3 poronienie, puste jajo, ciąża biochemiczna, zatrzymanie serduszka- jaka diagnostyka?
-
Cześć, jestem wlasnie w trakcie poronienia zatrzymanego, czekam na przyjęcie do szpitala- farmakologię/zabieg.
1 ciąża donoszona.
Mutacja MTHFR heterozygota.
Pierwsze poronienie- puste jajo płodowe
2 poronienie- ciąża biochemiczna
3 poronienie- ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg.
Nie wiem co dalej, gin prowadzący zaleca po całej procedurze poronienia udać się do genetyka, zrobić mój u męża kariotyp, oraz do hematologa.
Jest ktoś z podobną historią? Jak przebiegała diagnostyka? Nie wiem czy badać jakoś genetyczne te zarodki z obecnej ciąży? Będę o to pytała w szpitalu, ale chciałabym się nastawić na jakieś opcje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 13:27
Starania o pierwsze 👶od 12.2020
Marzec 2021- puste jajo 💔
Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔
Mutacja MTHFR heterozygota
06.12.2022 tęczowa córeczka 💜
09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia -
Witam serdecznie. Też bym chciała się dowiedzieć jakie badania powinnam wykonać po poronieniu bo nie mam żadnego pojęcia.
Pierwsza ciąża: kwiecień 2024 puste jajo płodowe, skończona łyżeczkowaniem
Druga ciąża: w 7 tygodniu bijące serduszko, w 9 tygodniu brak bicia serca i dziwnie wyglądający płód jakby zdeformowany, ciąża zakończona dzisiaj łyżeczkowaniem
Ehh nie mam już siły i nie wiem co robić. Mam 33 lat i staramy się gdzieś od 1,5 roku ale najpierw były problemy z tarczycą. Farmakoterapia i jest uregulowane.
Lekarz stwierdzi, że muszę wykonać chyba dalsze badania -
Witam. W przypadku poronień nawykowych lekarze bardzo często zlecają badania allo mlr, KIRy, HLA-C. Brak przeciwciał blokujących nie chroni zarodka, brak odpowiednich KIRów również utrudnia zagnieżdżenie zarodka. Ogólnie również konsultacja u imunologa w tym przypadku jest ważna.
KAMA lubi tę wiadomość
Ja 👩 35, on 🧔♂️ 45
Starania od 2021 r.
2 x IUI, bez powodzenia
05.23 cb 💔
Allo mlr 0% ➡️ 11/12.23 szczepienia limfocytami 46%
06.24 ⏸️ pozytywna beta ❤️
10.24 ciąża zatrzymana w 19tc 💔, dziewczynka nasze upragnione szczęście 😭 -
Po moich 3 poronieniach badałam: PAI1, V leiden, mthfr, ANA1 i ANA2, no i przeciwciała p. kardiolipinie.
Do tego kariotyp mój i męża. Immunofenotyp, KIR.
Wyszła mutacja PAI1, mthfr, brak 4 receptorów implantacyjnych i nadreaktywnosc immunologiczna z powodu powiększonej ilości komórek NK. Obecnie zdrowa dobrze rozwijanaca się ciąża z acardem, heparyną i przez dłuższy czas na zastrzykach z accofillu i encortonie oraz kroplówkach z intralipidu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 19:22
KAMA lubi tę wiadomość
-
maglew wrote:Po moich 3 poronieniach badałam: PAI1, V leiden, mthfr, ANA1 i ANA2, no i przeciwciała p. kardiolipinie.
Do tego kariotyp mój i męża. Immunofenotyp, KIR.
Wyszła mutacja PAI1, mthfr, brak 4 receptorów implantacyjnych i nadreaktywnosc immunologiczna z powodu powiększonej ilości komórek NK. Obecnie zdrowa dobrze rozwijanaca się ciąża z acardem, heparyną i przez dłuższy czas na zastrzykach z accofillu i encortonie oraz kroplówkach z intralipidu.Starania o pierwsze 👶od 12.2020
Marzec 2021- puste jajo 💔
Listopad 2021- ciąża biochemiczna 💔
Mutacja MTHFR heterozygota
06.12.2022 tęczowa córeczka 💜
09/10.2024 - ciąża bliźniacza, 1 zarodek- serduszko wcale nie podjęło pracy, 2 zarodek- serduszko przestało bić ok 8 tyg, 12 TC wywołanie poronienia -
KAMA wrote:Dziękuję za wskazówki. Jaki lekarz Cię kierował na te badania? Zastanawiam się czy udać się teraz do hematologa, genetyka, immunologa? Czy zrobić badania z własnej ręki, bo i tak to sektor prywatny, i dopiero z wynikami uderzyć na jakąś konsultacje lek.
KAMA lubi tę wiadomość
-