USG prenatalne I trymestru- w 2D czy 3D?
-
Witam, mam pytanie do dziewczyn po badaniu prenatalnym I trymestru: czy USG było wykonywane w 2D czy 3D? Jak długo trwało?
Czy jeśli mialyscie do tego robiony test PAPPA to czy krew pobierana była tego samego dnia co USG, czy wcześniej, a wyniki konsultowane w czasie USG?
-
nick nieaktualny
-
mietata wrote:Invis, usg 3d to raczej bajer dla rodziców, nie jest niezbędne do przeprowadzania badań genetycznych. Ja krew na pappa mam mieć pobieraną tego samego dnia i nie miałam możliwości wcześniej (robię na NFZ)
Nie wiem, pytam z ciekawości Ja w poprzedniej ciąży miałam tylko połówkowe i było ono w 3D, myślałam więc że to pierwsze prenatalne również jest.
-
Pappa wykonuje się między 11 a 14tc, tak jak I prenatalne. Osobiście nie polecam tego badania, poczytaj sobie o jego skuteczności. Mi w krwi wyszło podwyższone ryzyko downa, prawdopodobnie dzieciątko jest zdrowe, ale ile się stresu przez to najadłam... oczywiście potem namawiano mnie do amniopunkcji, na którą się nie zgodziłam w obawie przed powikłaniami.
-
a w ogóle to na 3D w tak młodej ciąży raczej nic nie byłoby widać, ponoć najlepiej "szarpnąć się" na nie po 30 tg ciąży, kiedy dziecko ma ukształtowaną twarzyczke i jest bardziej podobne do ludzkiej istoty
Ale tak jak ktoś już pisał, 3D nie ma wartości diagnostycznej, to raczej dla przyjemności rodziców. -
pappa robiłam w 12t1d ciąży, było to tydzień przed usg genetycznym. Samo usg trwało GODZINĘ! dziecko spało i nie chciało się obrócić bokiem tak żeby zbadać to co najważniejsze czyli przezierność karkową. Istny cyrk, musiałam wstawać z leżanki i podskakiwać a i tak dzieciak nie chciał się obudzić. Ostatecznie lekarz kazał mi iść na spacer i zjeść batona, jak wróciłam to maluch był obrócony i dało się wszystko zmierzyć. Badanie było w 2D i co ciekawe transwaginalnie bo jestem dość tłusta i przez brzuch mało było widać.
Dariaa^, Lukrecja lubią tę wiadomość
Jagna 24.01.2018
-
anitka710 wrote:Ja jestem umówiona na badanie prenatalne dokładnie w 12t + 0d i tego samego dnia będę miała pobierana krew i badanie USG
Miałam tak samo w pierwszej ciąży. Wynik z krwi wraz z przeliczonym ryzykiem dostałam potem na maila.Matylda
-
nick nieaktualnyBurzaHormonów wrote:Pappa wykonuje się między 11 a 14tc, tak jak I prenatalne. Osobiście nie polecam tego badania, poczytaj sobie o jego skuteczności. Mi w krwi wyszło podwyższone ryzyko downa, prawdopodobnie dzieciątko jest zdrowe, ale ile się stresu przez to najadłam... oczywiście potem namawiano mnie do amniopunkcji, na którą się nie zgodziłam w obawie przed powikłaniami.
hej, rowniez zrobilam testy pappa - i wyszly zle ;// widze ze mialas podobne wyniki - czy urodzilas zdrowa corcie? -