Asthenoteratozoospermia
-
Dziewczyny co to znaczy? Mój facet robił ostatnio badanie nasienia i diagnoza brzmi: asthenoteratozoospermia...
Nie pamietam dokładnie jakie miał wyniki, bo ze stresu nic nie rozumiałam... poproszę go wieczorem żeby mi przesłał to napisze dokładnie...
Nie wiem co robić, do lekarza idziemy dopiero 29 stycznia... Możemy brać jakieś suple na własną rękę? Albo rozpocząć dietę? Czy lepiej się wstrzymać? -
Mój mąż przy tej diagnozie ma wysoką lepkość co skutkuje małą ruchliwością plemników.
Lekarz urolog polecił w czasie moich dni płodnych brać ACC optima na rozrzedzenie. Oprócz tego polecił lek Navitin- mąż brał to i dodatkowo FertilMen Plus, cynk, olej z wiesiołka, witaminę D, Witaminę C i kwas foliowy. Oprócz tego pić duuuuużo wody i zrezygnować z używek (papierosy i alkohol).
Po dwóch latach starań zobaczyłam 2 kreski na teście lecz niestety ciąża biochemiczna . Ale to i tak był przełom, więc na przyszłość jestem dobrej myśli, że się uda -
SzukającaRozwiązań wrote:Wyniki :
Lepkość: wzmożona
Upłynnienie : >60
Ruch postępowy: 31%
Ruch nie postępowy: 17%
Nieruchome : 52%
Plemniki prawidłowe 1%
Plemniki nieprawidłowe 99%
Wady główki 99
Wady wstawki 37
Wady witki 15
A jaka jest całkowita liczba plemników ?
W naszym przypadku było 246,3 x 10^6 i lepkość 3+ co skutkowało ruchem postępowym na poziomie 13% i 6% było prawidłowych - lekarz mówił że przy takim wyniku jest ich dużo tylko są „zbite” i dlatego trzeba to rozrzedzić żeby mogły się „wybić z grupy”
Witaminki na pewno nie zaszkodzą, pijcie dużo wody i przede wszystkim nie dobierajcie sobie do głowy. Taki wynik to nie wyrok.
Wiem, że jest ciężko o tym nie myśleć bo sami przez to przechodziliśmy, ale już przestaliśmy się tym zadręczać i po prostu działamy cały czas w temacie 💪🏼 Hah ! -