Silny stres
-
Hej. Czy silny stres moze spowodowac poronienie?
Mialam dzis bardzo silna sytuacje stresowa, jestem roztrzesiona, placze. Boje sie ze zaszkodze dziecku. Jestem w 14 tyg.
Oczywiscie probuje sie uspokoic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 11:53
marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnynooo...ja to miałam tyle płaczu i tyle nerwów,że szkoda gadać...Z problemu na problem(za każdym razem miałam duże ryzyko,że stracę dziecko).Ale z dzidziulkiem póki co-wszystko prawidłowo:) Ja ogólnie jestem nerwus,przejmuje się wszystkim bardzo,więc przeżyłam naprawdę mega stres,mega płacz od samego początku,aż do teraz...Dzidziulek wszystko czuje,ale nie idzie zapanować nad tym wszystkim...Ja łykałam melisę w tabletkach-ziołowe...troszke pomagały...
-
Dzieki dziewczyny. Jest lepiej, chociaz problem nie do konca rozwiazany. Magnez wzielam.marzec 2015 - okropna angina w początku ciąży - oby było dobrze
grudzień 2014 - laparoskopia kamicy żółciowej
czerwiec 2014 - laparoskopia torbieli jajnika
grudzień 2013 - (*) Kazik 12 tc
-
Kochana może... i jest bardzo niebezpieczny. Bierz głębokie oddechy na start i jak masz możliwoś zwiewaj z miejsca zdarzenia aby jak najszybciej się uspokoić. Ja też mam teraz ciężko. I bardzo się boję, czuję jak bóle po stresie się nasilają. Mam w rodzinie przypadek poronienia po stresie.
Także oddychaj i nie daj się
-
Badania nie potwierdzaja powiazania stresu i poronienia, ale to napewno nie pomaga. Pamietaj, ze przez hormony w ciazy jestes bardziej podatna na stres (placzliwosc i zmiany nastroju to norma)
Jezeli jestes bardzo zestresowana postaraj sie wyjsc na zewnatrz, oddychaj gleboko swiezym powietrzem, placz uwalnia emocje a jezeli Twoj partner lub bliska osoba jest przy Tobie popros o przytulenie - brzmi banalnie, ale przytulanie obniza napiecie network miesni i uspokaja.
Jezeli mimo to masz skurcze i sie zle czujesz wez nospe, ale nie przesadzaj z nia. Pamietaj ze w wielu krajach nospa jest albo wycofana z obiagu albo na recepte (badania wykazaly ze obniza nie tylko napiecie miesniowe u mamy ale rowniez u dziecka ktore w pozniejszym czasie moze miec ze zespol obnizonego napiecie zuchwowego - problem w chwytaniem sutka, otwarta buzia, wieksze slinienie sie itp) a to ze w Polsce jest ogolnie dostepna nie znaczy ze mozna ja lykac jak dropsy na kazdy skurcz.
Lekkie skurcze sa czyms normalnym, a delikatny masaz brucha rowniez pomaga. -
Spokojnie, tylko spokojnie Miałam mnóstwo stresu w poprzedniej ciąży, mała urodziła się w 41 tygodniu, zdrowa, do 6 miesiąca życia aniołek, teraz pokazuje różkiAniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -