Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Żelazo
Odpowiedz

Żelazo

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • soundia Znajoma

Wysłany: 12 września, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doradzcie prosze jak to jest z żelazem. Ogolnie przyjmuje prenatal duo, jestem w 24tyg.
    Z powodu problemow od 20tyg (bole brzucha, nog, bezsennosc i wiele innych) wciaz jestem diagnozowana bez efektu.

Co do zelaza mam dwie roznie opinie: 1) lekarz prowadzacy uwaza ze skoro hemoglobina, ferrytyna i morflogia nie odstaja od norm dodatkowego zelaza nie zaleca
    2) internista oraz ginekolodzy z sor przepisuja zelazo z powodu niedoboru.

Moj wynik to 0.39 gdzie norma zaczyna sie od 50.

HGB 11.8
    Ferrytyna 47

• Byśka Nowa

Wysłany: 19 września, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę żelazo, ale u mnie morfologia wyszła kiepsko. Nie miałam robionych dodatkowych badań więc podejrzewam, że jakby mi się wyniki morfologii nie pogorszyły to bym go nie dostała

• Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 10 października, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży miałam hemoglobinę 11,2 czyli dolna granica normy.
    Tydzień temu miałam badania i hemoglobinę 10,2 i lekarz dał mi receptę na żelazo, biorę 2 tabletki dziennie. Ferrytyny nie miałam zbadanej, więc nie wiem.
    Za 1,5 tygodnia robię morfologię i inne badania, zobaczymy czy coś się poprawiło.

Mój lekarz też nie zalecał mi dodatkowego żelaza póki miałam hemoglobinę w normie.

Ciężko coś doradzić... Mam nadzieję, że wkrótce uda się znaleźć przyczynę Twoich problemów i poczujesz się lepiej. Wszystkiego dobrego.

preg.png
  • Awry1990 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w ciągu 3tygodni hemoglobina spadła do 11 i lekarka mówiła że jeszcze jest ok ale nie zaszkodzi żebym zaczęła przyjmować jakiś suplement z żelazem, tylko konieczni nie w porze z innymi suplementami tylko oddzielnie, jak będzie przy kolejnej wizycie gorzej to dostanę lek.

preg.png

Start starań 09.2018r
    02-06.2021 monitoring
    07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
    11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
    👎
    02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła

O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła

01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
    02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
    06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne

Ona 90r👩‍🦱:
    Jajowody drożne +
    Hormony w normie +
    Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
    Pa1, MTHR homozygotyczne±
    Kariotyp - prawidłowy

On 👦91r
    Słaba morfologia<1%
    Kariotyp -prawidłowy
  • Alexis1705 Znajoma

Wysłany: 11 października, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam nad suplementacja żelaza. Idę do lekarza w poniedziałek. Morfologia wyszła dobra, ale ferrytyna tylko 22, gdzie normy są od 13-150. Słyszałam że u ciężarnych powinno być koło 60. Mogę dać znać co powie lekarz po wizycie.

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 11 października, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    soundia wrote:
    Doradzcie prosze jak to jest z żelazem. Ogolnie przyjmuje prenatal duo, jestem w 24tyg.
    Z powodu problemow od 20tyg (bole brzucha, nog, bezsennosc i wiele innych) wciaz jestem diagnozowana bez efektu.

Co do zelaza mam dwie roznie opinie: 1) lekarz prowadzacy uwaza ze skoro hemoglobina, ferrytyna i morflogia nie odstaja od norm dodatkowego zelaza nie zaleca
    2) internista oraz ginekolodzy z sor przepisuja zelazo z powodu niedoboru.

Moj wynik to 0.39 gdzie norma zaczyna sie od 50.

HGB 11.8
    Ferrytyna 47
    Trochę niską mas hemoglobinę, powinna być powyżej 12 .

W ciąży bada się zawsze żelazo i ferrytyna jako ze jest to magazyn żelaza.
    W moim przypadku hemoglobina i żelazo w normie ale ferrytyna kuleje, więc dostałam suple z żelaza.

Mi od razu gyn powiedziała że będę brała sumple z żelaza do końca ciąży. A jak się nie poprawi to wlew.

Więc ja bym wolała wziąć na twoim miejscu nawet przez 3 msc i zobaczyć jak hemoglobina ci podskoczyła i jak wygląda żelazo. Na pewno nie zaszkodzi. Powodzenia!

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 30 października, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, koniecznie i z całego serca rekomenduję przyjmowanie oprócz zaleconego żelaza również laktoferynę. Ona znacząco wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jak brałam samo żelazo to ferrytyna wskoczyła raptem z 14 na 17, a po laktoferynie mam już 58.
    Gdyby Wam przyszło do głowy na własną rękę zwiększać dawkę żelaza to tego nie róbcie, bo może drażnić jelita.

NovaS lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ