różnica w dwóch wymiarach główki dziecka w 34tc
-
Dziewczyny, mam zmartwienie. Byłam na usg i z pomiarów lekarza wyszlo że wymiar BPD odpowiada 37tc a wymiar HC odpowiada 33 tc.. to aż 4 tygodnie różnicy w dwóch pomiarach główki boję się co to moze oznaczać.. czy u którejś z Was były takie dysproporcje?
-
podczas wizyty lekarz nic nie powiedział a ja wtedy tego nie zauważyłam bo skupiłam sie na wadze dziecka. Po powrocie do domu dopiero to zauwazyłam i napisałam do lekarza smsa z pytaniem. Odpisał że po prostu główka jest bardziej kulista niż spłaszczona ale nie przekonuje mnie taka odpowiedź... wolalabym zasięgnąć opinii dziewczyn które były w takiej sytuacji i dzieci urodziły się zdrowe
-
U nas w 29+4 mała miała główkę odpowiadającą 34 tc a brzuszek 30 tc... nóżki 28 tc... efektem tego jest 4150 g zdrowe dziecko po prostu jest duża i dlatego ta główka taka była a nóżki krótkie bo oboje z mężem jestesmy niscy więc i ona pewnie będzie martwilam się mocno tymi wymiarami ale okazały się niegroźne. oby u ciebie też tak bylo
Elvi lubi tę wiadomość
-
Elvi fajna data akurat wstrzeliłam się w imieniny mojego taty więc dostał prezent dziadziuś
a wymiarami się nie stresuj, jeśli lekarz nie widzi nic niepokojącego to najprawdopodobniej nic nie ma to tylko pomiary
często na USG szacuje się wagę noworodka i są przypadki kiedy USG szacuje, że dziecko w chwili narodzin będzie miało np 3200 a rodzi się 3800 to tylko pomiar, wystarczy zaznaczyć coś 1 mm za daleko i już jest zafałszowany...
-