X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr USG prenatalne I trymestru- w 2D czy 3D?
Odpowiedz

USG prenatalne I trymestru- w 2D czy 3D?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanie do dziewczyn po badaniu prenatalnym I trymestru: czy USG było wykonywane w 2D czy 3D? Jak długo trwało?

Czy jeśli mialyscie do tego robiony test PAPPA to czy krew pobierana była tego samego dnia co USG, czy wcześniej, a wyniki konsultowane w czasie USG?

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    usg w 2d, trwało nie dłużej niż 10 minut, PAPPA pobierane następnego dnia, wynik z wyliczonym ryzykiem dostałam na maila. Badanie wykonywał lekarz prowadzący z certyfikatem FMF

• Invis Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _strawberry_juice dzięki za odpowiedź :) Czy może ktoś jeszcze się wypowiedzieć? :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również 2d trwało ok 20 minut (wszystko zależy podejscia ginekologa) krew na papp-a oddawalam dwa dni wczesniej

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • mietata Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 11:22

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2d i krew oddana w ten sam dzien. usg trwalo ok30min dzidzius sie chowal ;)
    na skorelowanie wynikow obu badan teraz czekam. oblicza prawdopodobienstwo trisomii itd;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 07:45

6sutskjolve431gm.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Invis, usg 3d to raczej bajer dla rodziców, nie jest niezbędne do przeprowadzania badań genetycznych. Ja krew na pappa mam mieć pobieraną tego samego dnia i nie miałam możliwości wcześniej (robię na NFZ)

Nie wiem, pytam z ciekawości :P Ja w poprzedniej ciąży miałam tylko połówkowe i było ono w 3D, myślałam więc że to pierwsze prenatalne również jest.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • polozna_patrycja Debiutantka

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam w czwartek, dokładnie w 11plus0, wszystko było ładnie widać. 2D, około 10 minut, krew tego samego dnia!

polozna_patrycja
  • Mała1106 Znajoma

Wysłany: 18 lipca 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny w którym tygodniu miałyście robiony test PAPPA?

• BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pappa wykonuje się między 11 a 14tc, tak jak I prenatalne. Osobiście nie polecam tego badania, poczytaj sobie o jego skuteczności. Mi w krwi wyszło podwyższone ryzyko downa, prawdopodobnie dzieciątko jest zdrowe, ale ile się stresu przez to najadłam... oczywiście potem namawiano mnie do amniopunkcji, na którą się nie zgodziłam w obawie przed powikłaniami.

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w ogóle to na 3D w tak młodej ciąży raczej nic nie byłoby widać, ponoć najlepiej "szarpnąć się" na nie po 30 tg ciąży, kiedy dziecko ma ukształtowaną twarzyczke i jest bardziej podobne do ludzkiej istoty :P

Ale tak jak ktoś już pisał, 3D nie ma wartości diagnostycznej, to raczej dla przyjemności rodziców.

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pappa robiłam w 12t1d ciąży, było to tydzień przed usg genetycznym. Samo usg trwało GODZINĘ! :D dziecko spało i nie chciało się obrócić bokiem tak żeby zbadać to co najważniejsze czyli przezierność karkową. Istny cyrk, musiałam wstawać z leżanki i podskakiwać a i tak dzieciak nie chciał się obudzić. Ostatecznie lekarz kazał mi iść na spacer i zjeść batona, jak wróciłam to maluch był obrócony i dało się wszystko zmierzyć. Badanie było w 2D i co ciekawe transwaginalnie bo jestem dość tłusta i przez brzuch mało było widać.

Dariaa^, Lukrecja lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • Carisma Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem umówiona na oddanie krwi na 11 tydzień (10 tygodni + 2 dni). USG genetycznie będę mieć za to w 13 tygodniu (12 tygodni + 2 dni). Badanie będą robione w klinice, która się w tym specjalizuje więc chyba wiedzą co robią ;)

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem umówiona na badanie prenatalne dokładnie w 12t + 0d i tego samego dnia będę miała pobierana krew i badanie USG :-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Ja jestem umówiona na badanie prenatalne dokładnie w 12t + 0d i tego samego dnia będę miała pobierana krew i badanie USG :-)

Miałam tak samo w pierwszej ciąży. Wynik z krwi wraz z przeliczonym ryzykiem dostałam potem na maila.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    Pappa wykonuje się między 11 a 14tc, tak jak I prenatalne. Osobiście nie polecam tego badania, poczytaj sobie o jego skuteczności. Mi w krwi wyszło podwyższone ryzyko downa, prawdopodobnie dzieciątko jest zdrowe, ale ile się stresu przez to najadłam... oczywiście potem namawiano mnie do amniopunkcji, na którą się nie zgodziłam w obawie przed powikłaniami.

hej, rowniez zrobilam testy pappa - i wyszly zle ;// widze ze mialas podobne wyniki - czy urodzilas zdrowa corcie?

• Kajula Ekspertka

Wysłany: 26 października 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Czy po tym usg dostajecie zdjęcia z wymiarami malucha czy na kartce są wszystkie wymiary ? A może dostaje się filmik,który można później pokazać rodzinie ?

34bw3e3kdxys4dma.png
    Nasz Aniołek 10tc [*] 10.05.2013r
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ