Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji
Odpowiedz

Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca 2025, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, byłem w Poniedziałek na badaniu nasienia.
    Czy może ktoś pomóc w interpretacji wyników badania?

Abstynencja płciowa - 4 dni
    Czas upłynnienia (min) - 10
    Objętość (ml) - 5,3 ml
    pH - 8,1
    Aglutynacja - brak
    Komórki okrągłe (mln/ml) - <1mln/ml
    Leukocyty - -mln/ml

Liczba plemników w 1 ml ejakulatu - 5,5 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie - 29,0 mln/ejak.

Plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B) - 17%
    Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) - 10%
    Plemniki nieruchome (typ D) - 73%
    Ruchliwość (typ A+B+C) - 27%
    Liczba plemników progresywnych (typ A+B) - 0,9 mln/ml

Plemniki o prawidłowej budowie - 1%

Plemniki żywe - 85%

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2025, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie najbardziej zastanawiająca jest ilość i koncentracja. Ruch tez do poprawy. Morfologia fajnie gdyby byla na poziomie 3-4% ale jesli ilosc jest wystarczajaca to morfologia to najmniej wazny parametr.

pH powyzej 8 moze swiadczyc o infekcji. Warto zastanowić się nad powyższymi aspektami :
    1) czy palisz papierosy /pijesz alko ? - polecam odstawić
    2) lepsza dieta/ wiecej ruchu. Czy masz nadwagę ? Lub jesteś otyły ?
    3) Włączyć suplementy : l-karnityna 2000 dziennie, l-arginina, wit.d3 - 2-4 tys. jednostek, selen 200, cynk, maca, mio-inozytol (fertistim), ubichinol 200, magnez, kwas foliowy w formie metylowanej.
    4) mozesz wybrac sie do androloga - przed wizyta polecam zrobic badania z krwi meskich hormonow - w diag pl jest specjalny pakiet (mega wazny jest testosteron, fsh, lh, estradiol, prolaktyna, shbg). Androlog zrobi tez usg jader i sprawdzi czy sa żylaki powrozka nasiennego (tez moga wplywac na jakosc nasienia)
    5) czy w dziecinstwie bylo wnetrostwo lub świnka ?
    6) mozliwe ze jest infekcja (ph>8) - moze warto zrobic posiewy z nasienia (zleci androlog)

✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
    ✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ✅️ (6 🥚)
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ✅️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ✅️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ✅️ (3❄️ - 4AB, 4BA, 4BB)
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40, nk 1% cd56
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca 2025, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2025, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klimeek99 wrote:
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca 2025, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

I jak się skończyło?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ