X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji
Odpowiedz

Wyniki badania nasienia - pomoc w interpretacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, byłem w Poniedziałek na badaniu nasienia.
    Czy może ktoś pomóc w interpretacji wyników badania?

Abstynencja płciowa - 4 dni
    Czas upłynnienia (min) - 10
    Objętość (ml) - 5,3 ml
    pH - 8,1
    Aglutynacja - brak
    Komórki okrągłe (mln/ml) - <1mln/ml
    Leukocyty - -mln/ml

Liczba plemników w 1 ml ejakulatu - 5,5 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie - 29,0 mln/ejak.

Plemniki o ruchu progresywnym (typ A+B) - 17%
    Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) - 10%
    Plemniki nieruchome (typ D) - 73%
    Ruchliwość (typ A+B+C) - 27%
    Liczba plemników progresywnych (typ A+B) - 0,9 mln/ml

Plemniki o prawidłowej budowie - 1%

Plemniki żywe - 85%

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie najbardziej zastanawiająca jest ilość i koncentracja. Ruch tez do poprawy. Morfologia fajnie gdyby byla na poziomie 3-4% ale jesli ilosc jest wystarczajaca to morfologia to najmniej wazny parametr.

pH powyzej 8 moze swiadczyc o infekcji. Warto zastanowić się nad powyższymi aspektami :
    1) czy palisz papierosy /pijesz alko ? - polecam odstawić
    2) lepsza dieta/ wiecej ruchu. Czy masz nadwagę ? Lub jesteś otyły ?
    3) Włączyć suplementy : l-karnityna 2000 dziennie, l-arginina, wit.d3 - 2-4 tys. jednostek, selen 200, cynk, maca, mio-inozytol (fertistim), ubichinol 200, magnez, kwas foliowy w formie metylowanej.
    4) mozesz wybrac sie do androloga - przed wizyta polecam zrobic badania z krwi meskich hormonow - w diag pl jest specjalny pakiet (mega wazny jest testosteron, fsh, lh, estradiol, prolaktyna, shbg). Androlog zrobi tez usg jader i sprawdzi czy sa żylaki powrozka nasiennego (tez moga wplywac na jakosc nasienia)
    5) czy w dziecinstwie bylo wnetrostwo lub świnka ?
    6) mozliwe ze jest infekcja (ph>8) - moze warto zrobic posiewy z nasienia (zleci androlog)

🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia
    MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals -⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (❌️ 4cs - 7dpo - prog 13, estradiol 95),
    (❌️ 5cs - 7dpo - progn 5,5)
    (❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - prog 27)
    ( ❌️ 8 cs z lamettą 💉)
    Przed nami 9cs ! 💉

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia (a+b = 5%, morfo 3%, il. 148mln/ejakulat)

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

• Nina27 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klimeek99 wrote:
    Nie palę papierosów. Z używek jedynie alko od czasu do czasu, bez nadużywania. Przed badaniem +/- 10 dni nie piłem nawet piwa.
    Ruchu mam dość dużo, praca jako rat-med, w ciągu roku +/- 2000km rowerem. Wagi 75kg, przy wzroście 180cm.
    Umówiłem się na wizytę do androloga w celu interpretacji tych wyników i włączeniu jakiejś formy leczenia, bo jednak dość mała ilość tych plemników.
    Miałem w dzieciństwie wnętrostwo i po ponad 10 miesiącach starania się z żoną o dziecko bez efektu, dlatego też postanowiłem zrobić badanie nasienia.

U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana
  • klimeek99 Nowa

Wysłany: 18 marca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    U nas wyniki były podobne jeśli chodzi o ilość i koncentrację. Jedynie ruch minęliśmy troszkę lepszy.
    Przyczyna również u nas było przebyte w dzieciństwie wnętorstwo.
    Przed wizytą u androloga dobrze przebadać hormony: fsh, LH, prolaktyna, testosteron. W oparciu o nie lekarz dobierze odpowiednie leczenie.

I jak się skończyło?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ