X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Zgaga- Ratunku !
Odpowiedz

Zgaga- Ratunku !

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Przyszłe Mamy, czy Was też strasznie męczy zgaga ? Znacie jakieś sposoby na zniwelowanie tego nieprzyjemnego uczucia ?
    Kiedyś słyszałam, że szklanka mleka jest dobra, ale ja niestety nie mogę mleka...

PRAWIEMAMA
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migdały. Ograniczyć bardzo gorące posiłki i napoje, bo rozpulchniają żołądek i powodują zgagę. Obserwować po czym zgaga atakuje (u mnie np. po pomidorach) i wyeliminować ten produkt z diety. Nie kłaść się od razu po posiłku. I jak trzeba spać na wpółsiedząco. A mleka bezlaktozowego też nie możesz? Bo mi mleko najbardziej pomaga na zgagę. A teraz w 3 trymestrze potrafi być okropna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 15:27

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję z migdałami, dzięki!
    Właśnie, zaobserwowałam, że po cytrusach i ogórkach mi doskwiera..

PRAWIEMAMA
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama w obu ciazach miala zgage non stop przez caluska ciąze. Nie bylo chwili, ani leku czy produktu zeby przechodzila. Pomagał jedynie poród ;p

Niestety takie są uroki, jedne wymiotują, drugie maja zgage, trzecie okropne bole glowy. Pocieszajace jest to, że ciaza szybko mija, a wtedy wszystko przechodzi :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze to chyba nie jeść nic kwaśnego, tłustego i słodkiego przed snem.. A najlepiej w ogóle nie jeść przed snem :p Mleko owszem, pomaga. Ja dobijając do 35. tyg. i tak w zasadzie muszę spać na siedząco, miałam już zgage nawet po napiciu się wody ;) Takie uroki ciąży..

• Czokonusa Koleżanka

Wysłany: 17 maja 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka90 wrote:
    Spróbuję z migdałami, dzięki!
    Właśnie, zaobserwowałam, że po cytrusach i ogórkach mi doskwiera..

Podbijam temat - od dzisiejszej nocy męczy mnie zgaga... Wczoraj zjadłam pół garnka zupy pomidorowej, tylko ona mi smakowała. No i chyba od tego. W nocy musiałam wstać i zrobić herbatkę z kminku i majeranku + szklanka wody z cytryną... Pomogło. Dzisiaj na śniadanie zjadłam serek wiejski light z rzodkiewką i szczypiorkiem, no i po paru godzinach znowu piecze :(

Przypomniałam sobie, że mam mleko migdałowe - może pomoże..? Herbatka kminkowo-majerankowa jest całkiem niezła :)

Najgorsze, że właśnie do pomidorów, cytrusów, kiszonek mnie ciągnie, a twarożek mogłabym jeść non stop :(

svchhqvkl4g8fqeb.png
  • Gosiaczek1509 Koleżanka

Wysłany: 22 maja 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miewam rzadko ale jak już mam to migdały pomagają.

Aniołek 9tc (*) 10.02.2017

Kochany synuś Sebastian 07.12.2018 :*:*:*
    dxoml6d8w2mqpznm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 6 msc i nic nie pomagało... I obie ciąże i oboje dzieci mają długie włosy :D

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam w 1 ciazy... i ciagle Renne brałam bo tylko to lekarz mi polecił i mleczko z apteki takie na zgage ale to mniej juz pomagało... ale chłopcy długich włosów nie mieli :P ale było ich dwóch :D

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • Lusi31 1987 Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pomaga mleko i używam bez laktozy bo zwykłego też nie mogę. Wystarczy jak np na śniadanie jem owsiankę na mleku a jak męczy wieczorem to zjem też na kolację. Można brać rennie i właśnie nie jeść kwaśnych produktów bo pobudzają zgagę. Dla mnie z tych wszystkich sposobów mleko jest najskuteczniejsze i ulga prawie natychmiastowa. W Biedronce i Lidlu mleko bez laktozy jest tanie. W niektórych sklepach kosztuje nawet 10 zł a tam ok 3

• Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a od kiedy was męczy zgaga? chodzi o tydzień ciąży... mi na szczescie na razie nic nie dokucza... :D

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • Czokonusa Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do zgagi się już właściwie przyzwyczaiłam ;) :D Na mleko w ogóle nie mam ochoty. Migdały są dobre, zawsze noszę w torebce :D no i blister Rennie.

svchhqvkl4g8fqeb.png
  • Czokonusa Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    a od kiedy was męczy zgaga? chodzi o tydzień ciąży... mi na szczescie na razie nic nie dokucza... :D

Trudne pytanie - mam wrażenie, że od początku ciąży :D ale jak patrzę do kalendarza - notowałam jakoś od 7 tc, rozkeciła się na dobre w 10tc. Ale to nie jest regułą, że w ciąży musisz mieć zgagę... Jedna ma zgagę, innna mdłości/wymioty, inna żadnych dolegliwości. Ja nie wymiotowałam,ale miałam mdłości, zwłaszcza wieczorem. No i zgaga. Ciesz się, że nic Ci nie dokucza :) :)

svchhqvkl4g8fqeb.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ