X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Amniopunkcja
Odpowiedz

Amniopunkcja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa tygodnie temu miałam badanie prenatalne, które wyszło wzorowo. Sam lekarz wielokrotnie podkreślał, że dziecko jest super, wszystko idealnie i zero zmartwień. Kość udowa prawidłowa, kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Tego samego dnia przyszedł też wynik NIFTY PRO, niskie ryzyko trisomii i reszta też dobrze.
    Ale przyszły wyniki testu pappa i wyszło 1:87 dla zespołu Downa. Lekarz umówił mnie na amniopunkcję i zgodziłam się w szoku ale teraz tak myślę czy jest sens ryzykować amnio skoro pozostałe badania wyszły idealnie dobrze? Wynik jest podwyższony ze względu na mój wiek - mam 42 lata.
    Podpowiedzcie co robić bo ja już zgłupiałam.

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się, ale NIFTY PRO jest przecież z większą dokładnością więc czy jest sens skoro one wyszły dobrze? Wiem, że lepiej wiedzieć jeśli dziecko miałoby być jednak chore, ale czy ryzyka wynikające z amniopunkcji są jej warte? Niestety chyba sama musisz podjąć decyzję

Chrumek, Fabregasowa lubią tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale z drugiej strony co mi zmieni ta wiedza… ciąży nie usunę. Może na drugich prenatalnych we wrześniu coś się wyjaśni? Amnio można chyba zrobić w każdej chwili. Miotam się okrutnie i nie umiem zdecydować :/

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to chodzi, że ta wiedza nic nie zmieni, a amniopunkcja może nieść za sobą różne konsekwencje. Na drugich prenatalnych też podejrzewam, że dowiesz się więcej, bo jednak dzieciątko jest większe i mogą już lepiej ocenić narządy itp. Na amnio umówił Cię lekarz prowadzący czy lekarz z prenatalnych? Bo jeśli z prenatalnych to przedyskutuj to też z prowadzącym albo nawet z innym lekarzem ginekologiem

Chrumek lubi tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz z prenatalnych. Do swojego idę za dwa tygodnie dopiero. No ale raczej nie zdecyduję się chyba.

Chrumek lubi tę wiadomość

• Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma sensu bać sie amniopunkcji, miałam dwie i nic sie nie stało. Nifty pro ma prawie 100% dokładność dla ZD wiec w twoim przypadku nie robiłabym amniopunkcji

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03
    21.07 2prenatalne 🩷
    20.08 -> wizyta

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, utrogestan

preg.png
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrezygnowałam :)

Nadzieja9 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ