Ryzyka trisomii 21, 18, 13 po badaniu prenatalnym i biochemicznym
-
Dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki biochemii podczas I badania prenatalnego. USG jest idealne, żadnych nieprawidłowości, ryzyka trisomii:
ryzyko skorygowane: trisomia 21 - 1:14920, trisomia 18 - 1:2244, trisomia 13 - 1:8245. Wszystkie ryzyka są niższe niż ryzyko podstawowe wyliczone dla każdej kobiety w moim wieku (28 lat). Lekarz chciał mnie namówić na test NIFTY - 3000zł, bo zalecany jest każdemu kto ma większe ryzyko niż 1:2500. Czy uważacie że moje ryzyka są ok? i czy warto robić takie kosztowne badania skoro ostatecznie ryzyka i tak są niskie a do tego badanie USG wyszło bez zarzutu? Ktoś był w podobnej sytuacji?
05.2013 [*]
-
nick nieaktualnyJa bym nie robila. Wyniki wyszły dobre,więc moim zdaniem szkoda wydawać kasę. Chyba,ze masz jej sporo,to nie zaszkodzi zrobic to badanie.
Ogólnie,to poszłaby jeszcze do innego lekarza zrobić to badanie i zobaczyc co powie drugi lekarz.
Ja w ciąży zawsze porównywałam opinie lekarzy,bo miałam tez problem.
Idź jeszcze do innego sie zapisz na to badanie. Ja bym tak zrobiła...trzymam kciuki.FeliceGatto lubi tę wiadomość
-
JA bym powtórzyła tylko usg prenatalne, bo to akurat zawsze porównywałam u dwóch lekarzy. a żadnego nifty nie robiła. Wydaje mi sie że lakarz ci cos ściemnia, bo nigdy nie słyszałam że przy ryzyku niższysz niż 1:2500 kieruje sie na NIFTY, przy ryzyku mniejszym niż 1:250 może i owszem ale te wyniki które Ty masz moim zdaniem sa super, a 3000 droga nie chodzi.
W kazdym razie decyzja nalezy do Ciebie:)FeliceGatto lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
nick nieaktualny
-