X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Ruchy dziecka przy koncu ciąży
Odpowiedz

Ruchy dziecka przy koncu ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • fiska0 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno na koncowce dzieci ruszaja sie mniej i sa bardziej ospałe, czy też tak mialyscie? Czy wrecz przeciwnie?

Jestem w 39t 2d. i wczoraj mała bardzo, ale to bardzo sie wierciła i dawala spokoj przed polnoca, a wczoraj zasnelam dopiero po 2 w nocy... Zastanawiam sie czy to normalne? Moze dlatego ze wypilam slodki koltajl z owocow okolo 19?

Przestraszylam sie, ze moze sie owinac pepowona, ale szis czuje, ze sie rusza. Jakby cos było nie tak to bym chyba nie czula ruchow, prawda?

• vitoria Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy. Każda z nas jest przyzwyczajona do pewnego typu aktywności swojego dziecka i jeśli coś odbiega od normy warto to sprawdzić.
    Ja pamiętam z pierwszej ciąży że jechałam na ip jak młody nie ruszał się cały dzień, potem w nocy też nie bardzo i następnego dnia też. Wtedy zdecydowałam się to sprawdzić, na szczęście było ok. Mały po prostu nie był zbyt ruchliwy z natury i całą drugą połowę ciąży musiałam się nagimnastykować żeby ruszył się te przepisowe 10 razy na dzień, niepokoiło mnie jednak że tak długo śpi. Z kolei jak po oxy miał za wysokie tętno to tłukł mnie niemiłosiernie, autentycznie się rzucał i to było dla mnie bardzo bolesne i bardzo nieprzyjemne i od razu czułam że dzieje się z dzieckiem coś złego, tyle że wtedy byłam już w szpitalu i zaraz podpięli go pod ktg.
    Aktualnie jestem w 33tygodniu kolejnej ciąży i ta ciąża jest inna i dzidzia też ma inny temperament. Rusza się praktycznie non stop, synek jeszcze nie miał 2h kiedy go wcale nie czułam i myślę że gdybym go nie poczuła przez pół dnia to próbowałabym go sprowokować czymś słodkim a jakby nie działało to ip. Czym innym jest też ruchliwe dziecko a dziecko rzucające się jak ryba wyjęta z wody, to też zawsze warto sprawdzić, nieważne czy to 30tc czy 40tc.

• fiska0 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala sie rusza i wypycha, co prawda nie jak wczoraj, ale martwilabym sie jakbym w ogole jej nie czuła. Takze mam nadzieje ze wszystko jest ok :)

• vitoria Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie na pewno jest w porządku :) też czasem myślę czy aby młody za bardzo nie szaleje i czy to zabawa czy mu się nie daj boże pępowina na szyjce uwiązała i nie może oddychać, ale potem zaraz przychodzi taka normalna jego aktywność i już wiem że po prostu chciał sobie pobrykać.
    Ciężko jest matce kontrolować stan dziecka w brzuszku, nie mamy przecież rentgena w oczach, trzeba zaufać swojej intuicji...

• Lidia87 Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 32 tydzień się zaczyna i Maja intensywnie się rusza. Przedtem było czuć wyraźne kopnięcia, teraz jak ma już mniej miejsca to się rozciąga, wierci i chyba trenuje najwyższy poziom jogi, bo brzuch wygląda w takich momentach jakby mieszkał w nim "Obcy"😆

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ