Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji
-
Dzień dobry, byłem w Poniedziałek na badaniu nasienia.
Czy może ktoś pomóc w interpretacji wyników badania?
Abstynencja płciowa - 4 dni
Czas upłynnienia (min) - 10
Objętość (ml) - 5,3 ml
pH - 8,1
Aglutynacja - brak
Komórki okrągłe (mln/ml) - <1mln/ml
Leukocyty - -mln/ml
Liczba plemników w 1 ml ejakulatu - 5,5 mln/ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie - 29,0 mln/ejak.
Plemniki o ruchu progresywnym (typ A+- 17%
Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) - 10%
Plemniki nieruchome (typ D) - 73%
Ruchliwość (typ A+B+C) - 27%
Liczba plemników progresywnych (typ A+- 0,9 mln/ml
Plemniki o prawidłowej budowie - 1%
Plemniki żywe - 85%
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam -
Wg mnie najbardziej zastanawiająca jest ilość i koncentracja. Ruch tez do poprawy. Morfologia fajnie gdyby byla na poziomie 3-4% ale jesli ilosc jest wystarczajaca to morfologia to najmniej wazny parametr.
pH powyzej 8 moze swiadczyc o infekcji. Warto zastanowić się nad powyższymi aspektami :
1) czy palisz papierosy /pijesz alko ? - polecam odstawić
2) lepsza dieta/ wiecej ruchu. Czy masz nadwagę ? Lub jesteś otyły ?
3) Włączyć suplementy : l-karnityna 2000 dziennie, l-arginina, wit.d3 - 2-4 tys. jednostek, selen 200, cynk, maca, mio-inozytol (fertistim), ubichinol 200, magnez, kwas foliowy w formie metylowanej.
4) mozesz wybrac sie do androloga - przed wizyta polecam zrobic badania z krwi meskich hormonow - w diag pl jest specjalny pakiet (mega wazny jest testosteron, fsh, lh, estradiol, prolaktyna, shbg). Androlog zrobi tez usg jader i sprawdzi czy sa żylaki powrozka nasiennego (tez moga wplywac na jakosc nasienia)
5) czy w dziecinstwie bylo wnetrostwo lub świnka ?
6) mozliwe ze jest infekcja (ph>- moze warto zrobic posiewy z nasienia (zleci androlog)
🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
❌️ 1-6 cs
❌️ 7, 8 (cb ?), 9 cs z lamettą 💉
🍀 10cs !
✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
🧔♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia. -
klimeek99 wrote:Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.
U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie stres oksydacyjny
Wysokie FSH
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana
2025 kwiecień IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 💔 -
Nina27 wrote:U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.
I jak się skończyło? -