Małowodzie
-
nick nieaktualnyhej dziewczyny, nie znalazłam takiego tematu dlatego podejmuje go tutaj. Właśnie zaczynam III trymestr i wczoraj na badaniu USG dowiedziałam się że mam mało wód płodowych tzn mieszczę się w dolnje granicy. Mam zalecenia picia dużej ilości wody i za 2 tygodnie kontrola. Jak ilość sie nie podniesie to przerwanie ciazy i cesarka Czy któraś z Was tak miała?
Nadmienie że 3 tyg temu u innego lekarza było wszystko w normie. Teraz mój wyniki wynosi: AFI 10,68 -
hej
u mnie też lekarz mówił, że mam trochę mało wód płodowych ale nic mnie nie straszył cesarką. Kazał dużo pić i po tygodniu miałam kontrole. Piłam więc wodę non stop z 2 l na pewno dziennie plus jakaś herbata albo coś. Po tygodniu już było ok ale wodę piję cały czas w bardzo dużej ilości. Woda robi też dobrze na zgagę mam ją o wiele mniejszą i rzadziej. Niestety biega się do łazienki bardzo często...polkosia, pa2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny, ja mam kontrole za dwa tygodnie. Pije duzo, w sumie zawsze duzo pilam ale moze te ostatnie upaly doprowadzily do wiekszego parowania. Moja gin czesto straszy szpitalem chodza plotki ze wymysla choroby zeby naciagnac na kolejna wizytę Ehh a człowiek sie tylko stresuje. Mam jeszcze w zapasie drugiego gin ale u niego wizyta dopiero za 3 tygodnie. ..
Pozostaje mi pic wodę i czekać. -
Hej, u mnie jest taka sytuacja od początku lipca. Miałam AFI= 5,6 i ciężko było nawet zrobić USG,bo jak jest zbyt mało wód to obraz jest słabo widoczny. Piłam i piłam, w końcu się poprawiło ale po więcej niż dwóch tyg. Teraz ciągle jest tych wód mało ale wystarczająco.Do tego mam opóżniony w stosunku do wieku ciąży wymiar AC(brzuszka dziecka),ale nikt mnie przerwaniem ciąży nie straszył,tylko chodzę nakontrolę co tydzień mniej więcej3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
nick nieaktualnyTez mam obwod brzuszka mniejszy ale różnica to ok tydzień więc gin powiedziała ze jest po prostu szczuplitka a wysoka i ze to lepiej nawet do porodu. Ja mam afi powyżej 10 więc nie wiem skąd taka diagnoza u mnie ruchy czuje normalnie, co prawda na dole brzucha głównie ale podopno nie ma to nic wspolnego z malowodziem. Podobno jak jest mniej wód to i ruchow jest mniej. Nic mi sie nie zgadza.. . Martwi mnie jednak to straszenie szpitalem. No nic, pije na tyle duzo ze wieczorem czuje sie jak wypelniona woda beczka a w nocy wstaje nie 2 a 5 razy do toalety
-
Ja też czułam długi czas ruchy głównie na dole, ale spokojnie już mnie dopadło ruszanie się całego brzucha i kopanie po żebrach:) Polecam pić nawet 3 litry, jeść zupy i owoce z dużą ilością wody-mnie dzięki temu AFI podniosło się do 10. A w nocy to fakt-ciężko, były i takie,co wstawałam po 12 razy, ale spokój ducha jest ważniejszy. Ja to jeszcze sobie czytałam za dużo o związku zbyt małej ilości wód ze zbyt małym AC,nie warto. Ja miałam AC opóźnione 2 tyg, dziecko nie nadrobiło już tego,rośnie cały czas wolniej i teraz na 36 tydzień mam za małe o jakieś 3 tyg +/-, reszta parametrów jest ok.3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
ja za to mam brzuch za duży, młoda jest bardzo duża a mało wód ale w granicach normy, kazano mi pić dużo i na następnej wizycie zobaczymy, a na tydzień przed terminem dodatkowe mierzenie i decyzja czy SN czy CC .... ale nie z powodu małej ilości wód ale z powodu wielkości córeczki
-
nick nieaktualny
-