Żelazo
-
Doradzcie prosze jak to jest z żelazem. Ogolnie przyjmuje prenatal duo, jestem w 24tyg.
Z powodu problemow od 20tyg (bole brzucha, nog, bezsennosc i wiele innych) wciaz jestem diagnozowana bez efektu.
Co do zelaza mam dwie roznie opinie: 1) lekarz prowadzacy uwaza ze skoro hemoglobina, ferrytyna i morflogia nie odstaja od norm dodatkowego zelaza nie zaleca
2) internista oraz ginekolodzy z sor przepisuja zelazo z powodu niedoboru.
Moj wynik to 0.39 gdzie norma zaczyna sie od 50.
HGB 11.8
Ferrytyna 47 -
Ja od początku ciąży miałam hemoglobinę 11,2 czyli dolna granica normy.
Tydzień temu miałam badania i hemoglobinę 10,2 i lekarz dał mi receptę na żelazo, biorę 2 tabletki dziennie. Ferrytyny nie miałam zbadanej, więc nie wiem.
Za 1,5 tygodnia robię morfologię i inne badania, zobaczymy czy coś się poprawiło.
Mój lekarz też nie zalecał mi dodatkowego żelaza póki miałam hemoglobinę w normie.
Ciężko coś doradzić... Mam nadzieję, że wkrótce uda się znaleźć przyczynę Twoich problemów i poczujesz się lepiej. Wszystkiego dobrego.
-
Mi w ciągu 3tygodni hemoglobina spadła do 11 i lekarka mówiła że jeszcze jest ok ale nie zaszkodzi żebym zaczęła przyjmować jakiś suplement z żelazem, tylko konieczni nie w porze z innymi suplementami tylko oddzielnie, jak będzie przy kolejnej wizycie gorzej to dostanę lek.
Start starań 09.2018r
02-06.2021 monitoring
07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
👎
02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła
O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła
01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
Ona 90r👩🦱:
Jajowody drożne +
Hormony w normie +
Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
Pa1, MTHR homozygotyczne±
Kariotyp - prawidłowy
On 👦91r
Słaba morfologia<1%
Kariotyp -prawidłowy -
soundia wrote:Doradzcie prosze jak to jest z żelazem. Ogolnie przyjmuje prenatal duo, jestem w 24tyg.
Z powodu problemow od 20tyg (bole brzucha, nog, bezsennosc i wiele innych) wciaz jestem diagnozowana bez efektu.
Co do zelaza mam dwie roznie opinie: 1) lekarz prowadzacy uwaza ze skoro hemoglobina, ferrytyna i morflogia nie odstaja od norm dodatkowego zelaza nie zaleca
2) internista oraz ginekolodzy z sor przepisuja zelazo z powodu niedoboru.
Moj wynik to 0.39 gdzie norma zaczyna sie od 50.
HGB 11.8
Ferrytyna 47
W ciąży bada się zawsze żelazo i ferrytyna jako ze jest to magazyn żelaza.
W moim przypadku hemoglobina i żelazo w normie ale ferrytyna kuleje, więc dostałam suple z żelaza.
Mi od razu gyn powiedziała że będę brała sumple z żelaza do końca ciąży. A jak się nie poprawi to wlew.
Więc ja bym wolała wziąć na twoim miejscu nawet przez 3 msc i zobaczyć jak hemoglobina ci podskoczyła i jak wygląda żelazo. Na pewno nie zaszkodzi. Powodzenia!
-
Dziewczyny, koniecznie i z całego serca rekomenduję przyjmowanie oprócz zaleconego żelaza również laktoferynę. Ona znacząco wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Jak brałam samo żelazo to ferrytyna wskoczyła raptem z 14 na 17, a po laktoferynie mam już 58.
Gdyby Wam przyszło do głowy na własną rękę zwiększać dawkę żelaza to tego nie róbcie, bo może drażnić jelita.NovaS lubi tę wiadomość
-