Wyniki morfologia nasienia
-
Hej, jestem na forum nowa, czytam od kilku miesięcy i śledzę posty, ale dziś postanowiłam poradzić się. Staramy się około 6-7 miesięcy. Stres, że się nie udaje pojawił się około 2 miesiące temu. Po mojej stronie cykle jak w zegarku, dobre hormony, ginekolog nie widzi przeciwskazań, owulacja 12 dnia co miesiąc, progesteron w 2 fazie cyklu rośnie. Mój mąż wybrał się na badanie nasienia wczoraj i jestem załamana wynikiem. Co prawda ilość ponad 70 mln, ruchliwość ponad 50%,koncentracja 18 mln,natomiast morfologia 0%!!! Do tego zapis że wysoki indeks TZI,jestem załamana i boję się, że morfologia nigdy się nie podnisie. Maz nie pije nie pali ra zej zdrowo się odżywia. Co robić
mój wiek 33, mąż 36.
-
Klaudia92 wrote:Hej, jestem na forum nowa, czytam od kilku miesięcy i śledzę posty, ale dziś postanowiłam poradzić się. Staramy się około 6-7 miesięcy. Stres, że się nie udaje pojawił się około 2 miesiące temu. Po mojej stronie cykle jak w zegarku, dobre hormony, ginekolog nie widzi przeciwskazań, owulacja 12 dnia co miesiąc, progesteron w 2 fazie cyklu rośnie. Mój mąż wybrał się na badanie nasienia wczoraj i jestem załamana wynikiem. Co prawda ilość ponad 70 mln, ruchliwość ponad 50%,koncentracja 18 mln,natomiast morfologia 0%!!! Do tego zapis że wysoki indeks TZI,jestem załamana i boję się, że morfologia nigdy się nie podnisie. Maz nie pije nie pali ra zej zdrowo się odżywia. Co robić
mój wiek 33, mąż 36.
Myślę, że na start spróbujcie poprawić styl życia i dietę.
Czyli wyeliminować używki: alkohol/ papierosy.
Wprowadzić regularny ruch oraz z dietę, która wspomaga płodność męską.
Polecany jest szczególnie sok pomidorowy (szklanka dziennie), olej z czarnuszki (łyżeczka dziennie.
Warto postawić też na suplementację są gotowe suplementy typu TenFertilOn.
Po tym ok 3 miesiący stosotowabiu się do tych zaleceń powtórzyć badania nasienia i zobaczyć czy coś ruszyło.
Pamiętajcie też o nie przegrzewaniu jąder czyli zero saun i długich gorących kąpieli + luźne bokserki.
Jesli po 3 miesiącach nic się nie poprawi to polecam się wybrać do androloga aby sprawdzić czy nie ma np. Żylaków.
Powodzenia !
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana
1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔
2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️ -
Idźcie już teraz na usg żylaków, i zbadajcie HBA i fragmentację nasienia. Zmarnowaliśmy miesiące na suplementację, kupe pieniędzy i nerwów na zmianę stylu życia tylko po to żeby wyniki się pogorszyły. Jak przejrzysz forum męskie sprawy to zobaczysz że to jest loteria i tu nie ma logiki z męskimi wynikami. Równie dobrze możesz nie zrobić nic a za trzy miesiące mieć 3% morfologii. A możesz miec dalej 0% i połowę mniejszą ilość. Ja bym szła w dalszą diagnostykę od razu chyba że macie dużo czasu.👸🏼 AMH: 4.5 👍🏻, drożność 👍🏻, Łagodne PCOS (własne owulacje, dobra odpowiedź na letrozol), IO, pod kontrolą. Tarczyca super 👍🏻, Cytologia, wymazy, wszystko super 👍🏻. Kariotyp, KIRy ⌛️ czas zrobić
🤴🏽Ilość 👎🏻, ruchliwość 👎🏻, morfologia 0% 👎🏻, HBA 35% 👎🏻, Fragmentacja 👍🏻 15%, kariotyp 👍🏻, chromosom Y 👍🏻, CFTR 👍🏻, USG 👍🏻, tarczyca 👍🏻, wysoka prolaktyna prawdopodobnie psuje nam spermatogenezę męskiego leczenia nie wdrożono, wymazy, wirusy, bakterie 👍🏻
Stymulowane cykle: 👎🏻 nie wyszło
IUI: 👎🏻 nie wyszło
Dzieci: 0️⃣
Ciążę na koncie: 0️⃣
🚀 IVF styczeń 26 start
Luty - punkcja 💉🥚🪺 -
Nie mam za dużo czasu goni nas wiek bo mam 33 lata i tak długo zwlekałam
myślałam, że zechce to będę mieć, naiwność. Umówiłam męża do urologa na usg, zamówiłam profertil. Ogólnie dziwne, że wszystkie wyniki ponad normę a ta nieszczęsną morfologia 0% i to 2 uszkodzenia na plemnik więc TZI też wysoki 2.1
Na marzec dopiero androlog. -