Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Małowodzie
Odpowiedz

Małowodzie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, nie znalazłam takiego tematu dlatego podejmuje go tutaj. Właśnie zaczynam III trymestr i wczoraj na badaniu USG dowiedziałam się że mam mało wód płodowych tzn mieszczę się w dolnje granicy. Mam zalecenia picia dużej ilości wody i za 2 tygodnie kontrola. Jak ilość sie nie podniesie to przerwanie ciazy i cesarka :( Czy któraś z Was tak miała?

Nadmienie że 3 tyg temu u innego lekarza było wszystko w normie. Teraz mój wyniki wynosi: AFI 10,68

• Asik87 Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    u mnie też lekarz mówił, że mam trochę mało wód płodowych ale nic mnie nie straszył cesarką. Kazał dużo pić i po tygodniu miałam kontrole. Piłam więc wodę non stop z 2 l na pewno dziennie plus jakaś herbata albo coś. Po tygodniu już było ok ale wodę piję cały czas w bardzo dużej ilości. Woda robi też dobrze na zgagę mam ją o wiele mniejszą i rzadziej. Niestety biega się do łazienki bardzo często...:(

polkosia, pa2 lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pa2, wielokrotnie czytałam na forum o takich przypadkach i praktycznie wszystkim pomaga woda :) Więc pij na zdrowie i się nie martw na zapas!

pa2 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • pakima Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najwyżej położą cię do szpitala na kropólkę tak miała jedna znajoma, ale to też kwestia podejscia i praktyki lekarza.

km5smg7ymue8hf5u.png

ex2bcwa1bypjjnja.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja mam kontrole za dwa tygodnie. Pije duzo, w sumie zawsze duzo pilam ale moze te ostatnie upaly doprowadzily do wiekszego parowania. Moja gin czesto straszy szpitalem :/ chodza plotki ze wymysla choroby zeby naciagnac na kolejna wizytę Ehh a człowiek sie tylko stresuje. Mam jeszcze w zapasie drugiego gin ale u niego wizyta dopiero za 3 tygodnie. ..

Pozostaje mi pic wodę i czekać.

• hakorośl Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie jest taka sytuacja od początku lipca. Miałam AFI= 5,6 i ciężko było nawet zrobić USG,bo jak jest zbyt mało wód to obraz jest słabo widoczny. Piłam i piłam, w końcu się poprawiło ale po więcej niż dwóch tyg. Teraz ciągle jest tych wód mało ale wystarczająco.Do tego mam opóżniony w stosunku do wieku ciąży wymiar AC(brzuszka dziecka),ale nikt mnie przerwaniem ciąży nie straszył,tylko chodzę nakontrolę co tydzień mniej więcej

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam obwod brzuszka mniejszy ale różnica to ok tydzień więc gin powiedziała ze jest po prostu szczuplitka a wysoka i ze to lepiej nawet do porodu. Ja mam afi powyżej 10 więc nie wiem skąd taka diagnoza u mnie :/ ruchy czuje normalnie, co prawda na dole brzucha głównie ale podopno nie ma to nic wspolnego z malowodziem. Podobno jak jest mniej wód to i ruchow jest mniej. Nic mi sie nie zgadza.. . Martwi mnie jednak to straszenie szpitalem. No nic, pije na tyle duzo ze wieczorem czuje sie jak wypelniona woda beczka a w nocy wstaje nie 2 a 5 razy do toalety :-P

• hakorośl Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czułam długi czas ruchy głównie na dole, ale spokojnie już mnie dopadło ruszanie się całego brzucha i kopanie po żebrach:) Polecam pić nawet 3 litry, jeść zupy i owoce z dużą ilością wody-mnie dzięki temu AFI podniosło się do 10. A w nocy to fakt-ciężko, były i takie,co wstawałam po 12 razy, ale spokój ducha jest ważniejszy. Ja to jeszcze sobie czytałam za dużo o związku zbyt małej ilości wód ze zbyt małym AC,nie warto. Ja miałam AC opóźnione 2 tyg, dziecko nie nadrobiło już tego,rośnie cały czas wolniej i teraz na 36 tydzień mam za małe o jakieś 3 tyg +/-, reszta parametrów jest ok.

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja za to mam brzuch za duży, młoda jest bardzo duża a mało wód ale w granicach normy, kazano mi pić dużo i na następnej wizycie zobaczymy, a na tydzień przed terminem dodatkowe mierzenie i decyzja czy SN czy CC .... ale nie z powodu małej ilości wód ale z powodu wielkości córeczki :)

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • Spokojna Debiutantka

Wysłany: 3 listopada 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj dowiedzialam sie na usg ze moje AFI wynosi 5,46 cm.Dostalam wiec Skierowanie do szpitala na obserwacje, pojechalam nastepnego dnia i tam okazalo sie ze mam 8 cm.za dwa dni jade kolejny raz..

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja tez mam malowodzie. Afi 5.,kazdy lekarz mowicco innego. Jeden ze picie pomaga, drugi ze nie.
    Ze to dziecko wytwarza wody polykajac i wydalajac.
    Bylam w szpitalu, teraz mnie wypuscili.
    W pon lontrola.
    Dziewczny a jak bylo u Was z ruchami?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówili, ze picie wody nic nie da.
    Jedynie dużo polegiwać na lewym boku i nie przemęczać się.

• Emrica Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 17:28

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis po usg afi 3,5
    We wtorek wywoluja
    Wszystko jest jest- przeplywyw itp

• Emrica Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Dzis po usg afi 3,5
    We wtorek wywoluja
    Wszystko jest jest- przeplywyw itp

Trzymam kciuki będzie dobrze, najważniejsze że jesteś pod kontrolą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 12:55

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ