Pierwsze KTG
-
Dziewczyny kiedy miałyście pierwsze KTG?
U mnie 35 tc i nie miałam jeszcze choć skurcze BH mam co dziennie średnio 10-15 skurczy w ciągu dnia.
Planuje dziś jechać do szpitala jeśli znów doliczę się ponad 10-ciu. Czy muszę mieć jakieś skierowanie od lekarza? Wizytę mam dopiero za ponad tydzień.
W szpitalu od razu robią KTG ?
-
U mnie KTG zajmuje się położna. Co tydzień mam robione od 30 tyg. Nie wiem jak to jest jeżeli chodzi o wykonywanie KTG w szpitalu, ale zawsze możesz jechać do przychodni tam gdzie pracuje twoja położna i powinna wykonać ci bez problemu KTG. W niektórych placówkach gdzie przyjmują ginekolodzy mają gabinety również położne. Jeżeli przy gabinecie twojego ginekologa pracuje położna możesz się zgłosić do niej, raczej bez konieczności wizyty u lekarza prowadzącego. Położna przysługuje każdej ciężarnej od 21 tyg, nie odpłatnie, czyli w ramach NFZ.
-
Ja również chodzę prywatnie do lekarza prowadzącego, w ogóle korzystam właściwie tylko z prywatnego firmowego ubezpieczenia, ale mam również standardowe państwowe. I nie jest tu istotne z jakiego korzystasz w danej chwili, jeżeli płacone są za ciebie składki ZUS zdrowotne, sama za siebie też możesz ZUS płacić, możesz być ubezpieczona pod męża, to możesz korzystać z opieki położnej. Z opieki szpitalnej, z każdej opieki zamykającej się w ramach opieki państwowej.
Dodam jeszcze, że jest to położna środowiskowa, więc warto sobie wybrać i poznać wcześniej kobietę, która będzie przychodzić po porodzie do nas. Dodatkowo możesz dwa razy w ciągu roku zmienić taką położną, bez finansowych konsekwencji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 15:57
-
Nie trzeba być ubezpieczonym państwowo podczas bycia w ciąży. Każda ciężarna objęta jest nieodpłatną opieką lekarską przez cały okres ciąży i 6 tyg połogu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 19:32
polkosia lubi tę wiadomość
-
U mnie pierwsze ktg przypadło w 24 tygodniu i tylko dlatego, że zostałam przyjęta na oddział. W moim odczuciu, to za wcześnie, małą trudno było znaleźć, ale samo badanie przyjemne, bo można posłuchać serca dziecka
Od 28t.c. przed każdą wizytą u mojej lekarki jestem podłączana pod ktg (chodzę prywatnie), co stało się niestety tylko powodem stresu, bo po każdym badaniu padało pytanie, czy czuję ruchy dziecka, bo w przeciągu dwóch tygodni wykres nie wychodził jak trzeba Dopiero w 31/32t.c. lekarka pochwaliła wykres, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, że wcześniej było chyba po prostu za wcześnie -
Na KTG chodziłam co tydzien od 33tc. Już wtedy pojawiały się pierwsze spadki tętna u młodego. BNędą z raz w szpitalu dowiedziałam się jednak, że KTG przed 37tc jest mało wiarygodne i dopiero po 37tc powinno się je robić- ile w tym prawdy nie wiem, ale faktycznie w większości przypadkó od 36tc się je robi.
U nas niestety spadki wcześniej wykryte pojawiały się i później przez co ciąża skończyła się cc w 38tc.
-