Witaminy czy pożywne jedzenie.
-
W pierwszej oraz teraz w drugiej ciąży biorę witaminy dla kobiet w ciąży oraz kwasy omega 3 z alg morskich również dla kobiet w ciąży. Uważam, że najbardziej zbilansowana dieta nie dostarczy wszystkich witamin potrzebnych w ciąży. Ponad to aby jedzenie było faktycznie pełne wartościowych składników należałoby je kupować tylko w sklepach z ekologiczna, zdrową żywnością- jeżeli tam je kupujesz to jest szansa, że odżywiasz się zdrowo i zaspokajasz potrzeby Twojego organizmu oraz dzidziusia. Wiem, że nawet ciemne pieczywo często nie jest tak wypiekane i z takich produktów, aby było zdrowe. Nie wspominając już o mięsie oraz o owocach i warzywach pryskanych chemią bez umiaru.
agnieszka1804 lubi tę wiadomość
-
Witaminy biorę Falvit mama- nie odbiegają one składem od innych, a mają przystępną cenę, a omega biorę Omegamed- DHA jest w nim pozyskiwany z alg i dzięki temu nie jest zanieczyszczony oraz lepiej przyswajalny. Są 3 rodzaje Omegamed- ja biorę tylko ten z kwasami Omegamed DHA(można jeszcze kupić np z witaminami wtedy jest 30 kapsułek witamin i 30 omega, ale się to nie opłaca finansowo).
-
Ja z supementó biorę tylko kwas, choć pewnie nawet tego nie muszę. Jestem owowegetarianką i podstawą mojej diety są przede wszystkim warzywa, później kasze, owoce, orzechy i pestki, trochę jaj. Trochę martwię się o żelazo. W pierwszej ciąży suplementowałam , a były to wakacje, czyli dostępność żelaza w produktach ogromna. No ale wtedy nie byłam wege. Zobaczymy jak będzie tym razem - szczególnie, że jesienią i zimą poziom żelaza w organiźmie przeważnie jest niższy:)
Jeśli chodzi o inne suplementy przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży, pamiętam, ze mój ginekolog w pierwszej ciąży stanowczo i kategorycznie zabraniał mi tego w pierwszym trymestrze, a i później też był sceptycznie nastawiony. Ja jednak brałam, ponieważ bałam się niedoborów. Teraz pewnie odpuszczę sobie te witaminki, ponieważ i tak słabo się wchłaniają Wszystkim życzę zdrowia -
cati - białko jest prawie w każdym produkcie spożywczym, nie ma go tylko w olejach. Natomiast wszystkie witaminy dostępne w mięsie znaleźć można w zbożach, warzywach i orzechach. Spokojnie można obejść się bez witamin w tabletkach. Znam mnóstwo osób, które urodziły zdrowe dzieci na diecie nawet nie wegetariańskiej, a wegańskiej. Z resztą dieta wegetariańska została uznana za optymalną na każdym etapie rozwoju, uwzględniając również ciążę oraz okres karmienia. Mówimy oczywiście o dobrze zbilansowanej diecie, ale to się tyczy przecież także diety konwencjonalnej. Wszelkie mity dotyczące wegediety biorą się z silnie zakorzenionej tradycji, że mięso daje energię oraz po prostu z niewiedzy. Odżywiać się trzeba umieć, obojętnie czy się je mięso czy nie. Pozdrawiam serdecznie
-
Aj zapomniałam dodać, że biorę b12. To dlatgo, ze stale ją suplementuję (chociaż głosy sa podzielone czy tak naprawdę trzeba to robić). Ja biorę dla bezpieczeństwa. witamina ta nie jest toksyczna, a nadmiar wydalany jest z organizmu. Dużo zdrowia
cati lubi tę wiadomość
-
Mi ginekolog polecił Prenatal Complex ale kupiłam Prenatal Classic (myślałam, że Prenatal obojętne, który) i dopatrzyłam się, że na opakowaniu pisze, że od 2 trymestru dopiero, więc muszę poczekać Teraz kończę jeszcze Falvit i biorę kwas foliowy 2 tabl. po 200 jednostek i chyba kupię póki co ten Falvit Mama, bo tańszy jest.08.-09.2020 r. 💔
06.07.2015 r.
08.02.2018 r.
05.11.2020 ll 🥰
-
Na rynku jest bardzo dużo suplementów diety dla Kobiet w ciąży i są nimi: Falvit Mama, Prental, Vita miner prenatal, Femibion ja ten brałam -http://www.femibion.pl/femibion-natal-1., od drugiego trymestru natomiast - Pharmaton bo zawiera kwasy Omega 3 - ale jest dość drogi, więc zmieniłam na Ladee Vit(ten sam skład, ale o wiele tańszy).
Podobno bardzo ważne są te kwasy Omega 3-zawierają je również orzechy włoskie
https://www.maluchy.pl/ci-69369.png
"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka" -
Rzeczywiście kwasy są bardzo ważne. Oprócz wspomnianych orzechów, siemię lniane zawiera duże ich ilości. Trzeba tylko przyjmować je świeżo zmielone, ponieważ omega 3 szybko utleniają się. Można pić olej lniany, wartość jednak ma ten dobrze przechowywany
-
Czesc dziewczyny,
mam pytanie odnosnie witaminy C. Ginekolog na pierwszej wizycie tj w 5 tyg. ciązy powiedziała ze mam codziennie brac witamine C 200 mg i 2 x rutinacea. Zapisała mi to profilaktycznie, gdy powiedziałam ze w pracy dużo osób chorych. Dwa tyg. pozniej zapytałam sie czy dalej mam brac te witaminy i potwierdziła, że tak. Dzis w 8 tyg. byłam u innego ginekologa, który powiedział by nie brac witaminy C nie jest wskazana w ciązy. Czy wy cos wiecie na ten temat? Strasznie sie boje ze moglam zaszkodzic dziecku. Witamine C i rutinacea brałam 15 dni:(
-