X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Amniopunkcja
Odpowiedz

Amniopunkcja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa tygodnie temu miałam badanie prenatalne, które wyszło wzorowo. Sam lekarz wielokrotnie podkreślał, że dziecko jest super, wszystko idealnie i zero zmartwień. Kość udowa prawidłowa, kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Tego samego dnia przyszedł też wynik NIFTY PRO, niskie ryzyko trisomii i reszta też dobrze.
    Ale przyszły wyniki testu pappa i wyszło 1:87 dla zespołu Downa. Lekarz umówił mnie na amniopunkcję i zgodziłam się w szoku ale teraz tak myślę czy jest sens ryzykować amnio skoro pozostałe badania wyszły idealnie dobrze? Wynik jest podwyższony ze względu na mój wiek - mam 42 lata.
    Podpowiedzcie co robić bo ja już zgłupiałam.

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się, ale NIFTY PRO jest przecież z większą dokładnością więc czy jest sens skoro one wyszły dobrze? Wiem, że lepiej wiedzieć jeśli dziecko miałoby być jednak chore, ale czy ryzyka wynikające z amniopunkcji są jej warte? Niestety chyba sama musisz podjąć decyzję

Chrumek, Fabregasowa lubią tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale z drugiej strony co mi zmieni ta wiedza… ciąży nie usunę. Może na drugich prenatalnych we wrześniu coś się wyjaśni? Amnio można chyba zrobić w każdej chwili. Miotam się okrutnie i nie umiem zdecydować :/

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to chodzi, że ta wiedza nic nie zmieni, a amniopunkcja może nieść za sobą różne konsekwencje. Na drugich prenatalnych też podejrzewam, że dowiesz się więcej, bo jednak dzieciątko jest większe i mogą już lepiej ocenić narządy itp. Na amnio umówił Cię lekarz prowadzący czy lekarz z prenatalnych? Bo jeśli z prenatalnych to przedyskutuj to też z prowadzącym albo nawet z innym lekarzem ginekologiem

Chrumek lubi tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz z prenatalnych. Do swojego idę za dwa tygodnie dopiero. No ale raczej nie zdecyduję się chyba.

Chrumek lubi tę wiadomość

• Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma sensu bać sie amniopunkcji, miałam dwie i nic sie nie stało. Nifty pro ma prawie 100% dokładność dla ZD wiec w twoim przypadku nie robiłabym amniopunkcji

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🩷

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, utrogestan

preg.png
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrezygnowałam :)

Nadzieja9 lubi tę wiadomość

• Domi1002 Koleżanka

Wysłany: 1 września, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Doradźcie proszę. Dziś na 15 mam amniopunkcję u bardzo dobrego lekarza - profesora.

Od tygodnia miałam brązowe plamienia, byłam u lekarza, nie stwierdził nic poza tym że łożysko jest blisko szyjki i to może powodować te plamienia. Dostałam progesteron.

Od wczoraj jest już czerwona krew. Nie są to krwotoki, głównie jak się podetrę, ale na wkładce też trochę jest tego… i nie wiem czy jechać do szpitala czy poczekać na wizytę, bo przed amnio i tak miałam mieć USG :(

• Kate95 Ekspertka

Wysłany: 1 września, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi1002 wrote:
    Dziewczyny,

Doradźcie proszę. Dziś na 15 mam amniopunkcję u bardzo dobrego lekarza - profesora.

Od tygodnia miałam brązowe plamienia, byłam u lekarza, nie stwierdził nic poza tym że łożysko jest blisko szyjki i to może powodować te plamienia. Dostałam progesteron.

Od wczoraj jest już czerwona krew. Nie są to krwotoki, głównie jak się podetrę, ale na wkładce też trochę jest tego… i nie wiem czy jechać do szpitala czy poczekać na wizytę, bo przed amnio i tak miałam mieć USG :(
    A masz numer do tego lekarza co będzie robił amniopunkcję żeby się zapytać?Powodzenia na amnio.

preg.png. age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ