Wysoki puls 17 tydzień ciąży
-
klaudia382 wrote:Czy któraś z Was zauważyła u siebie tak wczesnie dusznosci i wysoki puls? Jeszcze nie dawno mój puls wynosił 65 uderzeń na minutę teraz jest to 95. Boję się żeby to nie zaszkodziło dziecku
Mi niedawno podczas wizyty wybił 130-ale ja zawsze na wizyte mam takie walące serce-cóż emocje i sie położna nie zdziwiła i mówiła ze tak moze byc bo serce teraz ma wiecej krwi do przepompowaniahttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Mój puls też wzrósł w ok 16tyg i rośnie dalej. Na ostatniej wizycie miałam 117 i położną powiedziała że pewnie za szybko szłam:P jak leżałam w szpitalu to pomiary pulsu i ciśnienia były kilka razy dziennie i zazwyczaj miałam koło 100 i było to ok. Jest w nas więcej krwi i serce musi przerobić więcej. Niebezpieczny jest wzrost ciśnienia krwi, ale na to lekarze też mają sposoby nie myśl o tym, wyluzuj, to i puls będzie niższy:)
-
Ogólnie w ciąży to normalne, że puls wzrasta, bo wzrasta ilość krwi w krwioobiegu i serce musi więcej i szybciej pompować. Jeżeli przy pulsie 95 ciśnienie masz w normie, to raczej nie ma się czym martwić. Jeśli natomiast dochodzą duszności, to koniecznie skontaktuj się z lekarzem.
-