X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Morfologia 0% i duża nadwaga
Odpowiedz

Morfologia 0% i duża nadwaga

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patihope Nowa

Wysłany: 18 marca, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mój mąż zrobił badania i morfologia wyszła 0% wszystko inne jest w normie, powodem morfologii według lekarza jest waga i przegrzewanie jąder.
    Lekarz mówi że jego zdaniem nie damy rady zajść naturalnie i on doradza invitro. Nie wiem do końca co mamy robić.
    Czy dalej dbać i dietę i chudnąć i może się poprawia wyniki czy decydować się na invitro bo inaczej się nie uda.
    Czy któraś z was miała taką sytuację? I co zrobiłyście?

• Maggie_93 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dbanie o dietę i zejście z wagi na pewno wyjdzie na plus tak czy siak, kupcie sobie też jakieś suple, jeśli nie ma innego ciężkiego podłoża to po uzupełnieniu niektórych niedoborów morfologia sie poprawia. Selen, cynk, q10, sok pomidorowy olej z czarnuszki. Są tej kompleksy jak Nucleox, Profertil, Tenfertil On czy Fertilman.
    Mąż był u androloga i jest dokładnie przebadany, było robione USG ? Zawsze można sie udać do jeszcze jednego urologa/androloga albo umówić sie do kliniki niepłodności na wizytę do specjalisty, który oceni Wasze szanse i powie co i jak :)
    Jak poczytasz sobie różne posty, to z tą morfologią też jest różnie bo biorą ileś plemników tylko do badania. Ważna jest ilość , koncentracja i przede wszystkim ruch. Może być gorsza morfologia, ale genetycznie może być zdrowy.

Starania od 10.2022 r.
    Klinika Niepłodności od 01.2025 r.
    Ona: 32, niedoczynność tarczycy, badania w normie, AMH: 3,77
    Kariotyp ✅
    On: 37, oligoasthenoteratozoospermia, badania hormonalne ✅
    Genetyka:
    kariotyp ✅
    CFTR ✅
    AZF ✅
    fragmentacja DNA 13 %
    I IVF start marzec 2025: Pobranych 13 🥚 -> 9 dojrzałych -> Brak zarodków
    II IVF start lipiec 2025: Pobranych 24 🥚 -> Brak zarodków
    Androlog sierpień 2025->Hormony dla Niego: Clostilbegyt-> Poprawa
    Zmiana kliniki
    III IVF start 2026 ? Wizyta 04.2026
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 18 marca, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ten temat można książkę napisać :) są pary z 0% morfologia które zachodzą w ciążę w 3 miesiące naturalnie. Złoty strzał. Loteria statystyczna. Są pary które muszą robić IVF. Morfologia to jest sample test, znaczy się nikt nie bada tych wszystkich 2-200 mln plemników z osobna, biorą próbkę 500-1000 plemników i na tej podstawie ustalają odsetek. To że jest 0% w próbce nie znaczy że jest 0% w ogóle.

Aaaaaaaaaaaale. Ogromne ale ;) mój mąż raz w życiu miał 1% i dobre wyniki. To było co najmniej 15 kg temu, ja ćwiczył, było lato, zdrowo żył i było super. Potem zaczął brać worek suplementów które zrobiły tyle że wywaliło mu prolaktyne, doszła nasza „depresja”, leżenie w łożu rozpaczanie, czipsy i aktualnie z rozmiaru S ma pierwszy stopień otyłości. Są lekarze co ci powiedzą że to ma mały wpływ, są tacy co stwierdzą że to ma średni wpływ są tacy co powiedzą że ma ogromny wpływ. Wniosek jest jeden - ani dieta ani ćwiczenia nie zaszkodzą. My kupiliśmy bieżnię do marszobiegu, orbitrek. Poważnie przeszliśmy na dietę. Po pierwszej procedurze IVF nas otrzeźwiło bo wyniki były gorsze niż zakładaliśmy a jego wyniki nasienia były najgorsze ze wszystkich jakie robiliśmy, a jego waga była najwyższa z całego życia.

Znam mężczyzn którzy naprawdę poprawili wyniki stylem życia. Znam mężczyzn którym się te wyniki pogorszyły niezależnie od stylu życia. Męska niepłodność to loteria ale póki nie spróbujesz - to się nie dowiesz - a dieta i zdrowy styl życia da ci poczucie że robisz cokolwiek. Odzyskasz minimalnie kontrolę nad swoim życiem.

Jak jesteś przeciwna IVF idź do naprotechnologa oni mają swoich andrologow którzy staną na głowie żeby pomóc wam poprawić wyniki bez IVF. To też jest jakaś metoda, to też są wykształceni ludzie lekarze a nie szarlatani. Myśmy nie poszli tą drogą bo ja mam większą wiarę w IVF ale są ludzie którym to pomaga.

Jak masz pytania to pisz bo się z tym bujamy od miesięcy.

Jeszcze żeby dodać - u nas pierwsze wyniki były dobre. Ruchliwość i ilość super, morfologia 1%. Spadliśmy na łeb naszyje tak że po pół roku niedowierzałam ze to są wyniki tego samego mężczyzny, spadliśmy do takiej koncentracji że się pode mną nogi ugięły jak zobaczyła wynik. Wniosek jest jeden - to jest zmienne u nas się zmienia na gorsze ale mamy czarno na białym że lepiej może być. Żylaki wykluczone, wszelka genetyka też wykluczona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 11:29

👸🏼 AMH: 4.5 👍🏻, drożność 👍🏻, Łagodne PCOS (własne owulacje, dobra odpowiedź na letrozol), IO, pod kontrolą. Tarczyca super 👍🏻, Cytologia, wymazy, wszystko super 👍🏻. Kariotyp, KIRy ⌛️ czas zrobić

🤴🏽Ilość 👎🏻, ruchliwość 👎🏻, morfologia 0% 👎🏻, HBA 35% 👎🏻, Fragmentacja 👍🏻 15%, kariotyp 👍🏻, AZF 👍🏻, CFTR 👍🏻, USG 👍🏻, tarczyca 👍🏻, wysoka prolaktyna prawdopodobnie psuje nam spermatogenezę 🫩 męskiego leczenia nie wdrożono, wymazy, wirusy, bakterie 👍🏻

Stymulowane cykle: 👎🏻 nie wyszło
    IUI: 👎🏻 nie wyszło

Dzieci: 0️⃣
    Ciążę na koncie: 0️⃣

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
  • Syt Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    waga nie jest problemem samym w sobie ale hormony. (otyłość powoduje obniżenie testosteronu)

więc w 1 kolejności sprawdzenie hormonów oraz czy nie ma cukrzycy.

2 rzecz to sprawdzenie usg jąder czy nie żylaków.

3 rzecz i najważniejsza -> ruch i swoboda w jądrach --> to jest kluczowe. bez ruchu mężczyzna całkowicie się kastruje.
    na początek wystarczy sam marsz ale codziennie

4 rzecz to dieta i całkowicie wyeliminowanie %, papierosów i energetyków.
    więcej białka i tłuszczy, mniej węglowodanów. czym bliżej keto/paleo tym lepiej.

Np. ja przez 5 miesięcy pijam tylko wodę, herbatę, kawę i sok pomidorowy. sok z buraków i jego odmiany.

suple zgodnie z wynikami.

temat jest trudny ale lepszy niż u Kobiet bo odwracalny.

• Alina Malina Autorytet

Wysłany: 18 marca, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syt wrote:
    waga nie jest problemem samym w sobie ale hormony. (otyłość powoduje obniżenie testosteronu)

więc w 1 kolejności sprawdzenie hormonów oraz czy nie ma cukrzycy.

2 rzecz to sprawdzenie usg jąder czy nie żylaków.

3 rzecz i najważniejsza -> ruch i swoboda w jądrach --> to jest kluczowe. bez ruchu mężczyzna całkowicie się kastruje.
    na początek wystarczy sam marsz ale codziennie

4 rzecz to dieta i całkowicie wyeliminowanie %, papierosów i energetyków.
    więcej białka i tłuszczy, mniej węglowodanów. czym bliżej keto/paleo tym lepiej.

Np. ja przez 5 miesięcy pijam tylko wodę, herbatę, kawę i sok pomidorowy. sok z buraków i jego odmiany.

suple zgodnie z wynikami.

temat jest trudny ale lepszy niż u Kobiet bo odwracalny.

Hej zainteresowałeś mnie dietą keto. Mój mąż kiedyś na niej był i osiągał super efekty w chudnięciu. Czy dieta keto przekłada się na polepszenie nasienia?

👸🏼 AMH: 4.5 👍🏻, drożność 👍🏻, Łagodne PCOS (własne owulacje, dobra odpowiedź na letrozol), IO, pod kontrolą. Tarczyca super 👍🏻, Cytologia, wymazy, wszystko super 👍🏻. Kariotyp, KIRy ⌛️ czas zrobić

🤴🏽Ilość 👎🏻, ruchliwość 👎🏻, morfologia 0% 👎🏻, HBA 35% 👎🏻, Fragmentacja 👍🏻 15%, kariotyp 👍🏻, AZF 👍🏻, CFTR 👍🏻, USG 👍🏻, tarczyca 👍🏻, wysoka prolaktyna prawdopodobnie psuje nam spermatogenezę 🫩 męskiego leczenia nie wdrożono, wymazy, wirusy, bakterie 👍🏻

Stymulowane cykle: 👎🏻 nie wyszło
    IUI: 👎🏻 nie wyszło

Dzieci: 0️⃣
    Ciążę na koncie: 0️⃣

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
  • Illuminati Znajoma

Wysłany: 18 marca, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    są pary z 0% morfologia które zachodzą w ciążę w 3 miesiące naturalnie. Złoty strzał. Loteria statystyczna.

To nie tak. Kryteria oceny są bardzo rygorystyczne a ocena subiektywna. Jeden embriolog uzna ten sam plemnik za spełniający wszystkie kryteria idealnego plemnika, inny już nie. Morfologia 0% często oznacza, że zdrowych plemników zdolnych do zapłodnienia może być nawet 10 - 15%.
    Alina Malina wrote:
    Hej zainteresowałeś mnie dietą keto. Mój mąż kiedyś na niej był i osiągał super efekty w chudnięciu. Czy dieta keto przekłada się na polepszenie nasienia?

Nie sprzyja, przy diecie keto suplementacja jest konieczna bez względu na cel jaki się stawia.

wiem więcej
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ