Witaminy na poczatku ciazy
-
Witam was kochane, jestem w 7 tyg ciazy kilka dni temu bylam u gin i Pani kazala mi brac folik 2 tabletki 2 razy dziennie. Na opakowaniu pisze zeby brac 1 tabletke i teraz martwie sie czy ja nie biore ich za duzo? Nie chcialabym zaszkodzic dzieciatku.. Do tego mam brac jeszcze 1 tab kwasu omega 3. A jak to u was jest z witaminami? Co jecie? I co myslicie o tym foliku?
-
nick nieaktualny
-
Ja biorę tylko folik. Byłam u trzech lekarzy i każdy zalecał tylko kwas foliowy i żadnych innych witamin. Oczywiście zdrowe odżywianie.
No i cały czas się denerwuję, czy aby na pewno dostarczam dzidzi wszystkich potrzebnych witamin. -
nick nieaktualny
-
Mi również nie polecił firmy kwasu omega 3 tylko powiedział że ma być to kwas dla kobiet w ciąży więc myśle, że niczym się nie sugerował ewentualnie zdrowiem dzidziusia martwi mnie jedynie że bierzecie po 1 tabletce kwasu foliowego a ja mam brać ich aż 4! Może na tym usg wyszło coś nie tak i Pani mi nie powiedziała..
-
hmmm chciałam sprawdzić czy powinnam zacząć łykać jakieś witaminki i w sumie nie wiem, bo co lekarz to inna opinia, jak na razie biorę 1 tabletkę kwasu foliowego, może jak będę po wizycie coś zaleci dodatkowo, w każdym bądź razie na etapie starania mówił, że nie mam brać witamin jak jestem zdrowa, tylko obowiązkowo kwas zalecił 2-3 miesiące przed starniami
-
Z witaminami to jest tak, ze jesli ktos bierze kwas foliowy (jedna dziennie) i witaminy, to musi zobaczyc w skladzie witamin ile kwasu foliowego zawiera jedna tabletka. Z tego co wiem, to nie mozna przekraczac zalecanej dziennie dawki kwasu. Ja biore na przemian - jeden dzien valvit, drugi kwas foliowy, bo to by bylo za duzo, tak poradzila mi oddzialowa na ginekologii. Tym bardziej, ze pije kawe - coffee mama, ktora tez zawiera kwas foliowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2014, 13:23
-
kittykate wrote:ja póki co biorę folik 1 tabl. przed ciążą brałam też mag B6 ale chyba zrezygnuję teraz co myślicie ?
No wlasnie ja tez bralam przed mag i nie wiem czy teraz mozna, przerwalam ale sama nie wiem. Wie ktos cos o tym ?
Olka86 lubi tę wiadomość
-
Mnie pierwsza wizyta u lekarki czeka 5 maja, ale umawiając się pani dr spytała: jakie witaminy pani bierze? Odpowiedziałam, że Pregna Plus, powiedziała, że bardzo dobrze. Pregna Plus zawiera już w sobie kwas foliowy, więc z Foliku kazała zrezygnować.
Czyli racja, co lekarz to opinia, jedni każą brać od razu inni wcale.
-