X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Amniopunkcja
Odpowiedz

Amniopunkcja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa tygodnie temu miałam badanie prenatalne, które wyszło wzorowo. Sam lekarz wielokrotnie podkreślał, że dziecko jest super, wszystko idealnie i zero zmartwień. Kość udowa prawidłowa, kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Tego samego dnia przyszedł też wynik NIFTY PRO, niskie ryzyko trisomii i reszta też dobrze.
    Ale przyszły wyniki testu pappa i wyszło 1:87 dla zespołu Downa. Lekarz umówił mnie na amniopunkcję i zgodziłam się w szoku ale teraz tak myślę czy jest sens ryzykować amnio skoro pozostałe badania wyszły idealnie dobrze? Wynik jest podwyższony ze względu na mój wiek - mam 42 lata.
    Podpowiedzcie co robić bo ja już zgłupiałam.

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się, ale NIFTY PRO jest przecież z większą dokładnością więc czy jest sens skoro one wyszły dobrze? Wiem, że lepiej wiedzieć jeśli dziecko miałoby być jednak chore, ale czy ryzyka wynikające z amniopunkcji są jej warte? Niestety chyba sama musisz podjąć decyzję

Chrumek lubi tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale z drugiej strony co mi zmieni ta wiedza… ciąży nie usunę. Może na drugich prenatalnych we wrześniu coś się wyjaśni? Amnio można chyba zrobić w każdej chwili. Miotam się okrutnie i nie umiem zdecydować :/

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie o to chodzi, że ta wiedza nic nie zmieni, a amniopunkcja może nieść za sobą różne konsekwencje. Na drugich prenatalnych też podejrzewam, że dowiesz się więcej, bo jednak dzieciątko jest większe i mogą już lepiej ocenić narządy itp. Na amnio umówił Cię lekarz prowadzący czy lekarz z prenatalnych? Bo jeśli z prenatalnych to przedyskutuj to też z prowadzącym albo nawet z innym lekarzem ginekologiem

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • JustMe Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz z prenatalnych. Do swojego idę za dwa tygodnie dopiero. No ale raczej nie zdecyduję się chyba.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ