Amniopunkcja
-
Dwa tygodnie temu miałam badanie prenatalne, które wyszło wzorowo. Sam lekarz wielokrotnie podkreślał, że dziecko jest super, wszystko idealnie i zero zmartwień. Kość udowa prawidłowa, kość nosowa obecna, przezierność 1,8. Tego samego dnia przyszedł też wynik NIFTY PRO, niskie ryzyko trisomii i reszta też dobrze.
Ale przyszły wyniki testu pappa i wyszło 1:87 dla zespołu Downa. Lekarz umówił mnie na amniopunkcję i zgodziłam się w szoku ale teraz tak myślę czy jest sens ryzykować amnio skoro pozostałe badania wyszły idealnie dobrze? Wynik jest podwyższony ze względu na mój wiek - mam 42 lata.
Podpowiedzcie co robić bo ja już zgłupiałam. -
Nie znam się, ale NIFTY PRO jest przecież z większą dokładnością więc czy jest sens skoro one wyszły dobrze? Wiem, że lepiej wiedzieć jeśli dziecko miałoby być jednak chore, ale czy ryzyka wynikające z amniopunkcji są jej warte? Niestety chyba sama musisz podjąć decyzję
Chrumek lubi tę wiadomość
9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
04.06.25 mamy ❤️
15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶 -
Właśnie o to chodzi, że ta wiedza nic nie zmieni, a amniopunkcja może nieść za sobą różne konsekwencje. Na drugich prenatalnych też podejrzewam, że dowiesz się więcej, bo jednak dzieciątko jest większe i mogą już lepiej ocenić narządy itp. Na amnio umówił Cię lekarz prowadzący czy lekarz z prenatalnych? Bo jeśli z prenatalnych to przedyskutuj to też z prowadzącym albo nawet z innym lekarzem ginekologiem
Chrumek lubi tę wiadomość
9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
04.06.25 mamy ❤️
15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶 -