WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji
Odpowiedz

Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, byłem w Poniedziałek na badaniu nasienia.
    Czy może ktoś pomóc w interpretacji wyników badania?

Abstynencja płciowa - 4 dni
    Czas upłynnienia (min) - 10
    Objętość (ml) - 5,3 ml
    pH - 8,1
    Aglutynacja - brak
    Komórki okrągłe (mln/ml) - <1mln/ml
    Leukocyty - -mln/ml

Liczba plemników w 1 ml ejakulatu - 5,5 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie - 29,0 mln/ejak.

Plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B) - 17%
    Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) - 10%
    Plemniki nieruchome (typ D) - 73%
    Ruchliwość (typ A+B+C) - 27%
    Liczba plemników progresywnych (typ A+B) - 0,9 mln/ml

Plemniki o prawidłowej budowie - 1%

Plemniki żywe - 85%

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie najbardziej zastanawiająca jest ilość i koncentracja. Ruch tez do poprawy. Morfologia fajnie gdyby byla na poziomie 3-4% ale jesli ilosc jest wystarczajaca to morfologia to najmniej wazny parametr.

pH powyzej 8 moze swiadczyc o infekcji. Warto zastanowić się nad powyższymi aspektami :
    1) czy palisz papierosy /pijesz alko ? - polecam odstawić
    2) lepsza dieta/ wiecej ruchu. Czy masz nadwagę ? Lub jesteś otyły ?
    3) Włączyć suplementy : l-karnityna 2000 dziennie, l-arginina, wit.d3 - 2-4 tys. jednostek, selen 200, cynk, maca, mio-inozytol (fertistim), ubichinol 200, magnez, kwas foliowy w formie metylowanej.
    4) mozesz wybrac sie do androloga - przed wizyta polecam zrobic badania z krwi meskich hormonow - w diag pl jest specjalny pakiet (mega wazny jest testosteron, fsh, lh, estradiol, prolaktyna, shbg). Androlog zrobi tez usg jader i sprawdzi czy sa żylaki powrozka nasiennego (tez moga wplywac na jakosc nasienia)
    5) czy w dziecinstwie bylo wnetrostwo lub świnka ?
    6) mozliwe ze jest infekcja (ph>8) - moze warto zrobic posiewy z nasienia (zleci androlog)

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    ❌️ 1-6 cs
    ❌️ 7, 8 (cb ?), 9 cs z lamettą 💉
    🍀 10cs !

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

• Nina27 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klimeek99 wrote:
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia
    16mln/ml
    35 mln całość
    50% ruch
    2% morfologii
    24% DFI
    74% HBA
    Wysokie stres oksydacyjny
    Wysokie FSH

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

2025 kwiecień IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 💔
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

I jak się skończyło?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ