzień z rzędu rano jak biorę Luteinę, to jest takie pasmo śluzu zabarwione na bordowo/brunatno i do końca dnia nic lub jednorazowo jeszcze taka sytuacja.
Mój gin chyba na urlopie a ja osiwieję zaraz
Zastanawiam się skoro biorę tabletki 100mg 2x1 to ile by mi musieli dać tej doustnej, skoro ta dowcipna lepiej się wchłania i jej daje się mniej niż doustnej... No chyba, że dadzą trochę tego pod język + Duphaston... Nieważne co, byle ta ciąża zakończyła się tak samo jak pierwsza12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
-
Dziewczyny była na kontroli u gina. Generalnie ja nie mam luteiny tylko ten Utrogestan 200 mg. Brałam go dotychczas 1 x na wieczór a teraz 3x dziennie. Gin mi powiedział że mój wynik progesterony jest ekstremalnie niski ale dzidzi sie rozwija i ma serducho.
Zobaczymy jak bedzie nie była w stanie powiedziec czy to ten niby okres czy implatacja placenty , krew wychodzi z macicy jak oceniła.
Mam leżeć i zglosić się za 2 tygMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Mały up date w mojej sprawie. Biorę ten prog 3 x dzienni od 4 dni i chyba jest poprawa. Nie widuję już czesto rózowych plamien, raczej brązowe i to jak wyłazi mi z globułką, czasem jakby śluz brązowy. Nic nie boli nic nie kłuje wiec biore to jako postęp na + za póltora tygodnia mam wizyte i zobaczymy jak tam ma sie dziecieMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Kim - a do tej pory pokazywała Ci się jasna krew oprócz różowego śluzu ? Bo ja również borykam się z różnego rodzaju plamieniami, niby nie ma tego dużo, na początku raz pokazała mi się jasna krew, potem był to brunatno bordowy śluz, przeważnie rano i wieczorem , a w ciągu dnia praktycznie nic, ostatnio 2 dni wieczorem i dziś rano pokazuje się jasna krew Ja przyjmuje Luteinę 100mg 2x1 i myślę, czy to szyjka się podrażnia czy co innego się dzieje Betę zrobiłam w sobote, ładna, nieco ponad 2000 i progesteron był 33ng.
Ale tak całkiem leżysz plackiem i tylko jeść i siusiu wstajesz czy polegujesz po prostu jak najwięcej?12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
-
Jacqueline wrote:Kim - a do tej pory pokazywała Ci się jasna krew oprócz różowego śluzu ? Bo ja również borykam się z różnego rodzaju plamieniami, niby nie ma tego dużo, na początku raz pokazała mi się jasna krew, potem był to brunatno bordowy śluz, przeważnie rano i wieczorem , a w ciągu dnia praktycznie nic, ostatnio 2 dni wieczorem i dziś rano pokazuje się jasna krew Ja przyjmuje Luteinę 100mg 2x1 i myślę, czy to szyjka się podrażnia czy co innego się dzieje Betę zrobiłam w sobote, ładna, nieco ponad 2000 i progesteron był 33ng.
Ale tak całkiem leżysz plackiem i tylko jeść i siusiu wstajesz czy polegujesz po prostu jak najwięcej?
Co do odpoczywania to leże i staram się tylko na siku i szamanko wstawać.
Nie powiem bo byłam w sklepie w sobote ale strasznie mnie to zmeczyło.
Kochana ja uważam że póki nie ma krwawienia jak przy miesiączce i bóli to nawet małe ilosći żywej krwi mogą się zdarzyć.
Na papierze raczej czysto może w okolicy aplikacji globułki robi się bardziej kawowo.
Wiesz mnie w szpitalu powiedzieli tak że jak są plamienia to nie jest to nic grożnego, Zdarza się w 4 na 5 ciąż. A 9/10 ciąż które jak jest juz serce się donosi. U mnie krew wychodzi z macicy wiec może to być tak że złuszcza się cześć macicy w której nie ma grocha. Też się zdarza . Na pewno poteguje to wynik mojego proga. Ja przy wyniku 6,07 miałam bete już na poziomie +5297 i mówili że jest ok.
Gadałam z koleżanką i się okazało że ona tak jak ja nie miała żadnych objawów ciązy czyli mdłości czy zawrotów ale plamiła 2 mc. Teraz ma 4 letniego zdrowego chłopaka.
Wiem że się martwisz. Ale nic poza spokojem nie możesz zrobić. Trzeba wierzyć że bedzie dobrze Odpoczywaj nie dźwigaj nie podnoś rąk do góry.Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-
Oprócz tej szczęśliwej ciąży to w dwóch widziałam serduszko jak bije, a potem stanęło Jedna biochemiczna, jeszcze szybciej się skończyła niż zaczęła.
W związku z tymi plamieniami ostatnimi zgłosiłam się na IP.
Pani doktor szybko bo szybko, ale zrobiła usg.
W macicy widać pęcherzyk ciążowy z jakąś plamką w środku, ale nie chciała zmierzyć za bardzo . Generalnie rozmiar pęcherzyka jak patrzyłam w internecie to tak w miare pokrywa się z wiekiem ciąży z OM.
Krwiaków nie widać, plamienie nie wiadomo ską. Podobno mam bardzo unaczynioną macicę. Więc to może od tego? Sama już nie wiem, powiedziała, że to na pewno nie od Luteiny, a inny lekarz miesiąc temu powiedział, że mogą się plamienia po lekach dopochwowych zdarzać .
I kazała przyjść za 3 tygodnie jeśli plamienie nie będzie się pogarszać.
Także oby nasze groszki były silne12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
-
Jacqueline wrote:Oprócz tej szczęśliwej ciąży to w dwóch widziałam serduszko jak bije, a potem stanęło Jedna biochemiczna, jeszcze szybciej się skończyła niż zaczęła.
W związku z tymi plamieniami ostatnimi zgłosiłam się na IP.
Pani doktor szybko bo szybko, ale zrobiła usg.
W macicy widać pęcherzyk ciążowy z jakąś plamką w środku, ale nie chciała zmierzyć za bardzo . Generalnie rozmiar pęcherzyka jak patrzyłam w internecie to tak w miare pokrywa się z wiekiem ciąży z OM.
Krwiaków nie widać, plamienie nie wiadomo ską. Podobno mam bardzo unaczynioną macicę. Więc to może od tego? Sama już nie wiem, powiedziała, że to na pewno nie od Luteiny, a inny lekarz miesiąc temu powiedział, że mogą się plamienia po lekach dopochwowych zdarzać .
I kazała przyjść za 3 tygodnie jeśli plamienie nie będzie się pogarszać.
Także oby nasze groszki były silneMama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
-