Zgaga- Ratunku !
-
Migdały. Ograniczyć bardzo gorące posiłki i napoje, bo rozpulchniają żołądek i powodują zgagę. Obserwować po czym zgaga atakuje (u mnie np. po pomidorach) i wyeliminować ten produkt z diety. Nie kłaść się od razu po posiłku. I jak trzeba spać na wpółsiedząco. A mleka bezlaktozowego też nie możesz? Bo mi mleko najbardziej pomaga na zgagę. A teraz w 3 trymestrze potrafi być okropna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 15:27
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Moja mama w obu ciazach miala zgage non stop przez caluska ciąze. Nie bylo chwili, ani leku czy produktu zeby przechodzila. Pomagał jedynie poród ;p
Niestety takie są uroki, jedne wymiotują, drugie maja zgage, trzecie okropne bole glowy. Pocieszajace jest to, że ciaza szybko mija, a wtedy wszystko przechodzi
-
Najważniejsze to chyba nie jeść nic kwaśnego, tłustego i słodkiego przed snem.. A najlepiej w ogóle nie jeść przed snem :p Mleko owszem, pomaga. Ja dobijając do 35. tyg. i tak w zasadzie muszę spać na siedząco, miałam już zgage nawet po napiciu się wody Takie uroki ciąży..
-
Majka90 wrote:Spróbuję z migdałami, dzięki!
Właśnie, zaobserwowałam, że po cytrusach i ogórkach mi doskwiera..
Podbijam temat - od dzisiejszej nocy męczy mnie zgaga... Wczoraj zjadłam pół garnka zupy pomidorowej, tylko ona mi smakowała. No i chyba od tego. W nocy musiałam wstać i zrobić herbatkę z kminku i majeranku + szklanka wody z cytryną... Pomogło. Dzisiaj na śniadanie zjadłam serek wiejski light z rzodkiewką i szczypiorkiem, no i po paru godzinach znowu piecze
Przypomniałam sobie, że mam mleko migdałowe - może pomoże..? Herbatka kminkowo-majerankowa jest całkiem niezła
Najgorsze, że właśnie do pomidorów, cytrusów, kiszonek mnie ciągnie, a twarożek mogłabym jeść non stop
-
ja miałam w 1 ciazy... i ciagle Renne brałam bo tylko to lekarz mi polecił i mleczko z apteki takie na zgage ale to mniej juz pomagało... ale chłopcy długich włosów nie mieli ale było ich dwóchAgata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY .
-
Mi pomaga mleko i używam bez laktozy bo zwykłego też nie mogę. Wystarczy jak np na śniadanie jem owsiankę na mleku a jak męczy wieczorem to zjem też na kolację. Można brać rennie i właśnie nie jeść kwaśnych produktów bo pobudzają zgagę. Dla mnie z tych wszystkich sposobów mleko jest najskuteczniejsze i ulga prawie natychmiastowa. W Biedronce i Lidlu mleko bez laktozy jest tanie. W niektórych sklepach kosztuje nawet 10 zł a tam ok 3
-
Agulaa30 wrote:a od kiedy was męczy zgaga? chodzi o tydzień ciąży... mi na szczescie na razie nic nie dokucza...
Trudne pytanie - mam wrażenie, że od początku ciąży ale jak patrzę do kalendarza - notowałam jakoś od 7 tc, rozkeciła się na dobre w 10tc. Ale to nie jest regułą, że w ciąży musisz mieć zgagę... Jedna ma zgagę, innna mdłości/wymioty, inna żadnych dolegliwości. Ja nie wymiotowałam,ale miałam mdłości, zwłaszcza wieczorem. No i zgaga. Ciesz się, że nic Ci nie dokucza -