Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 3 poronienie, puste jajo, ciąża biochemiczna, zatrzymanie serduszka- jaka diagnostyka?
Odpowiedz

3 poronienie, puste jajo, ciąża biochemiczna, zatrzymanie serduszka- jaka diagnostyka?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 23 października, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem wlasnie w trakcie poronienia zatrzymanego, czekam na przyjęcie do szpitala- farmakologię/zabieg.
    1 ciąża donoszona.
    Mutacja MTHFR heterozygota.
    Pierwsze poronienie- puste jajo płodowe
    2 poronienie- ciąża biochemiczna
    3 poronienie- ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg.
    Nie wiem co dalej, gin prowadzący zaleca po całej procedurze poronienia udać się do genetyka, zrobić mój u męża kariotyp, oraz do hematologa.
    Jest ktoś z podobną historią? Jak przebiegała diagnostyka? Nie wiem czy badać jakoś genetyczne te zarodki z obecnej ciąży? Będę o to pytała w szpitalu, ale chciałabym się nastawić na jakieś opcje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 13:27

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔
    Mutacja MTHFR heterozygota

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia
  • Ag9091 Debiutantka

Wysłany: 23 października, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie. Też bym chciała się dowiedzieć jakie badania powinnam wykonać po poronieniu bo nie mam żadnego pojęcia.
    Pierwsza ciąża: kwiecień 2024 puste jajo płodowe, skończona łyżeczkowaniem
    Druga ciąża: w 7 tygodniu bijące serduszko, w 9 tygodniu brak bicia serca i dziwnie wyglądający płód jakby zdeformowany, ciąża zakończona dzisiaj łyżeczkowaniem
    Ehh nie mam już siły i nie wiem co robić. Mam 33 lat i staramy się gdzieś od 1,5 roku ale najpierw były problemy z tarczycą. Farmakoterapia i jest uregulowane.
    Lekarz stwierdzi, że muszę wykonać chyba dalsze badania

• Karolka11 Znajoma

Wysłany: 23 października, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. W przypadku poronień nawykowych lekarze bardzo często zlecają badania allo mlr, KIRy, HLA-C. Brak przeciwciał blokujących nie chroni zarodka, brak odpowiednich KIRów również utrudnia zagnieżdżenie zarodka. Ogólnie również konsultacja u imunologa w tym przypadku jest ważna.

KAMA lubi tę wiadomość

Ja 👩 35, on 🧔‍♂️ 45
    Starania od 2021 r.
    2 x IUI, bez powodzenia
    05.23 cb 💔
    Allo mlr 0% ➡️ 11/12.23 szczepienia limfocytami 46%
    06.24 ⏸️ pozytywna beta ❤️
    10.24 ciąża zatrzymana w 19tc 💔, dziewczynka nasze upragnione szczęście 😭
  • maglew Autorytet

Wysłany: 24 października, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po moich 3 poronieniach badałam: PAI1, V leiden, mthfr, ANA1 i ANA2, no i przeciwciała p. kardiolipinie.
    Do tego kariotyp mój i męża. Immunofenotyp, KIR.
    Wyszła mutacja PAI1, mthfr, brak 4 receptorów implantacyjnych i nadreaktywnosc immunologiczna z powodu powiększonej ilości komórek NK. Obecnie zdrowa dobrze rozwijanaca się ciąża z acardem, heparyną i przez dłuższy czas na zastrzykach z accofillu i encortonie oraz kroplówkach z intralipidu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 19:22

KAMA lubi tę wiadomość

preg.png
  • KAMA Przyjaciółka

Wysłany: 25 października, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglew wrote:
    Po moich 3 poronieniach badałam: PAI1, V leiden, mthfr, ANA1 i ANA2, no i przeciwciała p. kardiolipinie.
    Do tego kariotyp mój i męża. Immunofenotyp, KIR.
    Wyszła mutacja PAI1, mthfr, brak 4 receptorów implantacyjnych i nadreaktywnosc immunologiczna z powodu powiększonej ilości komórek NK. Obecnie zdrowa dobrze rozwijanaca się ciąża z acardem, heparyną i przez dłuższy czas na zastrzykach z accofillu i encortonie oraz kroplówkach z intralipidu.
    Dziękuję za wskazówki. Jaki lekarz Cię kierował na te badania? Zastanawiam się czy udać się teraz do hematologa, genetyka, immunologa? Czy zrobić badania z własnej ręki, bo i tak to sektor prywatny, i dopiero z wynikami uderzyć na jakąś konsultacje lek.

Starania o pierwsze 👶od 12.2020
    Marzec 2021- puste jajo 💔
    Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔
    Mutacja MTHFR heterozygota

06.12.2022 tęczowa córeczka 💜

09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia
  • maglew Autorytet

Wysłany: 26 października, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAMA wrote:
    Dziękuję za wskazówki. Jaki lekarz Cię kierował na te badania? Zastanawiam się czy udać się teraz do hematologa, genetyka, immunologa? Czy zrobić badania z własnej ręki, bo i tak to sektor prywatny, i dopiero z wynikami uderzyć na jakąś konsultacje lek.
    Prywatnie ginekolog, a po zmianie na innego lekarza też gin ale który specjalizuje się w niepłodności immunologicznej i poronieniach nawykowych. Najlepiej właśnie trafić do takiego który siedzi w głęboko w temacie.

KAMA lubi tę wiadomość

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ